Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 30 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incepe modernizarea Portului Turistic Tomis

ro

15 Jul, 2004 00:00 696 Marime text

Reabilitarea peninsulei, blocata de retrocedari

Municipalitatea, in colaborare cu Administratia Porturilor Constanta si Ministerul Transporturilor, vrea ca prima marina romaneasca sa se amenajeze la Constanta * Pentru dezvoltarea marinei sunt necesari circa 2,5 milioane de dolari * APC suporta investitia pentru constructia digurilor * Lucrarile se vor desfasura in baza unui parteneriat public-privat

Inca de anul trecut, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea, impreuna cu administratia locala au decis sa intreprinda o serie de modernizari ale Portului Turistic Tomis. Pe atunci, primarul Radu Mazare i-a prezentat ministrului Mitrea planul urbanistic privind amenajarea Portului Turistic si de Agrement Tomis. Edilul constantean i-a solicitat acestuia chiar sa intervina in proiectul privind amenajarea incintei portuare. La acel moment, s-a concluzionat ca este imperios necesara dezvoltarea unei marine turistice la Constanta, in contextul dezvoltarii turistice a municipiului. De comun acord cu ministerul care se va implica in finantarea proiectului, s-a decis elaborarea unui nou proiect, care va contine alte constructii de protectie a bazinului portuar.

Parteneriat public-privat

Viceprimarul Nicolae Nemirschi, care are atributii in supervizarea compartimentului de urbanism din cadrul Primariei, sustine ca valoarea proiectului de amenajare a Portului Turistic Tomis, care va demara in cel mai scurt timp, se ridica la suma de 6 milioane de euro si are doua etape. Prima contine realizarea de diguri pentru amenajarea gurii de acces in Portul Tomis, iar cea de-a doua etapa contine realizarea de dragaje si apuntamente. Beneficiarul lucrarii este Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, proiectul fiind promovat de Primaria Municipiului Constanta si CM APMC, cu sprijinul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Proiectul se va desfasura in baza unui parteneriat incheiat intre Primaria Municipiului Constanta si Administratia Porturilor Maritime, care detine atat acvatoriul portuar, cat si digurile, a caror investitie o va suporta APC. Parteneriatul intre Primarie si APC este necesar deoarece Primaria detine terenul din jurul portului turistic. Precizam ca suma de 2,5 milioane de dolari este necesara doar pentru dezvoltarea marinei propriu-zise. Aceasta va avea diguri de acostare cu sistem alimentare a navelor, un mic santier de reparatii cu rampa si o statie de carburanti, sedii administrative, restaurante, baruri si magazine, cu specific pentru marinari.Dupa finalizarea proiectului de amenajare a Portului Tomis, va fi definitivat si pus in aplicare si planul urbanistic zonal al intregii peninsule, care contine cladiri vechi, cu importanta istorica. Reabilitarea zonei peninsulare, considera viceprimarul Nemirschi, este insa un proiect mai complicat de pus in aplicare, avand in vedere faptul ca, potrivit legislatiei, municipalitatea nu poate lua nici o decizie in acest sens, pana la finalizarea proceselor aflate pe rol, potrivit actelor normative privind retrocedarea cladirilor (Legea 10/2001). Iar in conditiile in care bravii guvernanti nu au catadicsit sa lucreze la elaborarea normelor metodologice pentru acest normativ, si procesul de reabilitare a zonei peninsulare va fi intarziat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii