Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:08 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solarii sau campanie electorală mascată?! CJC ţine la secret lista localităţilor beneficiare a programului „Consumăm produse româneşti"

ro

27 Sep, 2011 01:00 2448 Marime text

solarii_-_Nicusor_Constantinescu_05.jpgÎn şedinţa din data de 21.10.2010, plenul Consiliului aproba Hotărârea nr. 299, în care se prevedea alocarea sumei uriaşe de 1.250.000 de euro pentru susţinerea programului „Consumăm produse româneşti", pentru amplasarea a 2.500 de solarii pe suprafaţa judeţului Constanţa, încurajându-se consumul propriu şi aprovizionarea pieţelor oraşelor cu produse autohtone

Programul bun la prima vedere s-a transformat rapid într-unul politic, iar responsabilii lor nici nu se mai feresc s-o afirme, susţine, de pildă, primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Primăriile PSD, beneficiare ale solariilor

Localităţile în care programul funcţionează deja sunt, coincidenţă sau nu, conduse de primari PSD. Sunt însă şi edili social-democraţi, cum este cazul primarului de la Topraisar, care au refuzat participarea în proiect. Interesant este faptul că administraţia judeţeană ţine la secret numărul şi numele unităţilor administrativ-teritoriale în care se desfăşoară proiectul, semn că ceva „pute" în Danemarca. Semn că preţul de achiziţie al acestor solarii este mult sub preţul aprobat de CJ sau că scopul acestui proiect este campania electorală mascată. „Nicio localitate condusă de vreun coleg nu beneficiază de aceste solarii. Chiar şi la noi, la Poarta Alba, au fost făcute solicitări din partea localnicilor, însă ni s-a spus că amplasarea se face pe zone şi că trebuie să mai aşteptăm. Este un proiect politic însă. Nu cred ca vor mai ajunge", mai spune primarul Vasile Delicoti.

15% din recoltă ajunge la CJC

solarii-_solarii.jpgÎn ce constă proiectul: beneficiarii solariilor urmează să fie selectaţi de reprezentanţi ai Consiliului Local din rândul oamenilor din comunitate. Sunt prea mulţi pentru a fi verificaţi, aşa că nu putem băga mâna în foc dacă sunt aleşi din rândul membrilor sau simpatizanţilor PSD-USL. Care sunt paşii: „aleşii" vor primi câte un solar pentru o suprafaţă maximă de 120 mp, dotat cu instalaţie de irigare prin picurare, plase de umbrire pentru zilele în care temperaturile depăşesc limitele normale şi material termoprotector pentru protejarea culturilor pe perioadele reci ale anului. Astfel, se pot obţine trei culturi succesive pe an. De asemenea, beneficiarii vor avea asigurate atât răsadurile, cât şi substanţele necesare tratamentelor. Parfum!

Totuşi, solariile vor rămâne în proprietatea CJ Constanţa, iar beneficiarii sunt obligaţi să doneze 15% din producţie Consiliului şi, mai departe, nevoiaşilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii