Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Disfonia sau răguşeala - cauze şi remedii

ro

17 Sep, 2014 00:00 10374 Marime text


Tulburările vocii, denumite ştiinţific disfonii, îl fac pe pacient să emită sunete cu tonalitate modificată şi, uneori, chiar îl pot împiedica să rostească cuvinte. Vocea disfonică poate suna slăbită, ţipată sau grosolană.

Printre cele mai frecvente cauze ale apariţiei răguşelii se numără sinuzita, inflamarea laringelui, a ganglionilor limfatici ce apasă pe corzile vocale, hipotiroidismul, paralizia corzilor vocale, edemul laringian Reinke, stresul, boala de reflux gastro-esofagian, consumul excesiv de tutun şi alcool, alergiile, bronşitele, vorbitul sau cântatul excesiv. De asemenea, printre alte cauze se află şi tusea permanentă, plânsul prelungit, infecţiile virale şi orice tip de traumatism ce include corzile vocale sau laringele.
Atunci când nu este însoţită şi de alte simptome, disfonia se poate trata prin repausul vocii, evitarea vorbitului excesiv, a ţipatului, a plânsului şi a cântatului, precum şi evitarea fumatului, a vorbitului în şoaptă, deoarece solicită corzile vocale mai mult decât vorbitul la tonalitate normală.
Această afecţiune poate fi tratată cu remedii naturiste, printre acestea numărându-se sodoul, preparat din amestecul unui gălbenuş de ou cu două linguriţe de miere, peste care se adaugă lapte cald. Alte remedii naturiste recomandate sunt infuzia de cimbru, ceaiul de lumânărică sau podbal, rădăcina de nalbă, siropul de hrean, siropul din conuri de muguri de brad, sucul de ridiche neagră şi compresele cu apă cât mai caldă în jurul gâtului.
Datorită proprietăţilor calmante şi antiseptice, mierea de albine şi propolisul pot fi folosite ca remedii pentru problemele vocale. Gargara cu infuzie din frunze de dafin combate răguşeala, pierderea vocii sau bronşita. De asemenea, ceaiul de muşeţel sau de tei sunt cele mai recomandate plante medicinale pentru tratarea problemelor vocale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii