Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Von Mazare si dilema Wehrmacht-ului

ro

21 Jul, 2009 02:33 9904 Marime text

deschidere.jpg„La câte plângeri am eu, una în plus mai este o problemă?"

Gestul primarului Radu Mazăre de a apărea în public îmbrăcat într-o uniformă a armatei germane din cel de-al Doilea Război Mondial a provocat o serie de reacţii. Şi nu tocmai dintre acelea prietenoase primarului.

Cum toată lumea ştie deja, Radu Mazăre a apărut sâmbătă seară, pe podiumul de modă, îmbrăcat cu o uniformă a armatei germane. Şi-a explicat gestul cu zâmbetul pe buze. „M-am inspirat din filmul Operaţiunea Valkyrie, în care un colonel din armata germană se străduieşte să scape Germania de un dictator nebun. Costumaţia este făcută într-un atelier din Germania care face costume pentru filme, identice cu ceea ce purtau ofiţerii şi ordonanţele (arată spre fiul său) în perioada respectivă (...) Nu sunt însemne naziste pe uniformă. Este crucea de fier, recunoscută de statul german şi în acest moment, şi mi-a plăcut teribil de mult acel film", a declarat Mazăre. Edilul a subliniat chiar că este o uniformă a Wehrmacht-ului (numele oficial al forţelor armate ale Germaniei între 1935 şi 1945), dând impresia că tocmai această precizare îl va disculpa. Numai că primele reacţii negative au venit la numai câteva minute după ce Mazăre a coborât de pe scenă: „Mazăre, te-au păcălit, mă. Nu trebuia să faci asta!", s-a auzit o voce din public. A fost urmată de o alta: „Este o ofensă ce aţi făcut, domnule primar! Este o mare gafă. V-au păcălit, este o ofensă. Am uitat ce înseamnă războiul".

raducu_si_radu_mazare_nazisti.jpgPrimarul e relaxat

Nici vocile oficiale nu s-au lăsat aşteptate. Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului, prin directorul său, Marco Maximilian Katz, a trimis o sesizare către procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, dar şi către preşedintele PSD, Mircea Geoană, în care reclamă gestul lui Mazăre. Ba, mai mult, Katz respinge orice motivare pe care Mazăre a dat-o gestului său. Primarul Constanţei a spus că nu are uniformă nazistă, ci una a Wehrmacht-ului. Katz explică faptul că toată armata din cel de-al Doilea Război Mondial (perioadă căreia îi aparţine uniforma purtată de edil) era nazistă. „Sau domnul Mazăre este ignorant, sau a intrat într-o situaţie şi nu ştie cum să iasă din ea. Legea 107 din 2006 reglementează foarte clar aceste aspecte. Poate că Radu Mazăre nici nu ştie de existenţa acestei legi. A fost un gest iresponsabil din partea sa să îl aducă pe scenă, alături de el, şi pe fiul său, în vârstă de 15 ani", a declarat reprezentantul Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului. De asemenea, acesta a atras atenţia că pasul de defilare pe care primarul l-a „interpretat" pe scenă, alături de fiul său, poartă denumirea de „pas de gâscă" şi aparţinea armatei naziste. Katz a mai subliniat şi faptul că Mazăre este un formator de opinie, lucru care agravează cu atât mai mult gestul său.

Aşa cum era de aşteptat, edilul a avut o reacţie mai mult decât relaxată în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. „La câte plângeri am eu, una în plus mai este o problemă? Absolut nicio problemă", a spus Mazăre, citat de cotidianul ZIUA.

Sesizarea
În continuare, puteţi citi textul integral al sesizării făcute de Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea AntiSemitismului.

marco_maximilian_katz.jpg„În atenţia Procurorului General al României, Dna Laura Codruţa Kovesi

În atenţia Preşedintelui Partidului Social Democrat, Dl. Mircea Geoană

Pe data de 19 Iulie 2009, la Mamaia, în cadrul unei prezentări de modă, Dl. Radu Mazare, Primarul Constanţei, a apărut pe scenă, în faţa unui public

numeros, îmbrăcat în uniformă de ofiţer nazist. Dl. Radu Mazăre a apărut în public însoţit fiind de fiul său, şi el îmbrăcat fiind în uniformă de soldat nazist. Cei doi au defilat, în faţa publicului, în pas nazist. Astfel Dl. Radu Mazăre nu numai că a încălcat Legea 107/2006, dar a şi instigat un minor să îi urmeze «exemplul», educându-l pe acesta să trateze legislaţia în vigoare cu dispreţ. Dl. Radu Mazăre este o persoană care deţine o funcţie publică: în această capacitate are datoria nu numai să respecte legile statului, dar să şi vegheze că ele sunt implementate. Considerăm că în aceste condiţii, instituţiile, cărora adresăm acest protest, au datoria să ia măsurile necesare pentru ca mesajul trimis de Dl. Mazăre publicului larg să fie înţeles corect, în special de cei care acum au motive întemeiate să creadă că a purta uniforme naziste si a defila în pas de gaşcă este legal şi chiar «la modă» în România. Implicarea fiului D-lui Radu Mazăre, de către tatăl său, în acest caz, este un act de iresponsabilitate civică care trebuie tratat ca atare.

Cu stimă,

Marco Maximillian KATZ

Director MCA România - Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea

AntiSemitismului".

{mos_ri:mazare,Valkyrie}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eva 25 Aug, 2009 23:10 "surmelis argentina pusa" "EVREII....................." "de la Adolf" "NU CONTEAZA- EU" "vizitator" imi plac comentariile voastre! Se vede ca domnul primar are minte si idei originale. Si imi place ca mai este cineva care il considera istet pe Basescu! TOT RESPECTUL DOMNULE PRESEDINTE! Sper sa candideze si acum pentru ca ar fi o onoare sa-l votez! Ma rog la Dumnezeu sa-l tina sanatos si intreg pentru ca sunt multi care ii vor raul.
  • Eva 25 Aug, 2009 22:49 Tampitilor! Mare paguba!A aparut un barbat intr-o uniforma a Wermaht-ului.Si ce daca?Asa cum a precizat si el,nu purta insemne naziste.A-ti gasit doar un motiv de scandal! In cel mai rau caz,primarul a vrut sa impersoneze pe cineva care a luat parte la una dintre cele mai cunoscute conspiratii impotriva lui Hitler! Ignoranti si scandalagii! Asta sunteti! Voi si ziarele voastre de nimic! In plus,dupa cum observ ca a mai punctat cineva acest lucru,ne-ar prinde bine un Hitler care sa ne scape de tigani si de evrei!!! Tiganii fura,evreii fura,au multe in comun! Toata lumea plange de mila evreilor in timp ce acestia inca mai cer daune materiale Germaniei pentru ce s-a intamplat acum 65 de ani!!!!Nu va ajunge?Nenorocitilor!Va dati de victime!Victimele sunt cei din jur!Trebuie sa va suportam! Iar tiganii!As da orice sa-i vad disparuti!Au acaparat aceasta tara!Ne fac de ras in strainate!Ne creaza probleme in fiecare zi!In autobuze,in tramvaie,umbland prin buzunarele noastre!Mai nou au inceput sa jefuiasca masinile oprite la stop!Nu aduc decat necazuri si lasa numai mizerie in urma lor! Au adus incultura ultima prin manele!Se inmultesc precum viermii! Generatia noua devine din ce in ce mai tampita,din ce in ce mai multi asculta aceasta asa zisa "muzica"!Si noi ii lasam!Zi de zi le dam voie si le oferim mai mult teren!Politia nu face nimic,iar cei care s-au tinut departe de coruptie au mult de suferit si sunt prea putini!!Daca as primi permisiunea as omori TOTI TIGANII!(In afara de cei care au o cultura,care muncesc corect si sunt curati!)Nu le-as oferi nici macar luxul unei inchisori!Viermii trebuie omorati o data ce sunt prinsi!Astfel e ca si cand le-am oferi o noua sansa! Cat despre detinutii din inchisori,parerea mea e ca ar trebui condamnati la moarte din primul an de sedere acolo!Un detinut nu face altceva decat sa invete tehnici noi in ale talharitului!Ei fac schimb de experiente ca atunci cand li se da drumul sa fie si mai pregatiti!!Vai si amar de noi!
  • surmelis argentina pusa 27 Jul, 2009 20:09 Cel care s-a aratat nemultumit la prezentarea de moda este membru a unui partid care tocmai a pierdut puterea si pe toate caile cauta sa atate opinia publica si mas-media impotriva d-lui primar Mazare,care a vrut sa participe la prezentarea de moda intr-un mod mai original si inedit.
  • EVREII...................... 25 Jul, 2009 09:31 Evreii din slujitorii domnului, au deveni asupritorii popoarelor. ca exemplificare uitati-va la toate bancile din lume,80% evreiesti. si ce fac dau 1 dolar si iau 10 inapoi. sper sa avm sansa de a-i duce acolo unde le este locul. prin contracte discretionare girate de statele in care au sedii reusesc subjugarea poparelor respective si a claselor conducatoare. ei insisi conduc lumea dupa percepte pe care le-au inventat. si daca nu mai pot economic o fac militar. acest fapt este valabil pentru 80-90% din cetatenii de nationalitate evreiasca de pe glob. multumesc frumos
  • surmelis argentina pusa 21 Jul, 2009 19:49 Usor este sa fii zeflemist,dar mai greu este sa fii DIPLOMAT,sa suporti "smecherii" cu "smecheriile "lor.
  • de la Adolf 21 Jul, 2009 19:00 camarade RADU bun venit in familia noastra !dumnezeu nu est ibitor de jidani[doar daca sant crestinati ]si nici iubitori de ciori ...ardeiar focul !ai fost pe placul nostu ...de cand ai intrat in politica am stiut ca vei reusi
  • tot eu 21 Jul, 2009 16:41 sincer, cred ca ar arata la fel de bine in orice uniforma. si s-ar descurca la fel de extraordinar!
  • NU CONTEAZA- EU 21 Jul, 2009 16:40 sunteti rai si nebuni! daca omul are dureri de stomac si trage vanturi voi mergeti si puneti o eoliana. asa si cu Mazare! CE DOBITOCI PUTETI FI! MAZARE CARE SE FERESTE DE TOT CEEA CE I-AR PUTEA FACE RAU, CA DRACUL DE TAMAIE, CREDETI CA S-AR FI JUCAT DE-A LUPUL CU ACEA UNIFORMA! ESTE APROAPE LA FEL DE ISTET CA BASESCU, DAR IN CONTINUARE MAI ARE DE INVATAT. ORICUM ESTE PE CALEA BUNA. FACE VALURI, LUMEA VORBESTE, EL NU ESTE PROST CI DOAR ACOPERIT. NIMENI NU-I VA FACE NIMIC. NU ARE CUM. ESTE FOARTE DESTEPT ACEST MAZARE. LUMEA A AFLAT DE EL PANA CINCOLO DE GRANITELE TARII. ACUM POATE CANDIDA LINISTIT. ESTE POSIBIL SA VREA SA DEVINA PRESEDINTE!
  • surmelis argentina pusa 21 Jul, 2009 11:23 Uniforma militara pe care o prezinta d-l Mazare este uniforma Germaniei din timpul celui de al doilea razboi mondial.Uniforma Germaniei naziste era de culoare NEAGRA.VA ROG ,nu insultati uniforma militara a unei tari straine !,se pot declansa conflicte diplomatice serioase si nejustificate.Este o idee geniala de a prezenta o haina militara din al doilea razboi mondial.De ce nu s-ar alatura si alte uniforme militare,atat a Romaniei cat si a celorlalte tari europene ? Si de ce nu si uniformelor militare actuale.E CEVA INEDIT !Persoana care a imbracat aceasta uniforma militara a dat dovada de multa INGENUOZITATE si mult curaj.FELICITARI ! Asteptam in viitorul cat mai apropiat o expozitie pe tema uniformelor militare din trecut si din prezent.
  • constantean 21 Jul, 2009 10:31 dupa defilarea asta il iubesc pe mazare, pana acum nu il suportam. Mi-am dat seama ca omul asta chiar este original, bineinteles, nu ma astept sa imi postati mesajul...
  • liana 21 Jul, 2009 08:10 ...stimate "domn", dar cu copilul...ce Doamne ai?
  • doru tulus 21 Jul, 2009 07:57 Daca traia nemernicul asta pe fremea Wermachtului, nu mai exista niciun Fuhrer, fura asta si cu umflatul de Constantinescu , totul absolut tot. Se ducea dracu aviatia Germana, se ducea dracu armata de uscat.Le punea taza la bariera cand intrau in Polonia, Belgia,Franta si Rusia. Cum se ocupa o tara , pac taxa la bariera. Bina drak ca n-a existat sugatoarea asta de comisioane si spagii atunci...
  • doi 21 Jul, 2009 07:51 Il blestem pe Mazare in fiecare zi, da lumea are dreptul sa se imbrace cu ce vrea, din partea mea putea sa-si puna si insemnele naziste, care e problema
  • miracle 21 Jul, 2009 07:43 Presa din intreaga lume scrie despre "nazistul" Radu Mazare de R.P. HotNews.ro Luni, 20 iulie 2009, 20:34 Actualitate | Internaţional Radu Mazare, la parada modei Foto: Captura NewsIn "Generalul nazist" Radu Mazare a facut turul lumii. Primarul din Constanta a ajuns in presa din intreaga lume, dupa ce a aparut pe scena unei prezentari de moda imbracat in uniforma de ofiter german. "Polemica in Romania, pentru ca un primar a defilat pe un podium imbracat in uniforma nazista", scrie Terra Chile. "Un primar roman si fiul sau au defilat imbracati ca niste nazisti", titreaza publicatia croata Javno. "Un primar din Romania a scandalizat evreii si grupurile pro-democrate, dupa ce s-a imbracat intr-o uniforma folosita de ofiterii germani in al Doilea Razboi Mondial", continua ziaristii croati. Nici vecinii din Ungaria nu au pierdut subiectul. "Primarul din Constanta, imbracat in uniforma nazista", scrie Nepszabadsag, in editia online. "Un primar roman costumat in nazist produce furie", titreaza Jerusalem Post, care continua: "in Romania este interzis sa te imbraci in astfel de haine, o tara care a negat pana in 2004 ca a participat la Holocaust". Si Haaretz scrie despre romanul care a rascolit intreaga lume: "Un primar roman jigneste evreii, dupa ce a defilat in uniforma de nazist". "Un primar roman starneste scandal, dupa ce a purtat uniforma de nazist", anunta agentia de presa bulgara Novinite. "Oficialul este cunoscut pentru actiunile sale extravagante si a fost cercetat pentru coruptie", explica jurnalistii de la sud de Dunare. Fotografia lui Radu Mazare, insotit pe scena de fiul sau, a ajuns si in presa din Marea Britanie. "Am vrut sa ma imbrac in general al Wehrmachtului, pentru ca intotdeauna mi-a placut aceasta uniforma si am admirat organizarea riguroasa a armatei germane" - sunt declaratiile facute de Mazare imediat dupa evenimentul de la malul marii si publicate astazi de Sky News, sub titlul: "Scandal dupa ce un primar defileaza intr-o uniforma din al Doilea Razboi Mondial". "Un primar roman a atras numeroase critici, dupa ce a defilat in stil nazist si cu o uniforma germana", scrie publicatia spaniola ABC. La zi cu tema de scandal este si presa rusa, care anunta ca "Primarul roman care a defilat in uniforma nazista a fost acuzat de antisemitism", potrivit Lenta.ru. Subiectul s-a raspandit rapid in presa din intreaga lume, dupa ce cazul a fost abordat de marile agentii de presa. "Un primar roman a scandalizat grupurile pro-democrate si comunitatea de evrei, dupa ce a defilat impreuna cu fiul sau imbracat intr-o uniforma germana din al Doilea Razboi Mondial, in timpul unui spectacol de moda", scrie Reuters. "O asociatie din Romania ce lupta impotriva antisemitismului a facut apel la Parchet sa deschida o ancheta, dupa ce primarul din Constanta a participat la o defilare de moda imbracat cu o uniforma de ofiter nazist", scrie si AFP
  • cineva 21 Jul, 2009 07:36 IN ACEASTA UNIFORMA A ARATAT CLAR CE ESTE ...
  • fara nume 21 Jul, 2009 06:56 Ar trebui sa se mai nasca un Hitler si un Antonescu sa mai potoleasca faradelegile evreilor si tiganilor. Atentie evrei si tigani istoria se repeta.
  • surmelis argentina pusa 21 Jul, 2009 06:06 GERMANIA = NAZISMUL ; ROMANIA = COMUNISMUL
  • Leontin 20 Jul, 2009 23:34 Grav este faptul ca aceasta uniforma i se potriveste perfect domnului Mazare!
  • karadeniz 20 Jul, 2009 23:32 Nu sunt un simpatizant a lui Radu Mazare, omul care din dorinta de a epata gafeaza de multe ori dar chestia cu sesizarea făcuta de Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului ma cam calca pe nervi. Nu neg drama milionelor de evrei torturati si ucisi regimul hitlerist si nici cei ucisi de regimul Antonescu. Si alte popoare au suferit de-a lungul timpului astfel de drame. Dupa cel de-al doilea razboi mondial proaspat infiintatul stat Israel a ucis la randul sau sute de mii de arabi. Se pare ca cei care conduc destinele evreilor lucreaza cu doua masuri diferite una pentru ei si alta pentru restul omenirii.