Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şi liceenele vor fi nevoite să renunţe la haine mulate, bijuterii în exces şi machiaj strident Stavrositu - „Elevii să renunţe la parada modei şi să se concentreze la cursuri"

ro

30 Nov, 2011 01:43 1107 Marime text
Democrat-liberalii propun introducerea obligativităţii purtării uniformei şcolare pentru elevii din ciclul primar, gimnazial, liceal şi profesional, atât de stat, cât şi particular, începând de la 1 septembrie 2012. Propunerea legislativă a fost semnată de 81de deputaţi, care susţin că schimbarea ar întări disciplina în şcoli. Potrivit propunerii depuse la Parlament pe 16 noiembrie, fiecare unitate de învăţământ ar urma să hotărască modelul şi componenţa ţinutei şcolare, precum şi valoarea acesteia, după consultări prealabile cu consiliile consultative ale părinţilor şi cu consiliul elevilor.

Iniţiatorii subliniază că, înainte de instaurarea regimului comunist, uniforma şcolară era motiv de mândrie pentru elevii şcolii româneşti, iar fiecare unitate de învăţământ avea propriul model. „Atitudinea ostilă faţă de uniforma şcolară s-a născut în perioada comunismului, când elevii purtau aceeaşi uniformă de la un capăt la celălalt al ţării, iar orice încercare de a ieşi în evidenţă era reprimată", spun deputaţii iniţiatorii. Printre ei şi deputatul PDL de Constanţa, Maria Stavrositu, membru în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor.

„Mai puţină recuzită şi mai multă carte"

Asta par să-şi fi propus parlamentarii atunci când au lansat în dezbatere publică proiectul reintroducerii uniformelor şcolare, discuţii la care au participat inspectorii şcolari judeţeni, asociaţiile de părinţi, elevi şi psihologi şcolari. În plus, lipsa uniformei creşte şi gradul de discriminare la elevi, având în vedere că în România clasa de mijloc nu prea mai există, iar discrepanţele dintre copiii săraci şi cei care provin din „high-class" sunt vizibile sub aspectul ţinutei. Cu această ocazie, deputaţii îşi propun să pună capăt exceselor vestimentare care debutează o dată cu prima zi de şcoală. „Elevii trebuie să renunţe la parada modei şi să se concentreze la ce li se predă. Este nevoie să punem mai puţin preţ pe recuzită şi mai mult pe şcoală, am văzut cu toţii ce s-a întâmplat la ultimele sesiuni de Bacalaureat", susţine reprezentantul Constanţei în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii