Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jale sau apatie printre magistraţii din Constanţa? Judecătorii şi procurorii de la malul mării, dezinteresaţi de posturile de conducere

ro

05 May, 2012 01:12 2134 Marime text

07_candidati_-_csm.jpgMagistraţii constănţeni par să nu mai fie interesaţi de funcţiile de conducere. Sau, cel puţin, nu de cele scoase la concurs de Consiliul Superior al Magistraturii. Aşa se face că, în timp ce doar trei judecători constănţeni s-au înscris la examenul ce se desfăşoară prin Institutul Naţional al Magistraturii, doar unul dintre procurorii din Constanţa a vrut să dea concurs pentru a deveni şef.

Ce-i drept, poate că nu este de trecut cu vederea faptul că singura funcţie de şef pentru procurori scoasă la concurs pentru judeţul Constanţa este cea de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârşova. Funcţia este vacantă din luna decembrie 2011, după ce prim-procurorul parchetului, magistratul Aurel Mihail Ciorobea, a fost avansat la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în urma examenului de promovare în grad.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat listele cu magistraţii care îndeplinesc condiţiile pentru a participa la examenul pentru funcţiile de conducere din instanţe şi parchete. Concursul este organizat de CSM prin Institutul Naţional al Magistraturii şi se desfăşoară în perioada 4 aprilie - 3 iulie 2012. Conform listelor oficiale, printre cei trei judecători constănţeni care şi-au depus candidaturile se numără actualul vicepreşedinte al Judecătoriei Constanţa, judecătoarea Mihaela Cristina Grădinaru, dar şi preşedintele Judecătoriei Hârşova, magistratul Fănel Stănilă. Totodată, şi judecătoarea Laura Smarandi, din cadrul Tribunalului Constanţa, s-a înscris la concurs. Toţi cei trei judecători constănţeni au primit „undă verde" din partea CSM pentru a participa la concursul pentru funcţiile de conducere. Potrivit datelor centralizate în urmă cu două zile de reprezentanţii CSM, magistratul Mihaela Cristina Grădinaru, actualul vicepreşedinte al Judecătoriei Constanţa, este singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al aceleiaşi instanţe, post deţinut până de curând de judecătorul Mihail Stănescu Sas.

De la Constanţa, la Oneşti

În ceea ce priveşte conducerea Judecătoriei Hârşova, este de precizat că magistratul Fănel Stănilă este singurul judecător care şi-a exprimat intenţia de a participa la concursul pentru acest post, fiind singurul care şi-a depus candidatura la CSM. Nu în ultimul rând, judecătoarea Laura Smarandi, din cadrul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a instanţei Tribunalului Constanţa, vizează un post de conducere la Judecătoria Oneşti. Mai exact, judecătoarea şi-a depus dosarul pentru funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Oneşti. Poate că nu este de trecut cu vederea faptul că Laura Smarandi este singurul judecător care s-a arătat interesat de această funcţie. În ceea ce priveşte concursul pentru funcţiile de conducere din parchete, lucrurile par să stea şi mai grav, magistraţii constănţeni fiind încă şi mai dezinteresaţi de subiect. Mai exact, doar unul dintre procurorii constănţeni s-a înscris la concurs pentru funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârşova.

Un singur candidat de la Tulcea

De altfel, aşa cum am precizat, acesta era singurul post de conducere pentru parchetele din judeţul Constanţa scos la concurs. În aceste condiţii, magistratul Monica Mariana Drumea este singurul candidat pentru funcţia de conducere a Parchetului Judecătoriei Hârşova. Însă CSM a mai scos la concurs şi alte posturi de conducere la celelalte parchete din raza teritorială a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, fiind vorba despre cele din judeţul Tulcea. Astfel, alături de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova, pentru Parchetul Curţii de Apel Constanţa s-au mai pus la bătaie funcţiile de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, cele de prim-procuror şi respectiv prim-procuror adjunct ai Parchetului Judecătoriei Tulcea, dar şi funcţiile de prim-procurori ai Parchetelor Judecătoriilor Babadag şi Măcin. Cu toate acestea, singurul procuror care s-a înscris în concurs pentru Tulcea a fost, potrivit CSM, magistratul Laura Subţirelu, actualul prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Tulcea, care a optat pentru aceeaşi funcţie. Tot conform datelor centralizate de CSM şi publicate pe site-urile oficiale, pentru restul unităţilor de parchet nu au existat candidaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii