Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu preşedintele organizaţiei judeţene a PER Constanţa, Gheorghe Donţu s-a terminat Tema a fost - „Donţu vorbeşte despre „domnia" lui Mazăre"

ro

22 Mar, 2012 00:00 4480 Marime text
img_9541_r1.jpgDupă ce şi-a anunţat candidatura la primăria Constanţa, unul dintre cei mai experimentaţi politicieni constănţeni Gheorghe Donţu vine joi la Interviu Online. Devenit în 2007 membru al Partidului Ecologist din România şi preşedinte al organizaţiei locale, Donţu refuză să devină în urmă cu câteva luni vicepreşedinte al Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi îşi anunţă candidatura la Primărie împotriva lui Radu Mazăre. Anunţul deşi pare unul oarecare, poate chiar o glumă proastă, are la bază o poveste mai veche pentru care şi astăzi Donţu este în stare să-şi bată singur obrazul. „Radu Mazăre a fost ca şi copilul meu. Nu trece nicio zi fără să regret momentul în care l-am adus în PSD. Clar, a fost şi vina mea că i-am destupat mintea", rememorează Gheorghe Donţu. Fostul social-democrat a devenit în scurt timp după instalarea lui Mazăre în fotoliul de primar unul dintre cei mai aprigi critici ai activităţii edilului Mazăre. „Nu sunt de acord cu ceea ce face în Primărie. Anul acesta voi candida ca să-i demonstrez ce înseamnă administrarea unui oraş", spune Donţu.

Joi de la ora 14.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro împreuna cu invitatul ediţiei, Gheorghe Donţu.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebari Gheorghe Dontu:

img_9538_.jpg1. ianuarie 2004. Primarul si oamenii lui nu au fost primiti in conducerea Organizatiei municipale. Exclusi de pe listele impuse de Radu Mazare pentru viitoarele alegeri, consilierii locali PSD au votat impotriva binefacatorului care i-a rasplatit cu case si terenuri pentru prestatia lor din Consiliul local municipal. In sedinta Consiliului local municipal al PSD, convocata de presedintele organizatiei municipale, Gheorghe Dontu, s-a votat in unanimitate nesuplimentarea numarului de locuri in Biroul permanent local al filialei. Cele 6 posturi cerute de Radu Mazare pentru oamenii lui, cu girul responsabilului de zona Miron Mitrea, au fost respinse de cei 80 membri prezenti la intrunire (dintr-un total de 96). Astfel, ramaneau fara functii: Gabi Stan - directorul Corpului de Control al Primariei Constanta, pentru care Mazare inventase postul de presedinte executiv la Municipiu; Virginia Stefanica - director economic in primarie si alte persoane din administratia Mazare. Pentru ca mare parte dintre acestia se afla taman in Brazilia, in suita primarului, ei nu au participat la sedinta. Vechea garda s-a strans unita in jurul lui Gheorghe Dontu, considerat autoritatea morala a PSD Constanta. Continuarea va apartine...

Gheorghe Dontu: Nu ne-am respectat angajamentele unii fata de altii. Eu mi-as fi dorit in formula respectiva, mi-as fi dorit si as fi putut sa fiu presedintele Consiliului judetean si mi s-a rezervat rolul de deputat. 

2. Parlamentarii au facut front comun, uitand jocurile si interventiile la Centru care i-au schimbat, pe rand, de la conducerea filialei. Surprinzatoare a fost si atitudinea consilierilor locali PSD, care, 3 ani si jumatate, au fost masa de manevra pentru initiativele lui Mazare. Rasplatiti cu case ANL si terenuri in Constanta si Mamaia pentru tot neamul, consilierii PSD s-au trezit acum exclusi de pe schitele de liste pentru viitoarele alegeri, pe care vrea sa le impuna Mazare. Cine erau ei?

Gheorghe Dontu: Initial s-a discutat ca vor veni la PSD, Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Alexandru Mazare. de la 3 s-a ajuns la 300. N-au jucat fair-play.

3. Initiator al miscarii din partid a fost daca imi amintesc Stefan Giuglea, pe atunci deputat, dar cel care a iesit in fata, expunandu-se tirurilor lui Mazare, a fost Gheorghe Dontu. Atunci v-ati dat demisia si din functia de viceprimar al Constantei, oficial pentru a va dedica dirijarii campaniei electorale, asa cum a fost desemnat de la Centru....

G.D.: Am demisionat pentru a demonstra ca nu ma agat de putere. Am vrut sa plec din politica. Nu m-au interesat privilegiile....

4. Singurul dintre parlamentari care a ramas fidel lui Mazare a fost tocmai ruda dvs. Tudor Balta, contracandidatul actualului primar la alegerile din 2000. Asa v-a fost intelegerea sau chiar Tudor Balta a avut o alta strategie?

Gheorghe Dontu: Nu stiu ce inseamna fidelitate, Balta a ramas fidel partidului.

5. Infuriat ca a fost tradat de masa pesedistilor, Radu Mazare, presedintele fara putere al Organizatiei judetene, transmitea telefonic, de peste Ocean, ca se va adresa direct lui Adrian Nastase pentru a discuta "puciul" din filiala: "Noi am fost invitati sa preluam conducerea acestui partid pentru a avea performanta" - va mai amintiti cum suna aceasta declaratie...

Gheorghe Dontu:  Cred ca a fost hotararea mea de a nu mai produce pagube partidului. Era un partid in care crescusem, ma afirmasem si nu era interesul meu sa ma vad slabit. Eu am renuntat sa ma mai lupt, pot sa spun ca ne-am despartit chiar civilizat..

6. PSD trimite o echipa sa puna lucrurile la punct. Ma rog Mitrea, Cozmanca, celebra Dorina Mihailescu, au venit sa faca evaluarea...Cu cine ati vorbit ultima data inainte sa plecati din PSD?

Gheorghe Dontu: Cu Radu Mazare, caruia i-am spus ca nu mai putem continua. In urma discutiei, am convenit ca suntem incompatibili. 

7. A urmat o pauza de trei ani in care ce-ati facut?

Gheorghe Dontu: In 2006 credeam ca nu voi mai face politica. In 2007 am avut 700 de prieteni care m-au indemnat sa intru in politica. Cateodata nu-ti mai apartii... Am ales Partidul Ecologist ca sa ma legitmez, ca om de stanga si ca om al viitorului. Cred ca ecologia poate reprezenta pentru fiecare dintre noi o sansa, un mod de viata. Poate suna pretentios, dar in jurul 1700,  Voltaire spunea asa: “o clipa nu a fost atenta natura si a zamislit omul. O clipa nu este atent omul si natura isi repara greseala”!

In 2007, a urmat Partidul Ecologist din Romania, dupa ce daca nu gresesc in 2006 l-ati refuzat pe Stelian Dutu?

Gheorghe Dontu: In 2006 credeam ca nu voi mai face politica. In 2007 am avut 700 de prieteni care m-au indemnat sa intru in politica. Cateodata nu-ti mai apartii... Am ales Partidul Ecologist ca sa ma legitmez, ca om de stanga si ca om al viitorului. Cred ca ecologia poate reprezenta pentru fiecare dintre noi o sansa, un mod de viata. Poate suna pretentios, dar in jurul 1700,  Voltaire spunea asa: “o clipa nu a fost atenta natura si a zamislit omul. O clipa nu este atent omul si natura isi repara greseala”!

8. Haideti ca ne apropiem de zilele noastre si nu ne-ati spus ce regretati amarnic din parioada PSD. Cum e declaratia aceea cu „am hranit la san sarpele"....

Gheorghe Dontu: A fost o figura de stil. Nu am cerut nimic de la primarie, am considerat cat sunt un slujbas si de aceea astazi pot vorbi in numele ecologistilor. Compromisul politic l-am facut cand l-am adus pe Mazare in partid. Si in administratie, atunci cand am votat sa demolam Continentalul. 

9. Mazare este primar inca din anul 2000. Din ce moment putem vorbi de o reala deraiere, cand ati perceput ca nu e in regula?

Gheorghe Dontu:  De cand a inceput sa stea mai mult pe afara decat in oras. De cand a inceput sa faca pe primarul, nu sa fie primar.  Acolo unde exista preocupare se gasesc solutii. 

10. Ati afirmat ca nu sunteti de acord cu ceea ce face in Primarie. Fiti mai explicit...

Gheorghe Dontu: Pentru mine locul de munca al primarului este la primarie. Nu exista angajat care sa nu vina la serviciu. Traim intr-un oras mizerabil, cu taxe mari si multe din care fug investitorii, neatractiv turistic (un oras cu atestare de 2500 de ani nu produce niciun turist in zona asta), ii reprosez ca in fiecare zi ma impiedic pe trotuarele care sunt in forma de scari, in fiecare zi se ciunteste din spatiul verde. 

11. Trecand peste episodul UNPR, de ce ati refuzat oferta lor, am inteles ca v-au propus sa fiti vicepresedinte?

Gheorghe Dontu:  Ar fi aratat ca o dezlipire de retina. In lumea politica sunt cunoscut ca presedinte al PSD si ulterior ca ecologist. Sa ma duc la un partid la fel de “mare” precum PER ca vicepresedinte, nu era interesant.

12. Stiu ca la PER se joaca table. Asta v-a determinat sa ramaneti alaturi de ecologisti?

Gheorghe Dontu:  Mi-ar placea sa-i vad si pe UNPR-isti sa joace sah. Din pacate joaca table.

13. Ce-i cu Miscarea asta Populara pentru Constanta? O altă Marie cu altă palarie? Nu cumva va grabiti sa vindeti castraveti gradinarului?

Gheorghe Dontu: Este o actiune politicas de rebranding a PDL, din punctul meu de vedere necesara si partidului Ecologist in vederea alegerilor generale care vor fi la termen. Miscarea Populara pentru alegerile generala. Iar Miscarea pentru Constanta este o actiune a candidatului PDL, Gigi Chiru, pentru a maximiza scaunul de primar. Dar PER va avea candidat propriu la primarie si Consiliu Judetean.

14. Cine a spus că nu există prieteni în politică, ci doar prietenii politice parcă a avut gura aurită. Pana la urma ati decis sa candidati pe cont propriu la locale. Dar de unde nastrusnicia asta cu candidatura la primaria Constanta. Unii ar putea sa spuna ca sunteti prea batran sau in afara oricaror calcule?

Gheorghe Dontu:  Da, ar putea. Repet, varsta pe care o au cred ca poate fi un atu. Stau in spate ani de munca, experienta, profesionala si politica.

15. Ce inseamna Partidului Ecologist la Constanţa?

Gheorghe Dontu: O stare de spirit a unui grup de initiativa pe care-l dorim sa o imbratiseze cati mai multi dintre cetateni. Este un partid in adolescenta. Vom face un sondaj de opinie si la nivel local, din sondajele la nivel national ne ducem in 3%. La ultimele alegeri partiale, PER a obtinut 19%.

16. Cum va veti face campania electorala? Ce aveti de gand sa propuneti constantenilor?

Gheorghe Dontu: Consiliu Consultativ format din cetateni (studenti si oameni cu experienta profesionala) care nu au sansa de a deveni consilieri locali pot face propuneri pentru administrarea acestui oras, care sa fie prezentate Consiliul Local ales; preocuparea majorara pentru reducerea pretului gigacaloriei dat fiind faptul ca in orasele limitrofe acest lucru s-a reusit. PER le propune constantenilor sa se gandeasca cum ar fi daca taxele locale sa fie acoperita din gunoiul pe care acum il arunca. Avem o solutie prin toti cei colecteaza selectiv gunoiul  vor primi vouchere cu care isi vor putea achita taxele si impozitele locale. Vom explica acest proiect. 

17. Pentru Consiliul Judetean, PER va sprijini candidatul altui partid sau va avea candidat propriu?

Gheorghe Dontu: Vom avea candidat, speram sa fie un om cu experienta. Vom trata cu maxima atentie si responsabilitate exploatarea gazelor de sist din sudul Dobrogei.

18. Nu credeti ca voturile constantenilor si asa putine vor fi disipate inutil si ca poate ar fi fost mai bine daca opozitia de pe plan local venea cu un singur candidat in lupta cu Mazare?

Gheorghe Dontu: Probabil ca da, dar conditiile date, la momentul acesta cred ca solutia pentru PER este sa mearga singur in alegeri!

19. Care sunt primele cuvinte pe care le veti spune in seara zilei de 10 iunie?

Gheorghe Dontu: Voi multumi celor care m-au votat si presei pentru scorul obtinut. Si primul telefon va fi catre Directia Silvica pentru a respecta promisiunea pe care le-o fac constantenilor pe principiul ca pentru fiecare vot primit, PER va planta cate un pom. 

20. Altfel, tot cu Dinamo? Ati vazut nici Borcea nu se simte prea bine...

Gheorghe Dontu: Lasa-ti Dinamo, imi doresc ca fotbalul constantean impreuna cu Gica Hagi sa duca Constanta in Liga1!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Interviu Online 22 Mar, 2012 13:58 @Cetateanul: Va dezamagesc, in spatele candidaturii mele nu se afla niciun grup de afaceri. Imi doresc sa pot spune peste doua saptamani ca in spatele mele sunt grupuri de oameni de afaceri. Nu cred ca cei care vor finanta campania electorala a PER vor avea pretentii in administratie ca sa pot accepta sponsorizarea mea. Pe de alta parte in intentia PER si a mea este sa avem o campanie modesta financiar pentru ca adresabilitatea noastra sunt oamenii modesti...
  • invitat Interviu Online 22 Mar, 2012 13:54 @jiji: Orasul pare un oras inchis investitiilor. E LIMPEDA CA E NECESARA O RECOCARE A FIRMELOR, este nevoie de facilitati tuturor firmelor care doresc sa vina in Constanta. @Jiji: 1. A demolat tot. am o parere proasta. 2. Zona peninsulara arata astazi ca o zona parasita. daca din punct de vedere juridic, inca baietii destepti ai Constantei n-au stabilit inca proprietarii. daca nu stii cine e stapanul peninsulei, meriti sa faci investitia. Zona care ar fi trebuit sa fie zona O a orasului, nu este valorificata din punct de vedere turistic.
  • fara nume 22 Mar, 2012 13:41 Va rog sa-l intrebati :a.Cum crede ca percep constantenii,aparitia,dintr-o data a unui CANDIDAT ce se vrea ECOLOGIST,care prin TACERE sau INDIFERENTA,a lasat orasul sa ajunga CONSTANTA GRI, b.Sa dea exemplu de IMPLICARE ACTIVA in apararea PATRIMONIULUI NATURAL si CONSTRUIT al orasului,c.Recunoaste ca a ajutat la impunerea DOMNIEI si NU DEZINTERESAT? d.Ce avere reala are (incluzand si rudele inzestrate)?Va multumesc!
  • cetateanul 22 Mar, 2012 10:09 Cine sunt oamenii de afaceri din spatele candidaturii dumneavoastra? in cazul in care cistigati primaria trebuie sa stim ce grup de interese va controla administratia locala, in 12 ani, sub "domnia lui mazare", am vazut cu totii persoanele si firmele care au sufocat primaria...AJUNGE
  • jiji 19 Mar, 2012 18:35 1. ce parere aveti despre rezultatele "domniei lui mazare" asupra zonelor verzi ale constantei: blocuri construite la cativa metri de alte imobile(locuinte)sau monumente? 2. ce parere aveti de rezultatele domniei in zona peninsulara: imobile degradate, mizerie, lipsa unei promovari turistice? 3. credeti ca orasul a ajuns un "oras inchis" in care investitiile sunt aprobate doar de acest grup?