Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce n-a vazut Constanta pe domeniul public! Tarc pentru cainii maharilor in Cartierul Consilierilor

ro

16 Mar, 2010 03:30 5610 Marime text
deschidere.jpgCartierul nou format în zona Faleză Nord, pe străduţa care se numea în urmă cu ceva ani, prelungirea Ion Raţiu, este cunoscut acum sub denumirea neoficială „Cartierul Consilierilor", mai ales datorită faptului că mulţi politicieni au concesionat terenuri acolo şi şi-au construi case.

Şi, cum locatarii sunt printre cei mai de soi din oraş, multe lucruri ieşite din comun pot fi văzute în cartierul de... baştani. De la maşinile de lux la vilele decupate parcă din reviste, locul ne oferă o privelişte de neuitat. Că doar acolo locuiesc viceprimarul Gabriel Stan, rectorul Paul Bocănete şi are casă de vacanţă nimeni altul decât Dan Diaconescu de la OTV. Dar iată că încă o premieră a avut loc în cartierul construit pe pământul adunat în anii 80 de pe şantierele Constanţei: un ţarc pentru câini. În capătul străzii Havana vezi culcat la pământ un panou pe care scrie: „Câinii se duc în lesă, pe alei, până la ţarc". Inevitabil, cauţi cu ochii ţarcul despre care se vorbeşte. La câteva zeci de metri mai încolo, observi că o suprafaţă de spaţiu verde a fost îngrădit cu un gard nu foarte înalt şi nu foarte zdravăn. La intrare.... un alt anunţ: „Regulament: 1. Închideţi poarta ţarcului după eliberarea câinilor din lesă. 2. Ridicaţi în permanenţă fecalele animalelor dvs. şi depuneţi-le în pubele. 3. Câinii se conduc la ieşire în lesă, pe alei. Protejaţi vegetaţia!". Numai că, la câţiva metri mai încolo, cei care ar trebui să protejeze vegetaţia au abandonat un maldăr de moloz şi de gunoi, rezultate în urma construirii unei vile. Dar asta nu preocupă pe nimeni, câinii sunt importanţi.

colaj1.jpg„Este un proiect ratat din start"

Evident, cum o premieră cum este cea legată de bunăstarea patrupedelor consilierilor merită menţionată, am încercat să aflăm cui şi cum a venit această idee... strălucită. Aşa că am încercat să-l contactăm pe Ionel Pilat, şeful Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei. Numai că, domn` şef era foarte ocupat, iar la telefonul său mobil a răspuns secretara care, pe un ton foarte enervat, ne-a invitat să facem o adresă pe Legea 544/2001 şi să-l contactăm pe Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al municipalităţii. Este adevărat, înainte de a încerca să-l contactăm pe Pilat am apelat la Tramudana, care s-a scuzat spunând că se află la o înmormântare. Cum nu am găsit un răspuns am sunat şi la viceprimarul Decebal Făgădău. „Eu nu am mai auzit de aşa ceva. Nu am auzit că ar mai fi în oraş, dar nici de cel din zona Faleză Nord. Poate că ar fi bine să se amenajeze în tot oraşul astfel de spaţii. Oricum, nu înţeleg unde puteau face pentru că am dat o parte din terenul dinspre mare celor care locuiau deja acolo şi în vecinătate va trece şoseaua de coastă", a spus vicele care ne-a îndemnat să discutăm şi cu colegul său, Gabi Stan. Până una alta, am încercat să contactăm Serviciul de Urbanism, cel de Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare, dar şi pe Gheorghe Coman, şeful Serviciului Administrare Spaţii Verzi. Numai că, la Primăria Constanţa, primăvara pare să fi adus şi dorul de ducă pentru că, ori nu răspunde nimeni la telefoane, ori sunt şefii în şedinţe interminabile ori pur şi simplu refuză să răspundă la telefoanele mobile. Într-un final, am ajuns şi la vicele Gabi Stan, locuitor al Cartierului Consilierilor: „Nu ştiu mare lucru despre ţarcul acela. Mi se pare că a fost ideea lui Mugurel Voinescu (de la SCIL Confort Urban). Dar oricum, este un proiect ratat din start. Ai văzut tu vreun câine în ţarcul acela că eu n-am văzut?!". Un lucru este cert: nimeni nu ştia nimic despre ţarcul pentru câini. Dacă s-au obişnuit cu autorizaţiile necesare pentru amenajarea lui, dacă se putea face pe spaţiul verde sau daca este... un prototip care va fi implementat în restul oraşului. Însă, să nu uităm că, dacă ne luăm după vicele Stan: „Este un proiect ratat din start".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vergu 16 Mar, 2010 21:41 pentru acest cartier dorea Mazare soseaua de coasta:1-sa nu mai treaca "alesii" cu masinile prin prostime; 2-sa continue constructia de vile pe toata portiunea dintre mara si blocuri. In buna traditie,o parte din vile au fost vindute pt a se pierde urma primului improprietarit.Ar fi interesant sa vedem o lista cu cei ce platesc impozit pe terenurile si cladirile de acolo.
  • elena 16 Mar, 2010 12:53 Stimata d-ra Corina Samoila, ma bucur ca ati scris un asemenea articol si ati abordat acesata problema.Locuiesc in zona, nu in "faimosul" cartier, si ma plimb uneori prin acel parculet cu cainele. Poate nu stiti ca aproape ne interzic sa mergem pe acolo, noi, "muritorii de rand", iar odraslele lor chiar ne apostrofeaza ca " ce cautam acolo, ca e cartierul lor". Mergeti, va rog, putin mai inspre nord si vedeti ce s-a intamplat cu faleza in primavara asta, ca urmare a eroziunii de cativa ani, si a lipsei de interes a primariei fata de aceasta zona; acum cateva zile s-a prabusit o parte din faleza in totaliate,iar primaria a inceput sa monteze "bariere" sa nu mai mearga lumea pe faleza, in loc sa consolideze malul. Mergeti, vedeti, fotografiati, scrieti si luati atitudine macar prin presa fata de indolenta primariei fata de aceasta zona frumoasa.Macar d-voastra puteti s-o faceti in numele nostru, al cetatenilor care locuim in aceasta parte a orasului, (si al celorlalti care se plimbau uneori pe malul marii), si care suntem profund indignati de aceasta situatie.