Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vitamina K2 – beneficii, surse şi carenţă

ro

28 Aug, 2014 12:38 2372 Marime text
Vitaminele sunt substanţe organice complexe ce nu pot fi sintetizate de către organism, însă prezenţa lor în corpul uman este obligatorie pentru îndeplinirea unor funcţii esenţiale. Vitamina K2 este o vitamină liposolubilă, importantă pentru funcţionarea enzimelor ce influenţează coagularea sângelui, care se obţine din surse animale şi este sintetizată şi de bacteriile intestinale.
 
Vitamina K2 este o substanţă nutritivă esenţială a schimburilor metabolice ale osului, cu roluri în formarea structurii osoase. Este responsabilă pentru formarea osteocalcinei, o proteină cu rol în fixarea calciului în oase, mai mult, această vitamină este implicată în coagularea normală a sângelui. Vitamina K2 sprijină calciul în functia sa de stabilizator al oaselor. Fixarea calciului este necesară activării celor şapte factori de coagulare dependenţi de vitamina K2, care scad riscul apariţiei hemoragiilor necontrolate.
 
Această vitamină are un rol important şi în mineralizarea oaselor şi în prevenirea osteoporozei. Carenţa vitaminei din sânge creşte timpul de coagulare şi riscul de apariţie a sângerărilor necontrolate. Legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina K2 sunt broccoli, spanacul, salata verde, pătrunjelul, măcrisul şi napul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii