Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:44 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unul dintre reprezentanții marcanți ai jazz-ului a murit

ro

07 Feb, 2017 22:23 683 Marime text
Violonistul danez Svend Asmussen, reprezentant marcant al jazz-ului și care a interpretat alături de celebrii Stéphane Grappelli, Josephine Baker și Duke Ellington, a murit marți cu câteva zile înainte de cea de-a 101-a sa aniversare, a anunțat familia acestuia pentru cotidianul Politikon, conform AFP și DPA, informează Agerpres.

Născut la 28 februarie 1916 la Copenhaga din părinți germani, el a început să performeze la vârsta de 17 ani, când a format propriul său cvintet, dar popularitatea sa a crescut la sfârșitul anilor '80.

În studio ca și pe scenă, el i-a acompaniat printre alții pe Fats Waller, Mills Brothers, Edith Piaf, Django Reinhardt, Lionel Hampton sau Toots Thielemans.

El a interpretat până la vârsta de 95 de ani, când a suferit un atac cerebral care i-a afectat brațul cu care ținea arcușul.

Într-un interviu, din 2016, pentru Politiken, el spunea: ''Atunci când interpretezi, trebuie să fii foarte concentrat, pentru că fiecare notă este importantă''. Muzician, actor și pictor, ''am fost mereu acuzat că sunt un cameleon'', s-a destăinuit el la un moment dat unui cotidian danez. ''Trebuie să recunosc că sunt pe deplin de acord. M-am implicat întotdeauna în multe proiecte diferite'', mai spunea el.

A fost căsătorit de două ori. Cu prima soție, care a murit în 2000, a avut trei copii. S-a recăsătorit în 2005 cu Ellen, despre el spunea că l-a ajutat să ajungă la vârsta de 100 de ani.

Pe lângă jazz, a fost comedian, având câteva apariții în cluburi și posturile de radio, a jucat în câteva filme și chiar a compus muzica pentru câteva pelicule.


Sursa foto: jazz.dk

Ti-a placut articolul?

Comentarii