Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare despre controlul ANI „Vrajeala!" (video)

ro

10 Jul, 2009 02:09 10208 Marime text

deschidere.jpg„Băsescu este disperat că s-ar putea să nu mai iasă. Este disperat, este fibrilat în fiecare zi"

Primarul Radu Mazăre a prezentat, ieri, presei constănţene un act trimis de Agenţia Naţională de Integritate, prin care este anunţat că s-a început verificarea averii sale. 

Edilul a pus întreaga „manevră" pe seama faptului că, în urmă cu doar câteva săptămâni, l-a numit Iuda pe preşedintele Băsescu.

Mazăre a afirmat că ştia deja de controlul pe care ANI plănuia să îl facă asupra averii sale şi chiar fusese întrebat de un jurnalist pe această temă.

„Ştiam de zece zile. S-au autosesizat imediat după declaraţiile înregistrate la Turnu-Măgurele, în care îl catalogam pe preşedintele Băsescu drept Iuda. Declaraţiile mi le susţin în continuare, este convingerea mea pe care o am despre dumnealui. Nu este în regulă reacţia instituţiilor statului. Ne-am obişnuit în ultimii cinci ani de zile cu poliţia asta politică. Îi aştept pe domnii de la ANI să vină să verifice, să răzverifice tot ceea ce vor". Edilul a mai spus că primul care ar fi trebuit verificat era preşedintele Băsescu, împreună cu fiicele sale: „Că dacă tot luptă împotriva corupţiei, de cinci ani de zile, şi pozează în cavalerul alb, ar fi trebuit să dea un exemplu pentru toată România şi să se pună la dispoziţie, să fie verificat el. Nu am absolut niciun fel de temere după ce m-am bătut cu toată poliţienimea, procurărimea şi serviciile din statul român, cele care răspund la ordin, că nu răspund toţi la ordin...  le-a ajuns şi lor cuţitul la os". Primarul Constanţei a mai spus că nu are niciun fel de temere şi că inspectorii ANI pot verifica orice doresc, pentru că nici în 2000, atunci când a candidat pentru prima dată la Primăria Constanţei, nu era un om sărac, şi nici acum nu este.

 

ANI 2009 = DNA 2005

„Niciodată nu am ascuns ceea ce am. Declaraţiile sunt la vedere şi le-aţi văzut în fiecare an, m-aţi întrebat ce aţi vrut. Vor veni, vor întreba şi, cum vor veni, aşa vor şi pleca", a declarat Mazăre. Edilul a citit hârtia trimisă de ANI, care spune că, în „temeiul articolului 2 din legea lor, s-au sesizat din oficiu. Nu este nimic clar acolo. Te poţi sesiza şi pot începe procedurile de cercetare în urma unei sesizări sau autosesizări".

Şeful administraţiei publice locale a reclamat că verificările ANI seamănă foarte bine, ca moment, cu ancheta DNA-ului din 2005, „după venirea lui Băsescu". Întrebat dacă există discrepanţe între declaraţiile de avere semnate în 2008 şi 2009, edilul a răspuns scurt: „Negativ". „Declaraţiile sunt pe site-ul primăriei. Diferenţe sunt de vreo 20.000 de euro în urma încasării unor bani pentru nişte acţiuni vândute acum patru ani de zile, printr-un contract, cu impozit plătit la stat şi eu primesc anual. Nicio diferenţă. Exact ca DNA-ul, s-au autosesizat. Că la mine aşa este moda, cu autosesizatul".

Radu Mazăre a mai spus că avocata lui se va duce la ANI, conform legii, şi se va uita în dosar. Însă, foarte relaxat a mărturisit presei că s-a obişnuit să trăiască în compania avocaţilor, lucru pe care crede că îl va face atât timp cât va trăi în România. De asemenea, a spus că este dispus să pună la dispoziţia ANI toate documentele necesare justificării averii sale şi că mai are acte justificative chiar şi pentru sume obţinute în 1993.

„Am avut informaţii din mai multe surse, la câteva zile după scandalul cu Turnu Măgurele, că cei de la ANI se vor autosesiza privitor la averea mea. Ceea ce s-a şi întâmplat. Mai ştiu că cei de la ANI au cerut ajutorul serviciilor secrete să meargă în Brazilia să verifice proprietăţile mele de acolo. Că parcă dacă vorbesc puţină portugheză şi mă dau cu zmeul în Brazilia înseamnă că trebuie să-mi şi cumpăr. Nu este nicio problema, declaram dacă aveam cumpărat. Au mai cerut ajutorul să verifice ce proprietăţi am prin Cipru şi vor să îmi verifice maşinile. Vreo două dintre ele sunt pe firma ce are Hotelul Flora, una este a unui prieten şi mi-a dat-o, una este pe Conpress. Să fie sănătoşi, n-au decât să verifice! Dar nu ştiu eu dacă sunt obligat să le dau explicaţii cu ce maşini mă plimb", a declarat Mazăre.

Disperarea lui „Iuda"

Primarul Constanţei este convins că ANI a acţionat din ordinele preşedintelui Băsescu, care „este disperat că s-ar putea să nu mai iasă. Că este disperat, Băsescu este disperat, este fibrilat în fiecare zi". Însă el susţine în continuare că nu doreşte să candideze pentru Cotroceni, chiar dacă se consideră o persoană cu notorietate: „Eu am declarat că nu vreau să fac lucrul acesta. Sigur că, dacă o judeci prin prisma lui Băsescu, această declaraţie nu înseamnă nimic, pentru că el declară astăzi ceva şi mâine se suceşte. Numai că eu îmi menţin în continuare poziţia. Dar îl deranjează ca un om de notorietatea mea să-l aibă într-o campanie electorală împotrivă. Şi mă va avea împotrivă. Oricâţi ANI, mani o să-mi trimită pe cap, pentru că este distructiv pentru ţara asta. În cinci ani de zile nu a făcut nimic". Mazăre nu a ezitat să amintească de coaliţia PSD-PD-L, care nu implică şi susţinerea lui Traian Băsescu pentru preşedinţie: „Coaliţia nu priveşte candidatura la preşedinţie şi subordonarea tuturor instituţiilor statului unui singur scop: acela de a avea toată puterea în România". Despre o posibilă candidatură la preşedinţie în 2014, Mazăre nu a vrut să spună decât atât: „Să fim sănătoşi. Mai sărim cu paraşuta, poate nu se deschide... cine ştie ce mai păţim până atunci". Ca o paralelă între ce i se întâmplă acum şi situaţia prin care trece ministrul Nicolae Nemirschi, Mazăre a spus că este vorba despre un atac la adresa lui şi la adresa PSD-ului. „Nemirschi este mai puţin obişnuit cu bătaia, dar eu sunt obişnuit şi le duc, nu am nicio problemă. Sigur este un atac la adresa mea, a PSD-ului. Eu sunt o figură destul de colorată, să spunem, cu o notorietate destul de mare şi, atunci, poate ce spun eu contează în rândul oamenilor şi vor să mă discrediteze în continuare, dar nu vor reuşi. Aţi văzut că, după patru ani de anchetă, am câştigat cu 69%", zice Mazăre. Înspre sfârşitul întrevederii cu presa locală, edilul a exclamat aproape amuzat: „Zic ăştia că s-au autosesizat... Vrăjeală!". Pe 19 iunie, în cadrul unei discuţii cu colegii de partid la întâlnirea de la Turnu Măgurele, social-democratul Radu Mazăre spunea: „Suntem aici să ne batem capul să scăpăm de Iuda asta de Băsescu, că ăsta e cel mai rău".

mazare_masina_de_epoca.jpgFără casă şi maşină

Şeful administraţiei publice locale şi-a actualizat declaraţia de avere, aşa cum prevede legea, până la 15 iunie a.c. Noul act declarativ este semnat pe 9 iunie 2009 şi la prima vedere nu prezintă mari modificări. Mazăre declară, ca şi pe 10 iulie 2008, că are o şalupă Bayliner cu remorcă, însă nu deţine terenuri, casă sau autoturisme. Cu banii nu stă foarte rău, dar nici extraordinar de bine. Noua declaraţie ne prezintă patru conturi (5.500 USD, 24.995 USD, 793 lei şi 68 euro), faţă de cele trei pe care le avea în actul semnat anul trecut (5.500 USD, 830 USD, 68 euro). În 2008, edilul avea şi un depozit bancar de 8.882 euro. Suma cash a rămas aceeaşi: 230.000 euro. Trebuie menţionat că primarul a uitat să declare şi anul în care a deschis conturile respective.

Primarul cu datornici

Ca şi anul trecut, în declaraţia de avere apar aceleaşi firme în care primarul este implicat: SC Sigma Trading SA (15,33%), SC Ideea Contrast SRL (33%), SC Comtext SA (0,02%), SC Concordia Press (25%), SC Tomis Marketing Service (28,30%), SC Xenoti SRL (25%), SC Conpress Grup (24%) şi SC Royal Distribution Service (3%). Şi, chiar dacă nu are foarte mulţi bani în conturi, iar salariul i s-a micşorat, după cum vom vedea mai târziu, Mazăre are bani de dat, vorba cântecului. Dar nu la stat, ci uneia dintre firmele pe care le deţine, mai precis Xenoti, societatea în baza căreia funcţionează Hotelul Flora din Mamaia. Aşadar, Radu Mazăre a împrumutat SC Xenoti SRL, cu 51.140 de lei şi 42.060 USD. Însă, firma nu este singurul datornic. Pe listă se înscriu şi SC Nisipuri SA, care a avut nevoie de 1.626.310 lei, dar şi, de acum celebrul datornic al primarului, Ioanis Poulos Skantzikas, care încă nu i-a returnat cei 600.000 de euro. Datorii nu are. Însă, surpriză: salariul lui Mazăre s-a micşorat de la 60.369 de lei (aşa cum apărea în declaraţia de avere din 2008) la 45.918 lei. Şi, după cum singur a spus în diverse ocazii, indemnizaţia primită de la primărie o donează Fundaţiei Fair Play.

{mos_ri:Mazare,DNA}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 21 Jul, 2009 06:23 Am lucrat in 2006 in Sicilia la o familie de batrani,italieni care avea o colectie de trei masini de epoca ,bine intretinute si chiar functionabile.Nu le lipsea nici masina moderna a anilor 2002.
  • surmelis argentina pusa 21 Jul, 2009 06:14 Daca ANI sau CNI lucreaza in continuare cu membrii aflati in incompatibilitate,activitatea lor este considerata NULA si poate intra in categoria celor CORUPTI care nu tin cont de LEGE si nu o RESPECTA.
  • ath 10 Jul, 2009 09:01 Vrajeala! Sunteti fotogenic dar numai atunci cand pozati in victima.Si daca vreti sa aflati care sunt dusmanii dvs. cititi mai jos:aroganta,minciuna,lacomia, incultura,risipa,mandria,dispretul fata de lege, dispretul fata institutiile statului,dispretul fata de presedintele statului asa cum este el bun sau rau si dispretul fata de milioanele de romani care l-au ales.Sa nu va temeti de justitie,de ANI sau DNA dar feriti-va de legile firii sau ale naturii pentru ca nu iarta si atunci cand iarta se spune ca a fost o minune.
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 10 Jul, 2009 07:35 SUNTETI PLATITI DE IONEL CHIRITA SA-I FACETI PROPAGANDA POZITIVA.
  • coco 10 Jul, 2009 06:23 c minciuni gogonate, nici el nu mai stie ce avere are!
  • X 10 Jul, 2009 05:09 bravo mai baiatule, imi place cum raspunzi la toate, just si la obiect!