Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 02 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

ro

19 May, 2024 13:36 466 Marime text
 
Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța, cu ediția a doua, în organizarea Federației Române de Oină, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

În cadrul proiectului, la Casa Arad din Satul de Vacanță, a avut loc deschiderea oficială a cursului de inițiere și perfecționare în oină dedicat profesorilor de educație fizică și sport din județul Constanța.
 
Cursul a beneficiat de participarea a peste 30 de cadre didactice, instruite de doi lectori, profesorii Filofteia Dumitru și Cristian Văduva, care sunt și doi antrenori de succes al echipelor feminine de oină Dacia 2012 Mioveni din Argeș, respectiv CS Galicea Mare din Dolj.
 
A doua parte a cursului de inițiere și perfecționare, proba practică, s-a derulat pe unul dintre terenurile bazei sportive din incinta Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității ,,Ovidius” Constanța.
 
Cei doi lectori au prezentat cu ajutorul a doi jucători de la ACS Frontiera Tomis Constanța, Ioan Denghel și Andrei Benghea, caracteristicile practice ale oinei, la final fiind organizate meciuri școală între participanți.
 

Buna dispoziție a fost nota dominantă a cursului, indicațiile îndrumătorilor fiind receptate cu zâmbetul pe buze de cursanți, care au dat dovadă de implicare totală, se arată pe pagina de Facebook „Caravana Redescoperă Oina“, sub semnătura lui Marius Niculescu. președintele Comisiei mass-media a Federației Române de Oină.

 
Aflat în derulare pentru al doilea an consecutiv la nivelul județului Constanța, proiectul ,,Caravana Redescoperă Oina”, prin care sute de copii și zeci de profesori sunt implicați activ în redescoperirea valorilor tradiționale prin practicarea oinei, a fost lansat în 2024 în sala de conferințe a hotelului ,,Sport” din Constanța.
 
La conferința de presă organizată au participat președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre, inspectorul de specialitate educație fizică și sport din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Gabriel Georgescu, și reprezentanta Consiliului Județean Constanța, Miruna Ferencz.
 

Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi la implementarea acestui proiect de mare succes în anul 2023, Consiliului Județean Constanța pentru sprijinul financiar acordat, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Direcției pentru Sport și Tineret a județului Constanța, echipelor A.C.S. Frontiera Tomis Constanța și Tradisport Constanța, împreună reușind să facem un pas important în redescoperirea frumuseții sportului nostru național. Exemplul județului nostru a fost recepționat deja de alte două județe, Argeș și Ialomița, care vor începe în curând proiecte similare. Seriozitatea profesorilor de educație fizică și sport din județul Constanța care s-au înscris în proiect a determinat continuarea acestuia și în acest an, urmând să avem un număr mai mare de dascăli dispuși să cunoască tainele oinei.

 

Cupa Mircea Vodă și Cupa Ciocârlia, ambele desfășurate în primele luni ale anului 2024, sunt competiții ce s-au născut în urma proiectului Caravana Redescoperă Oina și pot afirma că au avut un nivel de joc foarte bun. De asemenea, salut înființarea unui nou club de oină în județul Constanța, A.C.S. Hoinarii Saligny, acolo unde soții Marinescu desfășoară o activitate excelentă. Personal îmi doresc ca în viitor acești copii să facă pasul și spre echipele de seniori. Deși partea de infrastructură sportivă nu este cea mai bună la Constanța, încercăm să găsim soluții de fiecare dată, astfel încât să ne desfășurăm competițiile în condiții cât mai bune. Avem alocat un buget mai mare decât în 2023 pentru proiectul Caravana Redescoperă Oina, Consiliul Județean Constanța oferindu-ne 250.000 de lei, ceea ce ne oferă posibilitatea de a iniția un număr mai mare de profesori și elevi.

 

Pot să anunț faptul că am găsit deschidere la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității ,,Ovidius”, unde domnul decan Ionel Melenco, este dispus să ne ofere sprijin în derularea unor activități oinistice. O altă noutate pe care vreau să o prezint este cea legată de invitarea în Turcia, la Istanbul, a două echipe naționale de oină ale României, care vor susține meciuri demonstrative în perioada 6-9 iunie, în cadrul unui festival mondial al sporturilor tradiționale. Un prieten al meu și al oinei, domnul Bilal Erdogan, a inițiat această invitație în Turcia, toate cheltuielile de drum, cazare și masă fiind ale statului turc. Consider că este o nouă oportunitate de a promova oina la un nivel ridicat, a declarat președintele FRO, Nicolae Dobre, potrivit sursei citate.

 
Sursa foto: Facebook (Caravana Redescoperă Oina)
 
Citește și:

 
Oină Constanța
Echipa Liceului Teoretic „Ioan Cotovu“ Hârșova, medaliată la faza națională a ONSS 2024 (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii