Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul pe 2010 al IJC Constanţa Gigi Chiru "Nu exclud ca Mazăre să facă puşcărie pentru mall-ul de pe Traian" (documente)

ro

21 Dec, 2010 00:00 2684 Marime text
bilant_itc_-_Gigi_Chiru_2.jpg"Şi după ce se va face mall-ul, riscul de alunecare nu dispare. Nu exclud ca Primăria Constanţa, dar şi primarul Radu Mazăre să răspundă penal şi chiar să facă puşcărie pentru faptul că a dat o autorizaţiei de construire fără a evalua riscurile ce le presupune construcţia ", a declarat ieri directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru

Gigi Christian Chiru, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, a prezentat ieri un raport al activităţii pe 2010, dar şi proiectele pe care vrea să le finalizeze în 2011, alături de altele noi.
Cu câteva zile înainte de încheierea anului, directorul IJC Constanţa a vorbit despre activitatea sa din 2010 şi despre proiectele cu care a făcut vâlvă tot anul şi care au ţinut prima pagină a presei locale. Anul 2010 a fost unul plin de evenimente, multe dintre proiectele de dezvoltare ale judeţului fiind sub atenta monitorizare a Inspectoratului Judeţean în Construcţii. De pe lista acestora amintim autostrada Cernavodă - Constanţa, şoseaua de centură a Constanţei, podul de la Agigea peste canalul Dunăre Marea - Neagră, parcurile eoliene din judeţ, blocurile ANL din judeţ, dar şi problema surpării unei părţi din strada Traian. "În total, investiţiile pe bani publici dn judeţul Constanţa care sunt derulate în prezent şi pe care noi avem responsabilitatea de a le monitoriza ajung la suma de un miliard de euro", a susţinut directorul IJC.
Despre parcurile eoliene care s-au dezvoltat în zona Cogelac - Fântânele - Grădina în ultima perioadă, proiect care a creat la începutul acestei veri o problemă fără precedent, culminând cu arestarea primarului şi a viceprimarului din Cogealac, directorul IJC a precizat că investiţia a ajuns la suma de aproape patru miliarde de euro. "În urmă cu aproape o lună, am avut o discuţie cu doi reprezentanţi de la CEZ România şi de la Iberdrola Spania care au venit la sediul IJC pentru a discuta posibilitatea găsirii unei căi amiabile pentru continuarea proiectului de eoliene. Ei au recunoscut că au făcut greşeli. De altfel, eu am fost reclamat către foarte multe instituţii pentru faptul că am blocat investiţia de eoliene", a susţinut Chiru. Acesta a mai adăugat şi faptul că, săptămâna trecută, pe ordinea de zi a Consiliului Local Cogealac a fost supus aprobării un Plan Urbanistic Zonal, care de fapt lipsea în obţinerea autorizaţiilor de construire de la Consiliul Judeţean Constanţa.

"Şi după ce se face mall-ul, riscul de alunecare nu dispare"

Şi subiectul arhicunoscut legat de strada Traian, unde s-a format la început acestei veri craterul de câţiva metri, fapt care a dus la blocarea acestei străzi, a constituit în 2010 unul dintre proiectele care au ţinut agenda publică a şefului IJC. Nici expertizele care au alarmat populaţia în ceea ce priveşte pericolul reprezentat de posibila prăbuşire a blocurilor aflate pe strada Traian nu au determinat autorităţile locale să ia măsuri practice de continuare a lucrărilor începute la blocul Trident Plaza. "În cazul în care nu va înţelege să intervină în consolidarea versantului, nu exclud ca Primăria Constanţa, dar şi primarul Radu Mazăre să răspundă penal şi să facă puşcărie pentru faptul că a dat o autorizaţie de construire fără a evalua riscurile ce le presupune construcţia. Lucrările de pe strada Traian sunt la stadiul la care erau acum o lună de zile", a adăugat Chiru. De altfel, în urmă cu câteva zile, la sediul IJC Constanţa a sosit o evaluare a proiectul tehnic al arhitectului Romeo Ciortan privind construcţia care se va realiza pe strada Traian, evaluare efectuată de profesorul universitar Mircea Ierimia din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Construcţii, Catedra Rezistenţa Materialelor, potrivit căreia proiectul mall-ului în sine este greşit. "Şi după ce se va face mall-ul, riscul de alunecare nu dispare", a precizat Chiru. Bilant_ITC_-_Gigi_Chiru__.jpg

"Vrem să salvăm zona peninsulară"

Pentru 2011, planurile IJC sunt mari. Prioritatea rămâne strada Traian, urmată de cartierul Peninsula, podul IPMC şi podul Cumpenei, falezele de la Poarta 1 la Poarta 6, din Eforie, Olimp, Cap Aurora şi Venus, dar şi tunelul CFR de la Gară. De asemenea, în a doua jumătate a lui 2011 se doreşte soluţionarea problemei legate de uniformizarea bulevardului Ferdinard, plin la acest moment de capace de canalizare. În plus, pe lista de priorităţi se mai află şi cele 124 de clădiri din zona peninsulară care sunt vulnerabile la seism. "Vom încerca să găsim cea mai mare parte a proprietarilor acestor clădiri şi să-i somăm să intervină la clădiri şi să obţină finanţări pentru consolidarea acestora. Vrem să salvăm acest cartier, în condiţiile în care toţi vor să dispară peninsula de pe hartă. Zona peninsulară necesită expertizare", a întărit Chiru.
Iniţiativa şefului IJC de a chema primarii din judeţ, dar şi responsabilii cu probleme de urbanism, la instruiri în ceea ce priveşte emiterea de autorizaţii de construire aşa cum spune legea a fost de un real succes. Din cele 57 de primării care au fost chemate la instruiri, au fost prezente 44, iar 14 dintre primari au venit personal.
În ediţia online puteţi vizualiza lista cu clădirile cele mai vulnerabile în cazul unui seism, dar şi datele succinte legate de bilanţul de activitate al inspectoratului pe anul 2010.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 30 Dec, 2010 08:45 Nu-l apar pe Mazare deloc dar de proiectant si rolul lui un bait de la gretar cum este Chiru nu a auzit, de fapt la ce scoala are smecherasul asta nu ma mir. Vai de mama nostra ce-am ajuns
  • Asterix 21 Dec, 2010 13:18 Asa Chiru cam singurul care se lupta cu administratia Mazare. Este un tip cu sange in instalatie.
  • un cetatean 21 Dec, 2010 09:50 Pe Chiru NU il intereseaza mazare.Pe Chiru il intereseaza Constanta.
  • BRAVO CHIRU 21 Dec, 2010 07:41 Chiru cel mai OK dintre toti si singurul care il ataca pe pastaie. Bravo tie AI VOTUL MEU