Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ce este osteoporoza şi cum poate fi prevenită

ro

08 Jul, 2014 00:00 1405 Marime text
Osteoporoza, o afecţiune gravă, constă în demineralizarea oaselor, precum şi în slăbirea şi fragilizarea lor. Această boală nu doare şi nu are simptome, în schimb, cei afectaţi prezintă un risc ridicat de fracturi. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre femeile cu vârste de peste 50 de ani vor avea o fractură cauzată de osteoporoză.
 

Unele persoane pot suferi o pierdere osoasă masivă, fără să realizeze acest lucru, de aceea, pentru a minimiza efectele osteoporozei, se recomandă reducerea consumului de sare, deoarece aceasta creşte cantitatea de calciu eliminată prin urină şi transpiraţie, determinând pierderea masei osoase. Fumatul împiedică vindecarea fracturilor şi capacitatea organismului de a regenera oasele.
 
Pentru a evita apariţia şi dezvoltarea osteoporozei, se recomandă consumul alimentelor bogate în magneziu, precum legume cu frunze verzi, anşoa, cartofi dulci, stafide, al alimentelor bogate în potasiu, cum ar fi bananele, prunele şi portocalele, dar şi al alimentelor ce conţin vitamina C, ardei roşu şi verde, grapefruit, căpşuni, broccoli, ananas, papaya. Totodată, consumul alimentelor bogate în calciu ajută la protejarea oaselor, indiferent de vârstă. Din acest motiv, este recomandat consumul de migdale, seminţe de susan, lapte şi ton.
Din alimentaţie trebuie eliminate carnea procesată, produsele de tip fast-food, băuturile carbogazoase şi supele la conservă. Nu în ultimul rând, o jumătate de oră de mişcare, alergare uşoară, plimbare la pas mai alert, dar şi urcarea scărilor ajută la întărirea oaselor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii