Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situatia comunitatii romanesti din Italia este din ce in ce mai ingrijoratoare

ro

25 Nov, 2009 15:24 688 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

Daciana Sârbu, legat de situaţia românilor din Italia: "E necesară o atenţionare clară la nivel european"

Strasbourg, 25 noiembrie 2009

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu a declarat, săptămâna aceasta, în plenul Parlamentului European, că situaţia comunităţii româneşti din Italia este din ce în ce mai îngrijorătoare, doamna Sârbu considerând necesar să se transmită, de la nivel european, guvernului italian o atenţionare clară pentru încetarea discriminării românilor din această ţară.

"Situaţia comunităţii româneşti din Italia este din ce în ce mai îngrijorătoare. Întreaga Europă cunoaşte deja modul cum s-a încercat blamarea unei întregi comunităţi din cauza câtorva infractori. Pe zi ce trece, românii se confruntă cu probleme tot mai mari, sunt tot mai intimidaţi şi speriaţi”, a declarat deputata europeană.

Europarlamentarul social-democrat a oferit în acest sens mai multe exemple recente:
● cazul unui cetăţean român rănit într-un accident de muncă în timp ce lucra pentru o companie italiană, care a fost trimis în concediu fără plată, iar după vindecare i-a fost refuzată reangajarea.  Potrivit doamnei Sârbu, "acesta nu a fost nici măcar concediat, pentru a putea beneficia de ajutorul de şomaj. Românul cu pricina are în întreţinere o soţie care nu găseşte de lucru şi un copil mic. Nu a găsit înţelegere la autorităţile italiene. A venit la Bruxelles disperat, în speranţa că Parlamentul European îl poate ajuta. L-am asigurat ca o vom face".
● situaţia flagrantă de discriminare în care directorul unei companii de telefonie, cablu tv si internet din Italia le-a recomandat angajaţilor săi să evite încheierea de contracte cu cetăţeni români;
● cazul unui copil al unui cetăţean român de etnie romă, care a fost rănit, dar pe care niciun spital din oraşul Messina nu a vrut să îl primească, copilul murind în drum spre Catania.

În opinia doamnei Sârbu, "acestea sunt doar câteva situaţii concrete, dar românii din Italia se confruntă cu asemenea lovituri aproape zilnic".

"Consider necesar ca, la nivel european, să se transmită guvernului italian o atenţionare clară pentru încetarea discriminării la adresa românilor. Ei sunt cetăţeni europeni cu drepturi egale şi în covârşitoarea lor majoritate respectă legea, îşi plătesc taxele şi contribuie la bunăstarea statului italian. Daca e ceva de pedepsit, trebuie pedepsită infracţiunea, nu naţionalitatea, iar singura armă pe care trebuie să o folosim împotriva infracţiunii este legea", a afirmat ea.  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii