Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 28 de ani de la moartea lui Salvador Dali

ro

23 Jan, 2017 00:00 2512 Marime text
Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă, a murit pe 23 ianuarie 1989, în urma unui atac de cord. Avea 84 de ani. 
 
Ceremonia funerară s-a desfăşurat la Teatro-Museo, unde a fost înmormântat într-o criptă.
 
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, născut pe 11 mai 1904, lângă Gerona, Catalonia, de la o vârstă fragedă, realiza desene complexe. Tatăl lui, de profesie notar, a avut față de el o abordare mai strictă, în contrast cu cea a mamei, care trata cu indulgență excentricitățile precoce ale tânărului Salvador.
 
Primele încercări artistice au fost redate pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătuşa sa, croitoreasă de lux. Până în 1919, avea deja prima expoziție deschisă, la Teatrul Municipal din Figueres. Doi ani mai târziu, intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, însă, decepţionat de sistemul de predare, incită studenţii la proteste şi este exclus din şcoală.
 
Dali îşi folosea visele şi reveriile drept sursă de inspiraţie pentru tablouri. A fost un artist versatil, care nu s-a limitat doar la a picta, remarcându-se şi pentru contribuţiile aduse teatrului, modei şi fotografiei.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii