Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Alba, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni informatice si a infractiunii

ro

19 Mar, 2013 10:32 1093 Marime text
        Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu,  împreună cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Alba,  au procedat la  destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 64 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni informatice si a infractiunii de  inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
        In acest scop,  la  data de 19.03.2013, procurorii  DIICOT efectueaza percheziţii domiciliare la 30 de locatii din judetele Prahova, Dîmboviţa, Ploieşti  şi Ilfov.
         Liderii gruparii au fost identificati ca fiind 5 invinuiti, aflati in executarea unor pedepse privative de libertate intr-o  unitate de detentie.
         Sub coordonarea acestora, membrii gruparii au obţinut beneficii financiare substantiale,  prin inducerea in eroare a unui numar de 9 parti vatamate, agenti de transfer monetar din cadrul unor unitati bancare, supermarketuri si alte companii, prin determinarea angajatilor acestora să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer monetar.
         Învinuiţii au contactat angajati ai partilor vatamate, utilizand  identitati fictive si pretinzand ca telefoneaza de la centrala băncii sau agenţi ai serviciului de transfer  şi, sub pretextul unor  testări ale sistemului,  le - au solicitat acestora  să efectueze  operaţiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate in acest scop.
         Subsecvent realizarii   operaţiunilor si după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS altor membri ai gruparii, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile in care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocării tranzacţiilor.
         Membrii grupării transmiteau, în unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajatilor, prin  care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibe loc “simulări” privind sistemul, fiind  indicat şi un număr telefonic fix, anterior „preluat” de invinuiti prin devierea apelului către numărul de mobil folosit de aceştia în penitenciar.
         Prejudiciul cauzat  de membrii gruparii prin activitatea  infracţională este de peste  350.000 Euro.
         Cercetarile sunt efectuate impreuna cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Ploieşti, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O. Dâmboviţa, I.P.J. Sibiu, I.P.J. Alba.
         Suportul informativ a fost asigurat de catre Direcţia Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţia Operaţiuni Speciale Alba Iulia.
       Procurorii DIICOT  efectueaza cercetari in cauza  sub aspectul savarsirii infractiunilor  prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 215 alin. 1, 2, 3, 5 Cod Penal si  art. 48 din Legea nr. 161/2003.
        La sediul DIICOT -  Biroul Teritorial Sibiu vor fi audiate 70 de persoane, urmand ca dupa finalizarea audierilor fata de invinuiti sa fie dispuse masurile legale.
         Facem precizarea că faptele învinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii