Decizie definitivă la Curtea de Apel, în cazul ofițerului Petrică Bacaim! Ce condamnare a primit acesta
Decizie definitivă la Curtea de Apel, în cazul ofițerului Petrică Bacaim! Ce condamnare a primit acesta


Curtea de Apel Constanța a luat astăzi, 17.07.2025, o decizie definitivă în cazul ofițerului Petrică Bacaim, acuzat de procurorii DNA că ar fi transmis neautorizat unor jurnaliști locali informații clasificate, referitoare la prinderea în flagrant a unei persoane suspectate de contrabandă cu țigarete!

După ce în luna septembrie a anului trecut, Tribunalul Constanța a renunţat la aplicarea pedepsei faţă de inculpat, dispunând aplicarea unui avertisment față de acesta și obligându-l, totodată, pe bărbat să suporte cheltuieliule judiciare, soluția a fost contestată atât de DNA, cât și de Petrică Bacaim, cazul fiind trimis spre soluționare instanței superioare.
Drept urmare, după ce Curtea de Apel Constanța a rămas în pronunțare, la sfârșitul lunii iunie, anul curent, astăzi, instanța a anunțat o hotărâre, în cauză.
MINUTA
Soluția pe scurt:
I. În temeiul art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul formulat de către inculpatul Bacaim Petrică , împotriva sentinţei nr. 412 din data de 6 septembrie 2024, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr. 3283/118/2023.
II. În temeiul art. 421 alin. (1) pct. (2) lit. a) din Codul de procedură penală, admite apelul formulat de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva sentinței nr. 412 din data de 6 septembrie 2024, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr. 3283/118/2023, sentință pe care o desfiinţează în parte şi, rejudecând, dispune:
1. În temeiul art. 396 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală, stabilește pedeapsa de 1 an închisoare faţă de inculpatul Bacaim Petrică, pentru săvârşirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații – faptă prevăzută de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000.
2. În temeiul art. 83 alin. (1) din Codul penal, amână aplicarea pedepsei de 1 an închisoare faţă de inculpatul Bacaim Petrică şi stabileşte termenul de supraveghere de 2 ani, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul penal, termenul de supraveghere astfel stabilit curgând de la data pronunțării prezentei hotărâri.
3. În conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (1) din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Bacaim Petrică trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanța, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe serviciului de probaţiune, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice serviciului de probaţiune schimbarea locului de muncă; e) să comunice serviciului de probaţiune informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;
4. Îi atrage atenţia inculpatului Bacaim Petrică asupra următoarelor dispoziţii din Cod penal: • art. 88 alin. (1), în sensul că dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere, instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei; • art. 88 alin. (2), în sensul că în cazul când, până la expirarea termenului de supraveghere, nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin prezenta hotărâre, instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; • art. 88 alin. (3), în sensul că dacă după amânarea aplicării pedepsei săvârşeşte o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care se pronunţă o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei, iar pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării şi pedeapsa pentru noua infracţiune se calculează conform dispoziţiilor privitoare la concursul de infracţiuni.
5. Înlătură din cuprinsul sentinței apelate dispozițiile privind renunțarea la aplicarea pedepsei față de inculpatul Bacaim Petrică, potrivit art. 396 alin. (3) din Codul de procedură penală raportat la art. 80 din Codul penal, precum și aplicarea avertismentului potrivit art. 81 din Codul penal;.
6. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu contravin prezentei decizii, respectiv stabilirea cheltuielilor judiciare în sarcina inculpatului, în cuantum total de 4000 de lei, aferente urmăririi penale și judecății în primă instanță. § În temeiul art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, îl obligă pe apelantul inculpat Bacaim Petrică la plata sumei de 500 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare. § Cheltuielile judiciare avansate de stat pentru judecarea apelului parchetului vor rămâne în sarcina statului, conform art. 275 alin. 3 Cod procedură penală. § Definitivă. § Pronunțată la data de 17 iulie 2025, după redactare, prin punerea la dispoziţie cu mijlocirea grefei, conform art. 405 din Codul de procedură penală.
Document: 938/2025 17.07.2025
Potrivit procurorilor DNA, în data de 22 februarie 2023, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, ofițerul Petrică Bacaim ar fi transmis neautorizat unor jurnaliști locali informații clasificate, referitoare la:
- prinderea în flagrant a unei persoane suspectate de contrabandă cu țigarete,
- autoturismul utilizat, cantitatea și marca țigaretelor,
- desfășurarea unei percheziții domiciliare și adresa imobilului,
- identitatea procurorului de caz și parchetul competent.
De asemenea, Bacaim ar fi permis accesul unui fotoreporter în zona operațiunii, pentru a realiza materiale foto-video și a furniza detalii către mass-media, deși acțiunea se desfășura în contextul unei anchete în derulare.
În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție (DGA).
Curtea de Apel Constanța a amânat de două ori pronunțarea soluției – în 3 aprilie și 9 mai 2025 – stabilind data de 30 mai ca termen final pentru comunicarea deciziei. Soluția va fi pusă la dispoziția părților prin intermediul grefei.
Tot inculpatul Bacaim este vizat și într-un alt dosar penal instrumentat de DNA, alături de comisarul-șef Laurențiu-Cristian Cicu, fost director al Gărzii de Coastă.
Facem precizarea, încă o dată, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Constanța Ofițer de poliție judiciară, judecat pentru divulgare de informații nedestinate publicității – instanța se pronunță în apel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp