Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se pedepseşte şi vânzarea online a substanţelor cu efecte psihoactive Adio magazinelor de vise. Competenţa de cercetare revine procurorilor DIICOT (document)

ro

21 Nov, 2011 01:00 1809 Marime text
lege_etnobotanice.jpgDeşi sunt specializaţi în ceea ce înseamnă trafic de substanţe interzise, poliţiştii BCCO vor sprijini doar actele premergătoare anchetelor în aceste cazuri

De mai bine de o săptămână a intrat în vigoare Legea 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, publicată în Monitorul Oficial din 10 noiembrie 2011.

Legea nu are încă norme metodologice, deci... nu poate fi aplicată!

La mai bine de o săptămână de la intrarea în vigoare, mai sunt încă magazine care funcţionează în câteva dintre cartierele oraşului. Ori este o pură coincidenţă, ori patronii acestor coşmelii au aflat că legea nou apărută nu beneficiază deocamdată de norme metodologice, ceea ce face în acest moment practic imposibilă aplicarea ei!

Potrivit legii publicate, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, principalele instituţii care sunt în măsură să stopeze vânzarea etnobotanicelor, trebuie să formeze o comisie. Aceasta va stabili dacă produsele aduse spre autorizare sunt sau nu cu efecte psihoactive. Deşi comisia s-a format, nu se ştie cât va costa autorizarea şi nici unde vor fi făcute exact analizele. Autorităţile au la dispoziţie laboratoarele ANSVSA şi pe cele ale Poliţiei.

O comisie similară urmează să se înfiinţeze şi la nivelul judeţului, o întâlnire preliminară având loc deja la nivelul Instituţiei Prefectului judeţul Constanţa, după cum susţine şeful Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului, dr. Constantin Dina.

OPC şi DSV au dreptul să suspende activitatea şi să retragă marfa

Legea în cauză aduce atribuţii sporite în cazul în care există sau se presupune în mod justificat că există un risc de a se efectua operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, împuterniciţii legali ai Ministerului Sănătăţii, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai ANSVSA au dreptul să dispună blocarea mărfii, retragerea de pe piaţă, interzicerea utilizării produselor, suspendarea activităţilor, publicităţii sau, după caz, închiderea provizorie a sediilor în care aceste operaţiuni se desfăşoară.

Blocarea accesului la conţinutul site-urilor care comercializează etnobotanice

Dacă operaţiunile se desfăşoară prin mijloace electronice, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale solicită furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice blocarea accesului la conţinutul site-ului în cauza, în condiţiile legii. Nerespectarea de către furnizorii de servicii prin mijloace electronice a obligaţiei de a bloca accesul la site în termen de 12 ore de la primirea solicitării constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 de lei la 100.000 de lei.

Ce riscă cei care se încumetă să mai vândă etnobotanice?

Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisa de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Daca faptele au avut ca urmare vătămarea uneia sau mai multor persoane care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele au avut ca urmare vătămarea uneia sau mai multor persoane care necesită pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, iar dacă a avut ca urmare decesul unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani împiedicarea, sub orice formă, a personalului cu atribuţii de control din cadrul autorităţilor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în timpul programului normal de lucru, în sedii şi incinte cu scopul efectuării controlului.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii