Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

128 de ani de la înființarea AGERPRES

ro

27 Mar, 2017 17:36 1670 Marime text
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES aniversează luni, 27 martie, 128 de ani de la înfiinţare. Prima agenţie de presă din România, a transmis, încă din 27 martie 1889, cele mai importante ştiri privind România, în străinătate, și a difuzat, de asemenea, în țară, știri de peste granițe.
Un moment important în evoluția AGERPRES a fost rebrandingul, ce a avut loc în septembrie 2013, și care a introdus atât schimbarea identităţii vizuale, cât şi un nou format ce a presupus dezvoltarea zonei multimedia, orientarea către mediul on-line.
AGERPRES a continuat să informeze prompt, corect și obiectiv și în anul 2016, diversificându-și totodată conținutul editorial. Astfel, au fost lansate, de-a lungul anului, noi fluxuri, cel în limba maghiară și cel dedicat alegerilor parlamentare, precum și o serie de proiecte editoriale, ca: România Colorată, ce prezintă cititorilor săi o Românie expresivă, bogată în imagini, adesea trecute cu vederea, într-un peisaj dominat de nonculori, 160 ani de rafinare, proiect desfășurat în parteneriat cu KMG Internaţional, Tânăr de România, o campanie AGERPRES Video în care singurul „brand” este curajul.
AGERPRES deţine o arhivă vastă de fotografie, ce cuprinde milioane de imagini realizate din 1927 până în prezent. Astfel, la 16 martie, ARHIVA FOTOGRAFICĂ a AGERPRES a fost evidenţiată în cadrul unui eveniment special, la Palatul Parlamentului, la care au participat personalităţi ale lumii culturale şi sportive din România şi străinătate. Ulterior, au fost expuse imagini de arhivă în cadrul unor expoziții tematice, organizate în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Muzeul Naţional Cotroceni sau Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca.
Tot în luna martie, AGERPRES a organizat conferinţa „Protecţia jurnaliştilor şi libertatea presei”, ce s-a desfășurat sub patru teme de discuții: „Protecția juridică a jurnaliștilor”, „Măsuri tehnologice de protecție a datelor”, „Drepturi de autor și etică”, „Teroare și manipulare prin media”. Printre invitaţi s-au numărat John J. Daniszewski - vicepreşedinte al Associated Press, Clive Marshall - CEO al Press Association, Erik Nylen - secretar general al EANA, Ricardo Gutiérrez - secretar general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.
De asemenea, în august 2016, a fost prezentat, în cadrul România Film Festival de la Roma și documentarul video „România, drumul de la patimi la lumină”, o călătorie în imagini, în satele României în care tradiția și portul popular încă mai sunt păstrate.
La 5 octombrie 2016, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat fluxul de ştiri în limba maghiară, care se adresează publicaţiilor în limba maghiară din România şi de peste hotare, instituţiilor publice, precum şi vorbitorilor nativi ai acestei limbi din întreaga lume, care doresc să fie la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei.
Un alt moment important în evoluția AGERPRES, a fost lansarea în premieră, la 30 noiembrie, la sediul ONU, a primului Facebook Messenger NewsBot din România, AGERPRES NewsBot, precum şi a documentarului video „Tărâmul dintre ape”, un documentar despre Delta Dunării. La eveniment a fost prezentată şi o parte din arhiva fotografică AGERPRES.
AGERPRES NewsBot este parte a proiectului AGERPRES Innovation Lab, o iniţiativă a Agenţiei Naţionale de Presă dedicată creării unui mediu de inovare, care vizează testarea şi implementarea celor mai noi tehnici de producţie şi distribuţie media la nivel naţional şi internaţional.
Un alt documentar video de succes, „Descoperă România cu Peter Hurley”, realizat de redacţia Video a AGERPRES, a fost proiectat atât la Cinema Muzeul Ţăranului, cât și în cadrul Festivalului de Film Românesc din China, desfăşurat la Beijing, Shanghai şi Xi'an.
Filmul documentar „Descoperă România cu Peter Hurley” a fost primit cu entuziasm și la Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, aflat la cea de-a XXVI-a ediție, care s-a desfășoară la Gura Humorului, în octombrie 2016.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este afiliată Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă
(EANA) şi este membră a Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE), cât și a Asociaţiei Agenţiilor Naţionale de Presă din zona Mării Negre (BSANNA).
AGERPRES mulțumește cititorilor și partenerilor săi pentru încredere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii