Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferirea Ordinului „Meritul Cultural" în grad de Comandor agenţiei Peace Corps România

ro

01 Dec, 2011 00:02 805 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a oferit, astăzi, 30 noiembrie 2011, în numele preşedintelui României, Traian Băsescu, Ordinul „Meritul Cultural" în grad de Comandor agenţiei guvernamentale Peace Corps (PC), ca semn al recunoaşterii şi aprecierii activităţii de succes desfăşurate de voluntarii americani, preţ de 20 de ani, în România.

Ceremonia a avut loc la sediul MAE, în prezenţa ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a directorului de ţară al Peace Corps, Sheila Crowley, a personalului organizaţiei şi a reprezentanţilor corpului de voluntari care activează pe teritoriul ţării noastre.

Şeful diplomaţiei române a adresat mulţumiri directorului de ţară pentru activitatea asiduă depusă în beneficiul comunităţilor defavorizate din ţara noastră, subliniind, totodată, contribuţia directă pe care o are agenţia la dezvoltarea contactelor inter-umane şi la întărirea relaţiilor de prietenie ale României cu SUA, inclusiv prin facilitarea unei apropieri mai strânse la nivel cultural.

Ministrul Baconschi a felicitat grupul de voluntari pentru sprijinul şi dedicaţia pe care aceştia le manifestă în cadrul programelor derulate în România, evidenţiind proiectele realizate cu precădere în zonele rurale ale ţării noastre. „În ultimii 20 de ani, munca dedicată a peste 1.000 de voluntari Peace Corps a îmbunătăţit în mod semnificativ şi concret viaţa a numeroase comunităţi defavorizate din România. Astfel, echipa Peace Corps nu numai că a contribuit la obiectivul de a promova pacea mondială şi prietenia, dar, cel mai important, a ajutat oamenii cu greutăţi, transmiţând, totodată, şi o lecţie despre generozitate", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Din 1991, când primii voluntari Peace Corps au ajuns în România, ţara noastră a parcurs un drum îndelungat pentru a deveni ceea ce este astăzi: un stat cu un solid fundament democratic, ataşat ireversibil şi cu fermitate valorilor şi principiilor libertăţii, statului de drept, respectării drepturilor omului, un mândru şi respectat membru al Uniunii Europene şi al NATO. Aţi fost martorii acestor realizări şi aţi contribuit la ele, iar noi înţelegem că a sosit momentul ca alte comunităţi defavorizate din lume să beneficieze, în anii ce urmează, de sprijinul generos al voluntarilor Peace Corps", a adăugat ministrul de externe în intervenţia sa.

În discursul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a subliniat ataşamentul voluntarilor Peace Corps faţă de România, declarând că această distincţie reprezintă o recunoaştere a angajamentului Statelor Unite faţă de ţara noastră şi de alte ţări din întreaga lume. Oficialul american a amintit, totodată, propriile sale rădăcini româneşti şi pasiunea pentru ţara noastră, împărtăşită de toţi voluntarii PC pe care i-a cunoscut.

Directorul Peace Corps România, Sheila Crowley, a adresat mulţumiri Preşedintelui României şi ministrului Afacerilor Externe pentru recunoaşterea contribuţiei organizaţiei la dezvoltarea României, făcând referire la valorile Peace Corps de încurajare a angajamentului civic şi de asumare a responsabilităţii, a amintit succesele înregistrate în fiecare judeţ al României în care voluntarii au activat în ultimele două decade .

Informaţii suplimentare:

În România activează, la ora actuală, un număr de 80 de voluntari, în 31 de judeţe, cel mai recent contingent alăturându-se Corpului în iulie 2011. În cursul acestui an, activitatea PC România s-a concentrat pe programul de predare a limbii engleze ca limbă străină.

Anul 2011 marchează un triplu eveniment - aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea organizaţiei PC, aniversarea a 20 de ani de prezenţă PC în România, precum şi Anul European al Voluntariatului. Programele PC în ţara noastră se vor încheia la jumătatea lui 2013.

Sheila Crowley şi-a preluat mandatul de director de ţară în februarie 2010.

Mai multe detalii referitoare la activitatea Peace Corps România pot fi obţinute accesând link: http://www.peacecorps.ro/.

Ordinul „Meritul Cultural" este o decoraţie ce recompensează talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovării spiritului caritabil, de către cetăţeni sau instituţii şi aşezăminte publice de cultură, prin opere de creaţie, interpretare şi sociale, de impact naţional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii