Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minitrotuarele lui Mazare, cu avizul Consiliului Local

ro

13 Nov, 2009 00:41 1233 Marime text
cap2.jpgChiar dacă primarul Radu Mazăre a dat dispoziţii ca trotuarele să nu aibă mai mult de un metru lăţime, de preferat jumătate de metru, Codul Rutier spune clar că lăţimea minimă trebuie să fie de 1 - 1,5 metri.

Promisiunea primarului Radu Mazăre de acum două zile, de la vizita pe care a făcut-o la şantierul de lucru de la podul de tramvaie din Km 4 - 5, referitoare la micşorarea dimensiunii trotuarelor pentru a-i împiedica pe constănţeni să mai parcheze, este pe cale să devină reală.

În plină campanie electorală, aşa cum se întâmplă de obicei, edilul constănţean străbate oraşul în lung şi-n lat, inspectând lucrările care se realizează în municipiu, indiferent de natura lor. Aşa s-a întâmplat şi miercuri, când primarul a venit să vadă cum decurg reparaţiile la podul de tramvaie din Km 4 - 5, care va deveni, de anul viitor, pasaj rutier. Supărat că, pe traseul pe care l-a parcurs până să ajungă în zona unde se realizează lucrările, a văzut numai maşini parcate pe trotuare, Mazăre a luat o decizie: se vor micşora toate trotuarele care se vor reabilita sau construi de acum înainte. Dimensiunea maximă pe care acesta a impus-o fost un metru, de preferat jumătate de metru. „Nu vreau ca să asfaltăm noi trotuare şi apoi a doua zi să vedem că sunt realizate parcări ad-hoc, aşa cum ne-a învăţat viaţa. Nu vreau să mai văd trotuar mai lat de un metru maximum", susţine primarul în urmă cu două zile.

trotuare_radu_mazare_02.jpgDimensiunile, stabilite prin hotărâri de Consiliu Local

Am încercat să aflăm care sunt de fapt normele legale pe care autorităţile locale, dar şi cele din domeniu - care se ocupă cu refacerea trotuarelor - trebuie să le respecte. Am aflat însă că de fapt frâiele se află chiar în mâna autorităţilor locale, singurele care decid astfel de proceduri. Am intenţionat să aflăm şi părerea unui specialist în domeniu din cadrul Primăriei Constanţa, mai exact a directorului Direcţiei de Servicii Publice, Ionel Pilat. Acesta, însă, a refuzat să ne dea vreun răspuns, explicându-şi gestul prin faptul că, în urma ultimei declaraţii pe care a oferit-o cotidianului nostru, informaţiile n-au fost prezentate în maniera corectă, în opinia sa.

L-am contactat şi pe adjunctul de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Nicolae Ciocănel, care ne-a explicat că fiecare autoritate locală îşi face regulamentul aşa cum vrea el. „Autorităţile stabilesc dimensiunile străzilor, aleilor, în funcţie de specificul zonei, la fel cum se întâmplă şi în cazul clădirilor", a susţinut adjunctul. Acesta ne-a dat un exemplu de micşorare a trotuarului: pe bulevardul Tomis, unde avea doi metri, până să se facă sensul unic de la Capitol până la Miga, iar acum are doar un metru. „Autorităţile pot schimba de câte ori au nevoie dimensiunea trotuarelor, prin hotărâri de Consiliu Local. În rest, nu există nicio altă normă legală pe care autorităţile să o respecte", a mai adăugat acesta.

Dancu: „Lăţimea minimă 1 - 1,5 metri"

L-am contactat şi pe comisarul-şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, care ne-a declarat că în Codul Rutier este specificat clar că lăţimea minimă pe care trebuie să o aibă un trotuar este de minim un metru - maxim un metru şi jumătate, pentru că altfel ar împiedica circulaţia pietonilor. „Nu este asta măsura cea mai bună pentru a-i împiedica pe constănţeni să nu mai parcheze pe trotuar, ci montare unor popici", a precizat Dancu.

Rămâne însă de văzut dacă măsura pe care edilul constănţean a susţinut-o din toţi rărunchii va putea fi pusă în aplicare, cu încălcarea legislaţiei rutiere în vigoare.

{mos_ri:Radu Mazare}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 13 Nov, 2009 15:42 Un oras mare cum este CONSTANTA trebuie sa fie dotata si cu parcari etajate.
  • Socialistul 13 Nov, 2009 14:25 Nu sunt un simpatizant al PSD si in concluzie nici al Primarului Mazare insa intr-un oras sufocat de autoturisme cred ca a fost singura solutie pentru a rezolva parcarea si fluidizarea traficului. Grav insa este ca incet, incet dispar spatiile verzi, parcurile, etc. Unde este un petec de spatiu verde, tac pac, apare o constructie. Treaba cu retrocedarile este o gaselnita. Rozolvarea lor se putea face prin acordarea in compensatie a unui teren in zonele de intravilan ramase libere si slava domnului la marginea Constantei sunt destule. Se va spune: De ce sa mi se retrocedeze la marginea orasului cand "un stramos al meu" la avut aici ? Asta este situatia. Ce sa facem ? Daramam cartiere intregi pentru ca acolo a avut "stramosul" teren ? Daca se procedeaza asa in continuare,in curand o sa ne recreem pe acoperisuri sau in largul marii pentru ca nu vor mai exista parcuri si petece de verdeata.
  • surmelis argentina pusa 13 Nov, 2009 09:57 Considerati o vorba spusa sub presiunea supararii ca fiind o PROMISIUNE ??? Sunteti cretini. Primarul Constantei ,este prima data OM care ARE DREPTUL sa se SUPERE din cauza nesimtirii unora ,care sfideaza, prin caracterul lor: LEGILE ,BUNUL SIMT,RESPECTUL PENTRU MUNCA . TROTUARELE pot fi construite in cotele normale ,numai daca sunt protejate de GARDUTURI DE FIER. Avantaje: 1)Protectia trotuarelor de parcarea ILEGALA.2)Protectia pietonilor care vor fi fortati sa treaca pe trecerea de pietoni nu prin alte locuri nepermise. AMENZILE pentru orice nimic ,ca in GERMANIA, vor face sa fie respectate LEGILE scrise si nescrise.
  • ath 13 Nov, 2009 09:44 Romania intre doua mari "repere" istorice:de la conducatorul iubit la primarul care le stie pe toate.Daca Mazare purta o sapca de proletar,era mai convingator.Daca Ceasca a mutilat Bucurestiul, acum a venit randul primarului fara sapca sa ne mutileze orasul.Popey Marinarul nu crede in specialisti,arhitecti si ingineri.Nici eu nu cred ca omul asta este responsabil,dar pot sa-i dau un citat din Murphy:"Este imposibil de construit sisteme antiprost (protejate fata de manevre false din partea celor care nu se pricep) deoarece idiotii sunt uneori de-a dreptul geniali.