Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat de prost sa fie, azi, un politist?

ro

08 Mar, 2010 04:07 2153 Marime text
emilian_editorial.jpgUn prieten de-al meu, fost adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, îmi spunea când era pe funcţie: „poliţistul slab, ori e prost, ori e bolnav".

M-am gândit de multe ori la cele spuse de prietenul meu. Şi nu ştiu nici acum de unde să apuc cugetarea lui. Mă gândesc şi acum câtă dreptate avea. Sau câtă nu avea. Dar de aici până la îngrăşarea excesivă a poliţistului, pe spinarea cetăţeanului, pe care de fapt ar trebui să-l apere, este distanţă mare.

Tocmai la asta mă gândeam şi acum câteva zile, când am auzit de poliţistul de la Medgidia. Poliţistul şpăgar Dorin Ion. Cât de prost trebuie să fii, să pui mâna şi acum pe şpagă. Cât de prost să fii, în condiţiile în care aproape 40 de poliţişti au ajuns în beciul poliţiei tot pentru şpagă. Că or fi luat, că nu, nu ştiu. Dar pentru o scurta perioadă au stat în beci. Şi asta li s-a imputat: şpaga. Şi repet: au ajuns în beciul poliţiei. Cu cătuşele pe mâini. Şi a râs lumea de ei. Şi mai râde lumea şi azi. Pentru că toată ţara a aflat de fapta lor. Fiindcă a fost una dintre cele mai mediatizate acţiuni ale DNA-ului. Iar pentru asta familiile lor, copiii lor, părinţii lor, nici acum nu prea au curaj să scoată capul în lume şi să spună ceva. Pentru că imediat i s-ar arunca în obraz: hai mă, voi vorbiţi? Dar ce este mai important este că nici nu s-a terminat procesul celor aproape 40. Cu toate astea, poliţistul Dorin Ion nu s-a învăţat minte. Şi nu am înţeles de ce. Ba, dacă vreţi, acum mă gândesc şi mai bine la fapta poliţistului Dorin. Care, cică i-ar fi săltat carnetul de conducere fostului primar al municipiului Medgidia. Lui Dumitru Moinescu. Şi mă gândeam atunci că are şi poliţia de acolo oameni ca lumea. Incoruptibili. Că, hai, să fim serioşi. Dacă a avut curaj să îi suspende dreptul de a conduce lui Moinescu, poliţistul are curaj, nu jucărie. Mai ales într-un orăşel ca Medgidia. Acum, însă, dacă stau şi le pun cap la cap, parcă îmi vine să cred că tocmai de aia a rămas Moinescu fără carnet. Că nu a cotizat la buzunarul poliţistului. Poate nu o fi aşa. Dar zic şi eu că este posibil, dacă Dorin tot are obiceiul acesta. Pentru că precum văd, îl are. Şi se mai lasă şi prins ca un găinar ordinar. Şi iar mă întreb: cât de prost să fii ca poliţist, astăzi, să iei şpagă? Dar dacă aşa este obişnuit, aşa face. Şi greu se dezbară de obiceiul acesta. Pentru că el trebuie să ducă acasă ceva şpagă. Cât de puţin, dar trebuie. Altfel nu se simte bine.

Că doar pentru asta s-a făcut poliţist. Nu pentru altceva.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 19 Mar, 2010 12:11 De politistul de Frontiera ,MARIUS BOSTAN ,din orasul HARSOVA de Constanta cu un TRECUT MURDAR de traficant de droguri,proxenet si camatar ,care si-a vandut afacerile si a fost DETASAT in alta localitate,intr-o functie MAI MARE decat cea pe care a avut-o in orasul natal, ce sa mai zicem ??? Oare ce localitate s-a PROCOPSIT cu un astfel de ”politist” ??? si mai avem pretentii la integritate in domeniul Politiei romane...