Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

140 de inspectori fiscali se inghesuie pe mai putin de 100 de metri patrati

ro

22 Jan, 2005 00:00 1048 Marime text

Sedinte de lucru in patru runde

Cladirea de pe strada Plevnei, in care-si desfasoara activitatea inspectorii de la Activitatea de Control Fiscal din cadrul DGFP Constanta, adaposteste laolalta si pe cei 140 de functionari publici si arhiva aferenta * Serviciul Gestionare Registru Contribuabili si Dosare Fiscale - Persoane Fizice, apartinand de Administratia Finantelor Publice Constanta, situat pe strada Tulcei, "locuieste" intr-o veche amenajare de santier

Semnalam in editia trecuta ca lipsa de spatiu din cadrul Administratiei Finantelor Publice Constanta genereaza probleme nu numai in lucrul cu contribuabilii, persoane fizice sau juridice. Mai mult, personalul care deserveste aceasta institutie trebuie sa ia cateodata solutii extreme pentru a administra un volum enorm de dosare fiscale. Situatia relatata anterior nu caracterizeaza doar acea unitate fiscala subordonata Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, ci si alte compartimente si institutia insasi. Un alt exemplu, destul de dezolant, este situatia celor 140 de inspectori care deservesc Activitatea de Control Fiscal din cadrul DGFP Constanta. In cinci zile din sapte, alteori si sase daca este nevoie, toti acesti inspectori "populeaza" sediul de pe strada Plevnei, destul de aratos, dar neincapator din punct de vedere al spatiului. "Birourile" inspectorilor se rezuma doar la cateva dulapuri, trebuind sa imparta aceeasi masa din incapere, in care se organizeaza si sedintele de lucru. Nu demult, fostul director interimar Catalin Doica glumea, destul de amar ce-i drept, vizavi de modul in care trebuiau sa se tina sedintele: in patru runde, pentru ca in aceeasi sala de sedinte, cu multiple destinatii locative, nu incap sub nici o forma toti cei 140 de inspectori. "Contribuabililor li se solicita uneori de catre inspectorii nostri, avand temei legal, sa aduca anumite documente la sediul din strada Plevnei, pentru finalizarea actului de control. Ori, imaginati-va la un moment dat ce inseamna ca in spatiul din anticamera, unde inspectorii nostri verifica acte fiscale, intocmesc rapoarte nu mai putin de 8-10 oameni in cea mai mare parte a timpului, sa avem si cativa contribuabili", a relatat Adrian Tinca, director executiv adjunct in cadrul DGFP si director executiv in cadrul Activitatii de Control Fiscal. Bineinteles, aceeasi inghesuiala de peste tot se regaseste si in arhiva, ordonata, dar neincapatoare. Numai la sfarsitul anului 2004 acest compartiment al Finantelor locale a contabilizat peste 4.587 de actiuni de control a agentilor economici privind achitarea obligatiilor catre stat si respectarea de catre acestia a legislatiei fiscale in vigoare, ceea ce inseamna tot atatea procese-verbale, carora li se adauga o gramada de alte documente, pe fiecare agent economic in parte.

Dosare fiscale tinute in birouri

Un alt sediu in care-si desfasoara activitatea Serviciul Gestionare Registru Contribuabili si Dosare Fiscale - Persoane Fizice, apartinand de Administratia Finantelor Publice Constanta este cel situat pe strada Tulcei. Cladirea este o veche amenajare de santier, care a fost reamenajata si transformata in unitate fiscala. Personalul din aceasta cladire, functionari publici ai DGFP Constanta, sta in birouri laolalta cu dosarele fiscale ale persoanelor fizice, platitoare de impozite si taxe la bugetul de stat. Comparativ cu anul trecut, volumul dosarelor administrate creste exponential cu forta de munca existenta pe piata. Astfel in 2003 se inregistrasera 40.000 de contribuabili, in timp ce in anul care a trecut au crescut la circa 70.000. Fiecare astfel de contribuabil, care este platitor de impozite din salarii, de orice natura, are alocat un dosar propriu pe platitor. Acestora li se adauga cei care obtin venituri din inchiriere, arenda, cei care solicita deduceri din impozitul pe venituri pe diverse categorii aprobate si practicate prin legislatia fiscala in vigoare, care solicita certificate fiscale s.a.m.d. La inceputul acestui an s-au raportat in total peste 126.000 de dosare fiscale pentru persoane fizice, stocate in cea mai mare parte in birourile folosite de personal, din cauza nevoii permanente de accesare a datelor existente. La prima conferinta de presa sustinuta de catre noul director executiv interimar al DGFP Constanta, Vasilica Mihai, a fost atacata si problema gasirii unui sediu care sa reuneasca toate aceste compartimente. "Avem nevoie de un sediu care sa indeplineasca in cea mai mare parte toate cerintele desfasurarii unei activitati financiar-fiscale in conditii optime, de ritmicitate, fara ca nici o persoana din cadrul vreunui compartiment sa fie nevoita sa parcurga distante lungi pentru a obtine o semnatura sau a preda o raportate sau evidenta solicitata de catre un alt compartiment", a declarat la acea vreme Vasilica Mihai. Reunirea tuturor compartimentelor sub acelasi acoperis va imbunatati nu numai timpii de lucru intre functionarii institutiei si calitatea actului fiscal, ci va scurta din timpul contribuabilului care va apela la serviciile institutiei. Cert este ca acum, sub o noua guvernare, toti functionarii publici din cadrul acestei institutii spera ca cineva ii va asculta si le va oferi un sprijin real, nu doar vorbe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii