Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PDL intenţionează să vină cu reprezentanţi în secţiile de votare CJC nu renunţă la referendum... chiar şi la cort

ro

27 Oct, 2011 01:00 3819 Marime text
cap_2.jpg Anton Burcea, primar în Adamclisi, a precizat că nu va permite reprezentanţilor CJC să amplaseze secţiile de votare în nicio instituţie din localitate. „Să aducă corturi dacă vor referendum", susţine edilul. La rândul său, Valentin Vrabie, primarul din Peştera, spune că este în interesul tuturor să se desfiinţeze consiliile judeţene care în loc să ajute primăriile le pun pe chituci, iar edilii sunt trataţi ca nişte slugi

50% plus unu din constănţeni trebuie să participe la referendumul din 6 noiembrie pentru ca acesta să fie validat. Costurile pentru organizarea referendumului se ridică la 2 milioane de lei. Constanţa este al doilea oraş din ţară după Vrancea în care cetăţenii vor merge la referendum pentru a decide dacă sunt sau nu de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa.

La rândul său, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, susţine că organizarea unui referendum la Constanţa pe tema reorganizării teritoriale nu va avea loc doar pentru că aşa vrea preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Şi reprezentanţii PDL contestă organizarea consultării populaţiei. Consilierul democrat-liberal Mihai Petre susţine că nu există niciun document oficial care să reglementeze reorganizarea teritorială a României, şi ca urmare nici desfiinţarea administrativ-teritorială a judeţului Constanţa.

Cristinel Dragomir: „Costul referendumului este estimativ"

ref.jpg

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, susţine că bugetul aprobat pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului este unul estimativ. „Aşa cum prevede legea, CJC, în calitate de organizator, trebuie să asigure fondurile pentru consumabile, confecţionarea ştampilei de circumscripţie, ştampilelor cu înscrisul «Votat», cumpărarea timbrelor colante, plata membrilor Biroului secţiilor de votare (66 de lei/zi plus 8 lei/zi indemnizaţia de hrană), plus tipărirea de materiale privind popularizarea referendumului". Aceste cheltuieli s-ar putea ridica la 2 milioane de lei, dar nu este obligatoriu să fie cheltuită întreaga sumă", spune Dragomir.

Vicepreşedintele CJC a lăsat să se înţeleagă faptul că bugetul alocat consultării publice din 6 noiembrie s-a majorat de la 400.000 de lei la 2 milioane de lei, deoarece, într-o primă fază, bugetul nu acoperea decât costul consumabilelor.

Cu toate acestea, reprezentanţii PDL cer ca administraţia judeţeană să facă publice sursele de finanţare ale acestui referendum, acuzând totodată „mecanismul meschin de campanie electorală utilizat de Nicuşor Constantinescu şi de majoritatea USL (PSD-PNL) pentru a fura startul alegerilor locale pe bani publici.

Şi CJC este sceptic în privinţa validării referendumului

Nu doar PDL, ci chiar şi conducătorii Consiliului Judeţean sunt sceptici în privinţa validării referendumului. „În cazul în care referendumul nu va fi validat din lipsă de prezenţă la vot, eu, împreună cu colegii mei, vom susţine reorganizarea teritorială, pentru că nu vom avea de ales", spune Cristinel Dragomir.

Chiru: „Ne temem de fraudarea referendumului"

Preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, a precizat că intenţionează să-şi trimită colegii în birourile secţiilor de votare ca o măsură împotriva fraudării procesului de vot prin introducerea de buletine de vot „prelucrate". Procedura de desemnare se poate face înainte cu trei zile de data referendumului.

Adamclisi, Peştera şi Costineşti nu fac jocul lui Constantinescu

Prefectul Claudiu Palaz afirma că are semnale de la primarii din judeţ că nu toţi doresc organizarea acestui referendum care urmează să aibă loc pe 6 noiembrie. Între timp, li s-au confirmat „veştile" şi CJC-iştilor. Astfel, primarii din Adamclisi, Peştera şi Costineşti au anunţat că nu sunt interesaţi de referendum, că nu e „lupta lor şi nu-i interesează".

Anton Burcea, primar în Adamclisi, a precizat că nu va permite reprezentanţilor CJC să amplaseze secţiile de votare în nicio instituţie din localitate. „Să aducă corturi dacă vor referendum. Pe mine nu mă interesează această acţiune, de vreme ce nici pe ei nu i-a interesat soarta locuitorilor din Adamclisi nici când a venit vorba de combustibil pentru încălzirea şcolilor, nici de drumuri, de nimic".

La rândul său, Valentin Vrabie, primarul din Peştera, spune că nu este obligat să se implice. „Ups, şi-a adus aminte Cristinel Dragomir că există comuna Peştera?! Sunt surprins, pentru că în ultimii trei ani Consiliul Judeţean nu ne-a arătat decât indiferenţă şi nu ne-a ajutat cu un leu în toate proiectele derulate. Din punctul meu de vedere şi al multor primari din această ţară, este în interesul tuturor să se desfiinţeze consiliile judeţene, care în loc să ne ajute, ne pun beţe în roate şi trăiesc pe spatele nostru, dar în aceleaşi timp ne tratează ca pe nişte slugi", precizează Vrabie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adilos... 27 Oct, 2011 17:41 Bravo Vliii., felicitari...