Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primar penal

ro

01 Nov, 2002 00:00 759 Marime text

Contracte de achizitii publice si inchirieri de spatii in ilegalitate

In urma verificarilor reprezentantilor Directiei Financiare, s-a constatat ca primarul localitatii Topalu, Ion Barzan, nu a respectat hotararile de Consiliu local privind organizarea si statul de functii, prelungirea unor contracte, cota de combustibil, indemnizatiile pentru consilieri locali, modul in care s-au dat in administrare si folosire cladirile de la cariera Topalu. Barzan se face vinovat si de conditiile neortodoxe in care s-au atribuit contractele de achizitii publice pentru reparatii la gradinita si caminul cultural din comuna. Din procesul-verbal al inspectiei de audit intern rezulta faptul ca, in mod grosolan, atat primarul, cat si viceprimarul au actionat dincolo de penitentele Legii administratiei locale. In ceea ce priveste nerespectarea hotararii privind organigrama si statul de functii, se poate observa, faptul ca, in temeiul articolului 3 din O.G. 80/2001, numarul de posturi in limitele caruia CL Topalu poate aproba hotararea la propunerea primarului este de 15, insa la data efectuarii inspectiei, desi existau 12 salariati ai aparatului propriu, nu era nici o hotarare valida, emisa in acest sens de Consiliul Local Topalu, in vederea aprobarii organigramei si a statului de functii. Referitor la acuzele legate de nerespectarea hotararii de CL privind prelungirea unor contracte, in raportul intocmit de DFP se mentioneaza ca respectivul contract de inchiriere pentru spatiul ocupat de SC Baron Service SRL, avand ca obiect de activitate prelucrarea laptelui - in cladirea gradinitei si SC Andotop SRL, avand ca obiect de activitate comertul - in cladirea scolii, se poate observa ca: in temeiul art. 166 din Legea 84/1995 republicata, bunurile, inclusiv terenurile disponibile temporar pot fi inchiriate pe baza unui contract, conform prevederilor legale referitoare la revizuirea anuala a acestuia, iar in conformitate cu prevederile articolului 38 din Legea 215/2001, Consiliul Local hotarase deja darea in administrare, concesionare sau inchiriere a bunurilor proprietate publica. In alta ordine de idei, din procesul-verbal al sedintei ordinare din data de 17 decembrie 2001 a CL Topalu rezulta ca nu s-a intrunit numarul de voturi (cel putin doua treimi) conform Legii 215/2001, pentru adoptarea hotararii referitoare la prelungirea contractelor de inchiriere ale celor doua societati. Ordonatorul de credit, respectiv primaria, nu a respectat prevederile articolului 68/215/2001, in sensul ca nu a adus la indeplinire hotararea Consiliului local referitoare la instiintarea societatilor asupra faptului ca nu a fost aprobata prelungirea contractelor de inchiriere.

Depasirea limitelor legale ale cotelor de cheltuieli

In materialul prezentat de Finante se face referire si la nerespectarea cotei de combustibil pentru autoturismul din dotarea primariei, precum si a convorbirilor telefonice. Din document se poate observa ca in ambele cazuri nu au fost respectate prevederile art. 5 si 7 din O.G. 80/2001, depasindu-se limitele legale ale cotelor de cheltuieli cu suma de aproximativ 15 milioane (cinci in cazul consumului de carburanti si alte zece in ceea ce priveste depasirea convorbirilor telefonice). O alta ilegalitate savarsita de Barzan are legatura de aceasta data cu neplata indemnizatiilor catre consilierii locali potrivit art. 52/215/2001, pentru participarea acestora la sedintele de Consiliu local si la sedintele de lucru ale comisiilor de specialitate din cadrul primariei. Astfel, s-a constatat ca, in perioada aprilie 2002 -iunie 2002, ordonatorul de credite - primarul - nu a acordat indemnizatiile consilierilor.

Costul investitiilor depasea valoarea totala a bugetului local

Ion Barzan spune ca, in ultimul an, s-au facut reparatii atat la consolidarea caminului cultural din localitate, cat si la gradinita. Reprezentantii Directiei de Finante sustin insa ca aceste reparatii s-au efectuat cu nerespectarea prevederilor art. 66/O.G. 60/2001 si OMFP 1014/2001, precum si ale art. 3 din O.U. 119/1999 aprobata prin Legea 301/2002. In ceea ce priveste reparatiile la caminul cultural, s-a constatat ca, la data efectuarii primei plati a contractului 843/06.08.2001, primaria a dispus plata sumei de 78.863.948 lei in conditiile in care bugetul aprobat pentru perioada respectiva nu depasea 50 de milioane de lei. Totodata, nu au fost respectate de catre primar prevederile art. 128, din Legea 215/2001 privind administratia publica locala, conform careia lucrarile de constructii si reparatii in interes local, finantate din bugetul comunei, se executa numai pe baza de documentatie tehnico-economica aprobata sau vizata de Consiliul local si pe baza unor licitatii publice. In urma controlului efectuat s-a constatat ca, in cazul acestor reparatii, nu a fost efectuata receptia lucrarilor in conformitate cu prevederile legale. In urma acestor analize, Directia Financiara, prin directorul sau, Claudiu Ristea, a solicitat, in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Penala, declansarea urmaririi penale si cercetarea persoanelor vinovate.

Taxele de inchiriere intrau in buzunarul lui Barzan

In nota de constatare, intocmita de reprezentantii Directiei controlului legalitatii actelor si contencios administrativ din cadrul Prefecturii Constanta, sunt precizate, de asemenea, urmatoarele: Prin HCL Topalu nr. 1/21.01.2002 s-au prelungit contractele de inchiriere pentru spatiile avand alta destinatie decat cea de locuinte, persoanei fizice Iuli Dan, insa contractul este, de fapt, incheiat cu Filip Ioana (contract nr. 1/3.01.2002). Totodata, primarul a inchiriat o parte din gradinita SC Baron SRL - pentru casierie, iar in incinta scolii a fost inchiriat spatiu societatii Andotop SRL - pentru bar. Pentru aceste inchirieri nu exista o hotarare de CL, dar totusi cele doua societati sunt obligate sa achite taxe de inchiriere catre primarie, cu toate ca aceste contracte nu au fost prelungite. De asemenea, in nota constatativa se precizeaza ca aceste contracte nu au fost de gasit la sediul primariei. Prelungirea lor trebuia sa aiba loc in sedinta de consiliu local din 5 iulie a.c., insa aceasta nu a mai avut loc.

Taxe schimbate peste noapte - 7.800 lei/mp/an

In evidentele primariei au fost descoperite patru contracte de inchiriere a unor suprafete pentru constructia unor garaje provizorii. In acest sens, au fost stabilite prin hotararea CL Topalu 5/28.02.2001 si taxele pentru inchirierea terenurilor. Numai ca primarul s-a gandit el bine si a ajuns la concluzia ca nu-si poate abandona prietenii. Astfel, prin intermediul unei alte HCL, a revocat-o pe cea emisa anterior si a modificat taxele, mai bine spus le-a subtiat la 7.800 lei/mp/an. Pentru aceste contracte nu exista HCL prin care sa se stabileasca procedura de desfasurare a licitatiei pentru inchirierea terenurilor din domeniul privat, potrivit Legii 215/2001. In alta ordine de idei, juristii Prefecturii au descoperit ca registrul de intrare-iesire al Primariei Topalu nu este completat de secretara comunei. Totodata, in actele primariei nu exista o lista de investitii pe anul 2001 si 2002 sau hotarari de Consiliu local care sa stabileasca listele de investitii, precum si sumele alocate din buget in acest sens.

In loc de epilog

In numerele noastre viitoare vom reveni si cu alte informatii legate de motivele pentru care cei indrituiti au solicitat intocmirea de dosar penal pentru primarul localitatii Topalu, Ion Barzan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii