Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de titluri de proprietate risca sa fie anulate

ro

01 Jun, 2002 00:00 957 Marime text

Bulina neagra pentru OCAOTA

Dupa Bragaru, a fost randul lui Octavian Luncan sa fie mustrat pentru neglijenta in serviciu

Comitetul Operativ Consultativ, desfasurat ieri la Prefectura Constanta, a avut pe ordinea de zi urmatoarele: un raport privind desfasurarea activitatii Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie si masurile de imbunatatire a activitatii si o informare privind ocrotirea, asistenta sociala, protectia, recuperarea si integrarea persoanelor cu handicap.

Peste 22.000 de persoane cu handicap

Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap Constanta realizeaza, acorda, indruma si coordoneaza activitatea de protectie a persoanelor cu handicap, precum si integrarea sociala. Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Handicapati este finantat in totalitate de la bugetul ISTPH Bucuresti. Bugetul pe anul 2002 este de 71 miliarde de lei, dupa cum urmeaza: 1,9 miliarde cheltuieli de personal, 18 miliarde materiale si servicii, 52 miliarde pentru transfer, din care se platesc alocatiile pentru copii, ajutoare speciale si pensii sociale. La data de 30 martie a.c., la ISTPH Constanta erau inregistrate 20.568 de persoane adulte cu handicap - dintre care 2.578 prezentau gradul I de invaliditate - si 1.933 copii - dintre care 921 cu handicap sever. Institutia achita lunar, pentru fiecare persoana care primeste ajutor social special, suma de 640.000 lei, iar pentru alocatiile pentru copii, suma de 300.000 lei. Asistentii personali ai persoanelor cu handicap, la nivelul judetului, sunt in numar de 2.431, dintre care 934 sunt asistenti pentru copii, iar alti 1.497 asistenti pentru adulti. Salariile insotitorilor se achita incepand cu data de 1 ianuarie 2002 de catre consiliile locale la care sunt arondati.

5000 de titluri de proprietate completate gresit au fost trimise spre validare

In perioada ianuarie-iunie 2002, la nivelul judetului Constanta au functionat doua oficii de cadastru, respectiv OCAOTA si OJCGC, cu activitati specifice in domeniile geodeziei, cartografiei si organizarii teritoriului. In conformitate cu prevederile OUG70/2001 privind modificarea Legii cadastrului si ale HG 590/2001, s-au mai infiintat un numar de 60 de posturi conform organigramei aprobate. Noua institutie desfasoara un conglomerat de activitati, dupa cum urmeaza: aplicarea prevederilor legilor fondului funciar; geodezie, cadastru, cartografie; prelucrarea autorizatiilor si realizarea bancii de date pentru lucrarile de cadastru si organizarea teritoriala, precum si activitati economice si juridice. Activitatea de punere in posesie a proprietarilor de teren agricol reprezinta principalul obiectiv al OCAOTA. Din totalul de 114.082 titluri pentru o suprafata de 463.456 ha programate a fi eliberate conform legilor fondului funciar, pana la finele anului 2001 au fost eliberate catre populatie un numar de 85.007 titluri de proprietate pentru o suprafata de 342.415 ha, ceea ce inseamna un procent de 74,5% din totalul realizat la nivelul judetului. Conform prevederilor programului, numarul de titluri de proprietate emis este de 21.089 pentru o suprafata de 88.599 ha. Realizarea pana la finele anului 2002 a acestor prevederi va reprezenta 93% din totalul titlurilor de proprietate emise in judetul Constanta. In alta ordine de idei, exista cazuri in care punerea in posesie nu se desfasoara in conditii normale din cauza neasigurarii ritmului conform programului de guvernare in cadrul comisiilor locale din Rasova, Aliman, Dobromir, Ion Corvin, Cogealac, Targusor, Castelu si Mihail Kogalniceanu.

Verdictul prefectului - neglijenta in serviciu

In cadrul COC, prefectul judetului, Gheorghe Martin, a atras atentia conducerii OCAOTA, respectiv directorului Octavian Luncan, in privinta unui numar de 5.100 titluri de proprietate completate gresit si validate de comisia centrala pentru fond funciar. Prefectul i-a reprosat acestuia faptul ca nu verifica cu atentie actele intocmite de catre sefii de servicii din cadrul OCAOTA. Astfel, dintr-o eroare a unui sef de serviciu au fost completate gresit 5.000 de titluri de proprietate care au trecut prin comisia judeteana si au ajuns la Bucuresti. Aici, Comisia Centrala a constatat erorile in privinta intocmirii, soarta acestor titluri fiind doar anularea. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a catalogat situatia drept neglijenta in serviciu, pe aceasta cale atragand drastic atentia directorului Luncan. Pentru preintampinarea unor incidente asemanatoare, Gheorghe Martin a solicitat intocmirea de urgenta a unui program de redresare a activitatii OCAOTA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii