Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EXCLUSIVITATE - Interviu cu comisarul-şef Valentin Burlacu, noul şef al IPJ „Îmi place să pescuiesc. Sper să prind peşte în accepţiunea Anticorupţiei"

ro

14 Jul, 2011 01:23 4207 Marime text
DESCHIDERE_interviu_Burlacu_1.jpg„Doresc să colaborez în continuare atât cu prefectul Constanţei, cât şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa şi ai Primăriei Constanţa"

Proaspătul comandant al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisarul-şef Valentin Burlacu, ne-a acordat, ieri, în exclusivitate, primul interviu în calitate de inspector şef al IPJ. În cadrul interviului, comisarul-şef Burlacu, fost lucrător al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti, a vorbit despre prietenii săi de la Constanţa, despre evaluarea inspectoratului pe care îl conduce, dar şi despre relaţia sa cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz. Comandantul Poliţiei Constanţa nu a omis să amintească despre punctul forte al IPJ şi despre cum se vede inspectoratul „prin ochii" celor de la Anticorupţie.

Ce prieteni aveţi?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „Am lucrat în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa din 1995 până în 2005, când am plecat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Am avut timp suficient să-mi fac foarte mulţi prieteni în cadrul inspectoratului. Cu unii am şi păstrat legătura! De la o anumită vârstă în sus nu-mi mai faci prieteni, ci doar cunoştinţe. Nu am prieteni în mediul politic, şi mă felicit pentru lucru acesta. De asemenea, nu am prieteni nici în mediul de afaceri. Cunosc, ca toată lumea, din media, persoane care ocupă diverse funcţii de conducere, dar nu sunt prietenii mei. Nu m-am învârtit în mediul lor şi nu am avut contacte foarte dese".

A avut loc până la acest moment o evaluare a şefilor de secţii, a adjuncţilor acestora şi a şefilor de servicii? Care a fost rezultatul?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „Acum, în acest moment, IPJ Constanţa este în plină evaluare. Azi (nr. ieri) am avut şi o şedinţă. Pregătim examenele care vor avea loc în prima jumătate a lunii august. La acest vorbim de 24 de disponibilizaţi, dar cifra nu va rămâne aceasta. Va fi una mai mică, unii lucrători vor ieşi la pensie, alţii cer suspendarea deoarece vor servicii mult mai bine plătite".

V-a susţinut cineva pentru conducerea IPJ Constanţa?

interviu_Burlacu_2.jpgComisarul-şef Valentin Burlacu: „Am mai fost invitat să lucrez la Constanţa, încă de anul trecut. Nu m-am înscris atunci. Este prima oară când mă înscriu la un examen. Contractele cu DNA se încheie pe şase ani. Mi s-a părut fairplay pentru locul de muncă, unde am cunoscut cele mai mari satisfacţii profesionale, să rămân. Nu neg că acum am primit un nou mandat de şase ani, pe care nu l-am mai onorat. Cu inima şi cu domiciliul sunt la Constanţa".

Care este cel mai dăunător aspect al IPJ Constanţa la ora actuală?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „Starea de nesiguranţă, după părerea mea. În acest moment, cel mai mare duşman al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa este nesiguranţa. Au fost foarte multe zvonuri alimentate de fel şi fel de surse, cum că vor rămâne foarte mulţi pe drumuri, copiii nu vor avea ce să mănânce, iar ratele nu vor putea fi plătite. La 1449 de posturi, numărul celor care vor fi disponibilizaţi nu este mare. Este regretabil că pleacă şi cei 24".

Care este punctul forte al IPJ Constanţa?

„Se lucrează în echipă! Începe să se lucreze în echipă. De fapt, punctul forte reprezintă experienţa lucrătorilor".

Cum se vedea inspectoratul din punctul de vedere al Anticorupţiei?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „Mă bucur să vă spun că, ieri, Poliţia din Lumina, împreună cu lucrătorii de la Anticorupţie şi cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au reuşit să prindă în flagrant doi mituitori. Acesta nu este singurul caz de acest gen din ultimele săptămâni. Considerăm că sunt aspecte importante al Anticorupţiei. (...) Când un poliţist primeşte o sumă de bani necuvenită se scrie o pagină întreagă de ziar. Când lucrătorul de Poliţie denunţă mituitorul se inserează câteva rânduri (...)"

Ce ne puteţi spune despre hobby-urile dumneavoastră?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „Îmi place foarte mult să pescuiesc. Dar mă tem că nu voi putea prinde niciun peşte în perioada imediat următoare. Sper să prind peşte în accepţiunea Anticorupţiei"

Dumneavoastră sau vreun membru al familiei dumneavoastră figurează în vreo societate comercială?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „N-am figurat în viaţa vieţilor mele în vreo societate comercială. Situaţia este la fel în ceea ce le priveşte pe rudele mele. N-am figurat niciodată într-o societate comercială şi îmi pare rău. Promit că într-o viaţă viitoare mă voi dedica afacerilor".

Care sunt câştigurile salariale pe care familia dumneavoastră le înregistrează lunar?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „Nu pot spune nimic la acest moment, pentru că nu am primit fluturaşul la Constanţa, dar sigur am pierdut ca bani. Am venit de la un loc mai bine plătit la un loc mai puţin plătit pe considerente emoţionale, sufleteşti şi familiale. De ce să nu recunosc, sunt aproape de familie. Când am plecat la Anticorupţie, fata mea avea trei luni. La acest moment, este la şcoală. (...) Recunosc că DNA va ocupa, toată viaţa mea, un loc special în inimă. (...) Soţia mea este profesoară la un liceu din Medigidia"

Care este relaţia dumneavoastră cu prefectul Constanţei, Claudiu-Iorga Palaz?

Comisarul-şef Valentin Burlacu: „Am colaborat foarte bine din punct de vedere instituţional în ultimii doi ani. Doresc să colaborez în continuare atât cu prefectul Constanţei, cât şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa şi ai Primăriei Constanţa".

Facem precizarea că Valentin Burlacu conduce Inspectoratul de Poliţie al Judeţului din data de 6 iulie 2011. Acesta îi are ca adjuncţi pe comisarii-şefi Adrian Rapotan şi Camil Manea, fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DE LA DNA ? 14 Jul, 2011 11:00 pai ce ai facut dumneata la dna ? NIMIC ? la ce coruptie a fost si easte in Constanta,chiar nu se vede nimic.pai trebuiau anchetati toti,din toate domaneiile economice si sociale ale judetului. coruptia este peste tot. asa ca...nu se vede ca ai facut dumneata la DNA ! pe cine ai anchetat ?
  • Nicu G 14 Jul, 2011 08:55 Interesant inceput de drum! Dar d-le Comisar Sef, poate incepeti lupta impotriva coruptiei cu Spitalul Judetean si celelalte unitati sanitare de stat. Cu Garda Financiara, ca toti comisarii ei cer spaga pe fata. Cu unitatile de invatamant si aici va recomand Univ. Ovidius, la facultatea de Stiinte Economice (Epure, Ploae senior, Juganaru, etc) unde e jale mare, cu Univ. Andrei Saguna, (familia Papari), Univ. Maritima (Panait, Panaitescu, Constantinescu), Academia Navala, universitatile particulare, scolile si liceele din tot judetul. Apoi treceti incognito si pe la Primaria Constanta, alte primarii din judet, etc. Dupa care intrati si putin in port, ca o sa aveti mari suprize neplacute! Va doresc mult succes si asteptam rezultatele!
  • tranca 14 Jul, 2011 03:46 Dl Vali, alo spuneti-i dle careva ca infractiunile de coruptie nu sunt de competenta IPJ-ului...