Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BULETIN INFORMATIV 04.05.2015

ro

04 May, 2015 10:26 842 Marime text
În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Trei cetăţeni marocani, ascunşi pe o navă, descoperiţi în Portul Sulina
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat, la bordul  unei nave care a ajuns din direcţia Maroc în Portul Sulina, trei cetăţeni marocani care au încercat să intre în ţară fără documente justificative.
În data de 02.05.2015, în jurul orei 17.00, poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Sulina au desfăşurat, alături de lucrătorii vamali şi reprezentanţii Căpităniei Zonale Sulina, controlul unei nave sub pavilion Gibraltar, care a ajuns în Portul Sulina din direcţia portului Casablanca (Maroc).
În urma controlului de frontieră, la bordul navei au fost descoperiţi trei bărbaţi care nu deţineau documente de identitate şi nu vorbeau nicio limbă de circulaţie internaţională.
Verificările au stabilit faptul că cei trei tineri sunt cetăţeni marocani, A.T., în vârstă de 18 ani, A.B. de 19 ani şi E.M.A., de 20 ani, care au declarat ca intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.
Comandantul navei, un cetăţean polonez, a declarat faptul că nava a plecat din portul Casablanca, iar după aproximativ cinci ore de marş au fost descoperiţi ascunşi cei trei cetăţeni marocani.
Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală celor trei cetăţeni marocani pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 262, alin. 3 din Codul Penal, iar armatorul navei în cauză, o firmă de shipping cu sediul în Olanda, a fost sancţionat contravenţional cu suma de 24.000 lei (trei amenzi în cuantum de 8.000 lei fiecare) deoarece a transportat în România cetăţeni străini fără a îndeplini condiţiile legale, faptă prevăzută şi sancţionată conform art. 134, pct. 1 din O.U.G. 194/2002.
 
Peste o tonă de peşte confiscată de poliţiştii de frontieră
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând trei bărbaţi care detineau cantitatea de 1.077 kilograme peşte, pentru care nu detineau documente justificative.
• În data 03.05.2015, în jurul orei 11.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa au oprit pentru control, în zona de competenţă, o autoutilitară marca Renault Trafic, condusă de cetăţeanul român C.F., în vârstă de 38 ani, domiciliat în judeţul Călăraşi.
În urma controlului a fost descoperită, in compartimentul marfa, cantitatea de 886 kilograme peşte din speciile crap şi fitofag, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente justificative.
• La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Pardina i-au depistat pe cetăţenii români P.F., de 27 ani, şi P.L.D., de 35 ani, domiciliaţi în municipiul Tulcea, care deţineau cantitatea de 191 kilograme peşte din speciile somn şi crap, precum şi cinci plase tip monofilament în lungime de 460 de metri.
 În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantităţile de peşte pe care le-au predat spre valorificare unor societăţi comerciale de profil conform procedurilor legale, precum şi plasele de pescuit, iar bărbaţii în cauză sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte”, respectiv „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie” şi „utilizarea plaselor de pescuit tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
3.200 de ţigarete netimbrate descoperite în P.T.F. Vama Veche
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în P.T.F. Vama Veche o persoană de sex feminin care intenţiona să introducă în ţară 3.200 de ţigarete netimbrate fără documente justificative.
În data de 02.05.2015, în jurul orei 06.40, în P.T.F. Vama Veche s-a prezentat pentru controlul de frontieră cetăţeanul român R. GIUMAZIE, în vârstă de 60 de ani, domiciliată în municipiul Medgidia, pasageră într-un autocar care efectuează curse regulate între Turcia şi România.
În bagajele personale ale femeii au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, 3.200 de ţigarete (160 de pachete) netimbrate marca Ashima.
Persoana a declarat că a achiziţionat ţigaretele din Turcia cu scopul de a le comercializa în România.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de ţigarete, evaluată la 1.600 de lei şi au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent-şef adjunct de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii