Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:45 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ Garda de Coastă - 15.02.2016

ro

15 Feb, 2016 10:46 931 Marime text
Peste 1,5 kilometri de plase de pescuit confiscate de poliţiştii de frontieră
                   
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, depistând opt cetăţeni români care desfăşurau activităţi de pescuit în mod ilegal, respectiv transportau cu ambarcaţiuni, 27 de plase tip monofilament şi comercial, în lungime totală de 1.545 metri, 11 unelte de pescuit tip vintir, 33 kilograme de peşte şi 9,5  kilograme de icre din specia ştiucă.
 
• În data de 14.02.2016, în jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Chilia au verificat, în zona canalului Central de pe raza localităţii Periprava, două ambarcaţiuni neînmatriculate în care se aflau  cetăţenii români G.N., în vârstă de 45 de ani şi C.N., în vârstă de 66 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea.
În urma verificării ambarcaţiunilor au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor patru plase tip monofilament, în lungime totală de 201 metri, trei unelte de pescuit confecţionate din fire torsionate de naylon, în lungime de 280 metri, 11 unelte de pescuit tip vintir, precum şi cantitatea de 8 kilograme de peşte.
          Cu o zi mai devreme, în zona de competenţă a S.P.F. Chilia, poliţiştii de frontieră au mai ridicat în vederea confiscării 12 plase tip setcă monofilament în lungime de 748 de metri şi cantitatea de 13 kilograme peşte.
 
• În aceeaşi zi, în jurul orei 10.25, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Tulcea aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe braţul Sf. Gheorghe, pe raza localităţii Murighiol, au oprit în vederea controlului, ambarcaţiunea condusă de cetăţeanul român M.M., în vârstă de 57 de ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea.
În urma controlului efectuat au fost descoperite, în chesonul de la pupa ambarcaţiunii, două sticle din plastic care conţineau cantitatea de 4,5 kilograme icre şi 12 kilograme de peşte din specia ştiucă,  pentru care conducătorul ambarcaţiunii  nu a putut  prezenta documente justificative.
         
          • În data de 13.02.2016, ora 17.30, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Tulcea, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu  pe canalul Lipoveni  de pe raza localităţii Dunavăţu de Jos, a oprit în vederea controlului o ambarcaţiune tip lotcă condusă de cetăţeanul român F.L., în vârstă de 41 de ani.
În urma verificării ambarcaţiunii a fost descoperită cantitatea de 5 kilograme icre din specia ştiucă, pentru care persoana în cauză nu a putut  prezenta documente justificative.
 
• În data de 12.02.2016, în jurul orei 09.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Pardina i-au identificat pe lacul Fortuna, pe raza localităţii Mila 23, pe cetăţenii români B.V. de 33 de ani şi V.N. de 46 de ani, care pescuiau, dintr-o barcă din fibră de sticlă, cu şase plase tip setcă monofilament în lungime de 236 metri.
 
 • În aceeaşi zi, în jurul orei 19.45, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Cernavodă au verificat pe fluviul Dunărea o ambarcaţiune pescărească în care se aflau cetăţenii români B.I. de 39 de ani şi B.M. de 37 de ani, care păescuiau cu o plasă monofilament în lungime de 50 de metri şi una mixtă (aţă şi nylon) în lungime de 30 de metri, fără a deţine autorizaţie de pescuit.
 
În toate cazurile, cantităţile de peşte şi icre au fost predate spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, iar plasele şi uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea  confiscării.
Persoanelor în cauză, domicilate pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa, poliţiştii de frontieră le-au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor  de ,,pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, ,,deţinere şi utilizare a uneltelor de plasă de tip monofilament” şi ,,pescuitul prin orice metode al reproducătorilor în perioada de prohibiţie şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală” fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 23/2008, modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Transport ilegal de material lemnos la Cernavodă
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în zona de competenţă un cetăţean român care transporta, cu o ambarcaţiune, cantitatea de aproximativ un metru cub de material lemnos din specia salcâm fără documente justificative.
 
În data de 14.02.2016, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au oprit pentru control, în zona de competenţă, o ambarcaţiune din lemn, în care se afla cetăţenul român T.S., în vârstă de 40 de ani.
În urma controlului în ambarcaţiune a fost descoperită cantitatea de 0,80 metri cubi de material lemnos din specia salcâm pentru care bărbatul, domiciliat în judeţul Constanţa, nu a putut prezenta documente justificative.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de material lemnos, care ulterior a fost lăsată în custodia Ocolului Silvic Cernavodă, iar bărbatul în cauză este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea sau scoaterea de rădăcini fără drept a arborilor sau puieţilor din fondul forestier naţional”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 107, alin. 1, lit. a din Legea 46/2008.
 
Un tânăr de 27 ani fără permis de conducere, depistat la volanul unei autoutilitare
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în zona de competenţă a Sectorului P.F. Băneasa un cetăţean român fără permis de conducere, aflat în trafic la volanul unei autoutilitare înmatriculat în R. Bulgaria.
 
În data de 14.02.2016, în jurul orei 20.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Băneasa au oprit pentru control, în zona de competenţă, o autoutilitară marca Peugeot înmatriculată în R. Bulgaria, condusă de cetăţeanul român I.A.A, în vârstă de 27 de ani.
În urma controlului, a rezultat faptul că bărbatul aflat la volan, domiciliat în judeţul Constanţa, nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul.
Poliţiştii de frontieră constănţeni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 335, alin. 1 din Cod Penal.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii