Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi - „Angajează Abilitatea!"

ro

17 Nov, 2010 17:58 1408 Marime text
ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Fundaţia Motivation România au organizat astăzi, 16 noiembrie 2010, în Studioul 3 al TVR, Gala Persoanelor cu dizabilităţi „Angajează Abilitatea!". Evenimentul, moderat de Cătălin Ștefănescu, a oferit un spaţiu public de întâlnire pentru peste 200 de persoane cu dizabilităţi, angajatori publici şi privaţi, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi mass media.

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi a adus în lumina reflectoarelor potenţialul românilor dezavantajați. Ei pot oferi societăţii în care trăiesc creativitatea, talentul, studiile şi experiențele lor. Nu i-am uitat nici pe cei care au avut forţa să treacă peste propriile stereotipuri şi i-au angajat. Și nici pe cei care au adus aceste persoane în spațiul public, prin accesibilizari corecte, prin articole sau emisiuni, pornind de la abilitățile lor, de la ceea ce pot face ei pentru societate.

În cadrul Galei au fost decernate premiile pentru cele patru categorii ale competiţiei care s-a desfaşurat în luna octombrie. Câştigătorii au fost desemnaţi printr-o formulă de calcul în care votului juriului a avut o pondere de 70%, iar votul publicului, de 30%.

Premiile

Categoria „Promovează abilitatea"

Premiul cel mare s-a acordat ziaristei Oana Dan, de la Evenimentul zilei pentru curajul cu care a promovat, în contextul unei prese prea puţin interesate de izbânzi, efortul oamenilor cu dizabilităţi de a fi acceptaţi ca oameni cu abilităţi. Oana Dan a publicat o serie de articole în cadrul unei campanii dedicate istoriilor de succes ale acestor persoane.

La aceeaşi categorie, premiul de popularitate a fost câştigat de ziarista Adriana Dolcianu Mărăscu, care susţine cauza persoanelor cu dizabilităţi de 15 ani, prin emisiunea „În rând cu lumea", difuzată la postul public Radio Timişoara.

Categoria „Porţi deschise"

Pentru că ştie cel mai bine care e valoarea libertăţii şi pentru că a avut grijă ca dizabilitatea să nu se transforme într-o a doua închisoare, premiul acestei categorii a fost acordat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. „Porţile deschise" din spatele celor închise înseamnă 75 de rampe de acces şi servicii de consiliere psihosocială de care au beneficiat peste 100 de deţinuţi cu vulnerabilităţi.

Categoria „Angajatorii abilității"

Pentru că au înţeles că investiţia în dizabilitate poate fi profitabilă și pentru că au fost creative în implementarea acestui concept, premiul „Angajatorii abilității" a fost acordat ex aequo:

Unităţii protejate Nicosmail 2007 - pentru că toţi cei patru angajaţi ai săi sunt persoane cu dizabilităţi şi pentru că a reuşit să ajute peste 100 de copii şi tineri cu dizabilităţi să se integreze în viaţa comunităţii

și

Societăţii Comerciale Alfaro Security pentru că şi-a deschis nu doar porțile ci și mintea pentru a descoperi că și persoanele cu dizabilități au ce face într-o firmă de protecție și pază.

Categoria „Oameni cu desăvârșire"

Acest premiu nu se atribuie unui câştigător în faţa celorlalţi candidaţi; el se acordă pentru cel mai convingător ambasador al optimismului atât în lumea persoanelor cu abilități, cât și în comunitatea celor fără dizabilități.

A câştigat premiul „Oameni cu desăvârșire" Vlăduț Stamate, elevul care se pregăteşte pentru o carieră de medic homeopat, este un apreciat bucătar amator şi a încheiat clasa a 5-a cu media 9,89; Vlăduţ are 13 ani şi i-a convins pe colegii şi pe profesorii săi dar şi pe părinţii unor copii cu dizabilităţi că un puşti afectat de tetrapareză spastică îşi poate cuceri viitorul între oameni cu sau fără dizabilităţi.

Festivitatea de premiere din cadrul Galei Persoanelor cu dizabilități va putea fi vizionată sâmbată, 27 noiembrie, ora 14.20 pe TVR 1.

Gala Persoanelor cu Dizabilitati este punctul de pornire pentru o nouă comunitate a cărei misiune este să construiască o țară în care persoanele cu dizabilități vor putea merge oriunde pe stradă, vor putea intra în orice teatru, cinema, instituție, unde vor avea locuri de muncă fără a le fi teamă de privirile celor din jur și unde vor putea fi multumiți de sine, pentru că vor fi acceptați ca parteneri egali în dezvoltarea comunității.

Din comunitatea Galei fac parte Reprezentanța Comisiei Europene, coproducătorul TVR, partenerii media: City FM, Radio România Regional, Radio București, Adevărul, Dilema Veche, Forbes, Elle, Avantaje, Psychologies, AutoBuild, Babyonline, Viva, Hotnews, SmartWoman, WebPR, BestJobs, 24FUN, Kamikaze, Oops Media, Salon Style; susținătorii: Electric Brother, Dragoș Bucurenci, Simona Tache, Promoafaceri.com, Semper Excelsius, Ropot, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, România Pozitivă, Revista Cariere, Hotelul Mariott, Toalete Ecologice SRL, BusinessCover.ro, Gabriela Gârjoabă, Mihaela Arsene, Simona Calancea, Iaromira Popovici; juriul: Cristina Simion, Anne-Marie Martin, Lucian Negoiță, Stela Giurgeanu, Anca Harasim, Radu Teodorescu, Suzana Dobre, Monica Stanciu, Georgiana Iorgulescu, Laila Onu, Cristian Lupșa, Cristina Hurdubaia, Andreea Cojocaru, Mircea Bucur, Ioana Avădani, Elena Iorga, Excelența Sa John Morahan, atașatul economic al Ambasadei SUA la București, Blair LaBarge, Dana Deac; voluntarii: Iulian Crăciun, Răzvan Gheorghe, Lucian Onişor, Alexandra Blaj, Emil Truţă, Andrei Sarău, Ionuţ Codreanu, Irina Zamfirescu, Maria Popa, Bogdan Stănişor, Ani Sandu; comunicatorii din partea comunităţii: Florentin Cazacu, Stelică Mătreaţă, Georgiana Avram, Florin Cojocaru, Raluca Ilie, Gabriel Stroe, Daniela Tălmaciu, Ghiorghi Filip, Crina Ţugui, Adela Sălceanu, Elena Pană, Mugur Ciumageanu, Iaromira Popovici, Sorin Predescu, Suzana Dobre, Cecilia Dragomir, Iulian Lică Ciortan, Ovidiu Tuduruţă, Vasile Adamescu, Luminiţa Ştefan, Simona Nicolaescu, Lucian Negoiţă, Dorina Stamate, Ion Penciu, Andreea Sorescu, Eduard Crăciun, Elena Pană, Ortansa Moraru și toţi cei 99 de înscrişi, cei care i-au încurajat pe alţii să se înscrie, cei care au votat, cei care ne vizitează şi ne scriu pe pagina Galei de pe Facebook.

Pentru informații suplimentare, o puteți contacta pe Teodora Zăbavă (coordonator de comunicare) la e-mail teo@mma.ro.

Pentru fotografii şi alte detalii intraţi pe pagina www.incluziune.activewatch.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii