Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 26 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Importanţa acizilor graşi esenţiali

ro

21 Aug, 2014 00:00 1717 Marime text
Acizii graşi esenţiali sunt substanţe care nu pot fi sintetizate de către organism şi, din acest motiv, trebuie obţinuţi din dietă. Cei mai importanţi acizi graşi esenţiali sunt Omega-3 şi Omega-6, în timp ce acizii graşi Omega-9 sunt necesari organismului, dar nu esenţiali. Pentru ca aceşti doi acizi să aducă beneficii reale sănătăţii, trebuie asimilaţi într-o anumită proporţie. Raportul ideal este de unu la cinci, însă alimentaţia zilnică modifică acest raport la unu la zece, adică prea mult Omega-6 şi prea puţin Omega-3.
 
Acizii graşi esenţiali sunt extrem de importanţi pentru aparatul cardiovascular, dar şi pentru cel reproductiv, precum şi pentru sistemul nervos. Organismul are nevoie de aceşti acizi graşi pentru a forma şi a repara membranele celulare, pentru a prelua substanţele nutritive la nivel celular şi pentru a elimina reziduurile din celule. De asemenea, au un rol important în dezvoltarea sistemului nervos şi a organelor de simţ la copii şi contribuie la producerea de prostaglandine, substanţe ce controlează presiunea sanguină, coagularea, fertilitatea, imunitatea şi procesele inflamatorii. Acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 diminuează nivelul trigliceridelor şi reduc riscul de infarct.

Printre cele mai importante surse de acizi graşi Omega-3 se numără somonul, sardinele, heringul şi alte specii de peşte oceanic, alunele de pădure şi seminţele de in, în timp ce acizii graşi Omega-6 se găsesc în uleiurile vegetale de soia, floarea soarelui, în nuci şi seminţe. Datorită consumului ridicat de ulei de floarea soarelui folosit în produsele procesate sau în cele de tip fast food, a crescut consumul de acizi graşi Omega-6.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii