Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rămas fără o mână, după ce a fost pe front, sculptorul Ion Jalea a uimit o lume întreagă

ro

19 May, 2017 00:00 2463 Marime text
Sculptorul Ion Jalea s-a născut într-o zi de 19 mai, în comuna Casimcea din judeţul Tulcea. Familia lui s-a mutat, în 1893, într-o zonă cu pământ fertil din zona Cobadinului din Constanţa.
 
După ce urmează clasele primare la şcoala din sat, îşi continuă studiile la Constanţa, unde îşi manifestă dorinţa de a se dedica artelor. Continuă formarea la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.
 
Ca urmare a cererii sale insistente de a fi trimis pe front, a participat la luptele de la Corbul, Măxineni şi Nămoloasa. A fost rănit, medicii i-au putut salva piciorul, însă nu şi braţul stâng.
 
Cu toate acestea, a continuat să creeze opere de artă. A sculptat, de-a lungul anilor, personaje cunoscute din basmele româneşti, precum Sfarmă-Piatră, Strâmbă-Lemne, eroi legendari români. Nota distinctivă a sculpturilor lui Ion Jalea este reliefarea unor figuri sau a unor momente relevante din istoria ţării prin introducerea unor elemente de factură alegorică şi fantastică. A primit Marele Premiu al Expoziţiilor Internaţionale de la Paris şi Barcelona, iar în ţară, Premiul Naţional pentru sculptură, în 1941.
 
Artistul s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii