Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vitamina E - importanţă, beneficii şi surse

ro

04 Sep, 2014 00:00 2324 Marime text
Vitamina E este un puternic antioxidant care protejează celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, are un rol important în protejarea celulelor sângelui, sistemului nervos, muşchilor scheletici, dar şi a retinei ochiului împotriva radicalilor liberi.
 
Vitamina E există în opt izomeri diferiţi, patru tocoferoli şi patru tocotrienoli, fiind benefică pentru piele, în tratarea bolii Parkinson, prevenirea bolii Alzheimer la persoanele vârstnice şi scăderea riscului apariţiei bolilor pulmonare. De asemenea, vitamina E împiedică dezvoltarea cancerului la sân şi artritei, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, tratează hepatita şi este recomandată persoanelor cu diabet zaharat.
 
Printre alimentele cu un conţinut bogat de vitamina E se numără migdalele, asparagusul, avocado, nucile, broccoli, ficatul, porumbul, uleiul de bumbac, gălbenuşurile de ou, legumele cu frunze verzi, precum salata verde, spanacul. Totodată, se găseşte şi în alune, mango, margarină, maioneză, musli, măsline, papaya, arahide, ulei de pin, ulei de rapiţă, peşte, cartofi dulci şi produse din germeni de grâu.
 
Printre alte efecte benefice aduse de vitamina E se numără şi scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă, scăderea oxidării colesterolului, prevenirea coagulării sângelui, îmbunătăţirea reacţiilor sistemului imunitar. De asemenea, vitamina E intervine în metabolismul grăsimilor, al calciului şi al fosforului, limitează producerea de colesterol, fortifică musculatura şi capacitatea mentală, controlează eliminarea apei din organism. În acelaşi timp, are un rol benefic în tratarea eczemelor, acneei şi psoriazisului.
Deficitul de vitamina E poate conduce la neuropatie periferică, probleme de imunitate şi retinopatie. Doza zilnică recomandată este de 12-20 mg pentru adulţi, pentru bărbaţi fiind necesar aportul maxim de vitamina E, pe când femeile au nevoie de o doză mai mică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii