Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a spulberat visul de reintoarcere al pesedistilor

ro

12 Dec, 2009 00:14 1490 Marime text
cap2.jpgDupă ce au ieşit de la guvernare, pesediştii constănţeni au promis, că îşi vor reocupa fotoliile calde imediat după ce ţara îşi va alege noul preşedinte. Au mai spus şi că vor demonstra că suspendarea lor nu s-a făcut în mod legal. Numai că socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de acasă şi cu ce s-a întâmplat în realitate, în urma scrutinului de la prezidenţiale

„Vă spun că în decembrie, sută la sută voi reveni pe funcţia de prefect", susţinea cu fermitate, în urmă cu mai bine de două luni, Tit Liviu Brăiloiu. Declaraţia făcută la supărare, a venit imediat după ce PSD-ul a ieşit de la guvernare, iar reprezentatul Guvernului în teritoriu, împreună cu directorii de deconcentrate social-democraţi, a fost nevoit să părăsească funcţia.

Scandalul schimbării din funcţie a directorilor pesedişti din fruntea deconcentratelor care au revenit PSD-ului, în urma împărţirii de la începutul acestui an, s-a declanşat la momentul în care aceştia au trebuit schimbaţi cu colegii lor democrat-liberali. Imediat cum a aflat că trebuie să lase locul liber, fostul prefect, Liviu Brăiloiu, a spus că o să-şi depună demisia dar că nu va accepta să fie subprefect sau inspector guvernamental, deoarece a susţinut examen pentru funcţia de prefect. Brăiloiu a declarat atunci că de fapt, el nu este dispus decât temporar să se „retragă"... „Vă spun că în decembrie (n.r. după alegerile prezidenţiale), sută la sută voi reveni pe funcţia de prefect". Chiar dacă avea toată convingerea că acest lucru se va întâmpla, şi că noul preşedinte va fi din tagma lor, lucrurile s-au complicat: preşedinte a rămas tot Traian Băsescu şi de o vreme bună încoace, nici Brăiloiu, dar nici ceilalţi directori social-democraţi nu au mai scos capul de la cutie.

visatori_liviu_brailoiu.jpgNu ţin de funcţii, dar se ascund în spatele concediilor medicale

La începutul lui octombrie, cei mai încăpăţânaţi dintre pesedişti n-au vrut cu niciun preţ să renunţe la fotoliile pentru care au investit atât de multe - timp, bani şi forţe. Nici măcar după ce liderul lor judeţean, primarul Radu Mazăre le-a indicat clar că trebuie să lase libere scaunele adversarilor politici, obligându-i să demisioneze: „În Constanţa, atât prefectul, cât şi directorii numiţi din partea PSD vor pleca pentru că echipa lui Mazăre nu ţine de ciolan, echipa lui Mazăre vrea să facă treabă!", susţinea Mazăre. Primarul însă a mai adăugat că există şi şefi de deconcentrate care au dat examen sau pe care nu i-a pus PSD iar aceştia ar putea rămâne. „În principiu, în frunte cu prefectul, toată echipa lui Mazăre pleacă pentru că ea vrea să facă treabă. Dacă nu are cu cine, nu stă", a conchis preşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa.

Ca să scape de debarcarea la cerere dar şi de responsabilitate, şefii pesedişti s-au molipsit de molima concediilor medicale. Unii au solicitat că au nevoie de repaus medical, culmea, exact până după cel de-al doilea scrutin prezidenţial. Unul dintre exemplele cele mai elocvente este fostul director al DADL, Laurenţiu Marin, care a ţinut cu dinţii de scaunul său. Iar la momentul în care s-a trecut la înlocuirea acestuia din fruntea DADL, directorul bolnav şi-a revenit imediat şi s-a pus paravan în faţa instituţiei, blocând instalarea noului şef, Marian Mitrea.

La fel ca şi colegul său, Ion Florentin de la Inspectoratul Teritorial de Construcţii, a intrat brusc în concediu medical exact în ziua în care Mazăre a dat startul oficial al demisiilor de onoare. Nu mai departe de 8 decembrie, fostului director i-a expirat valabilitatea certificatului medical şi a trebuit să se întoarcă la serviciu. Astfel că, de pe 9 decembrie, Florentin ocupă în cadrul ITC Constanţa o funcţie de execuţie, inspector gradul 1 A.

După ce prefectul a făcut o analiză a directorilor de deconcentrate pesedişti care au intrat în concedii medicale imediat după ce s-a destrămat coaliţia de guvernare, s-a constatat că lista acestora era una destul de lungă: Daniela Neagu - director coordonator adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Mihaela Ristea - director coordonator al Agenţiei de Plăţi Sociale, Boris Parpală - director coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Rodica Vasile - director tot în cadrul DADL.

Cert este că în ciuda convingerii că plecarea din instituţiile pe care le-au avut în coordonare a fost una temporară, lucrurile au fost bătute în cuie şi definitive. Nici prefectul Brăiloiu, nici vreun fost director pesedist nu şi-a mai revendicat de atunci fotoliul lăsat liber adversarilor democrat-liberali. Date fiind actualele condiţii politice, aceştia trebuie să se mulţumească doar cu faptul că au ocupat, fie şi pentru câteva luni, scaune la care au râvnit din plin.

{mos_ri:Laurenţiu Marin,Liviu Brăiloiu} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dadl 12 Dec, 2009 10:26 o fi brailoiu retard, dar animalul de Marin pute si e plin de matreata, cum poti numi un asemenea sconcs intr-o institutie numita Apele Romane si sa nu te speli cand ai atata apa...
  • mda 12 Dec, 2009 01:49 gresit `sexy brailoiu` ce poza de retard i ati gasit....hi hi