Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Leguma care îmbunătăţeşte vederea

ro

17 Aug, 2014 10:20 1697 Marime text
Dovlecelul este o leguma bogată în acid folic, potasiu, mangan şi vitamina A. De asemenea, conţine vitaminele B1, B3, B5, B6, C, dar şi fibre dietetice, fier, magneziu, cupru, fosfor şi zinc şi se numără printre primele trei alimente cu conţinut mare de luteină şi zeaxantină. Are proprietăţi antioxidante şi un conţinut ridicat de carotenoizi, îmbunătăţind vederea şi fiind recomandat în prevenirea bolilor de ochi.
 
Dovlecelul asigură o bună metabolizare a zahărului, oferă protecţie împotriva inflamaţiilor, are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor. Totodată, poate îmbunătăţi memoria, reduce riscul de infarct şi de accidente vasculare, previne cancerul de colon, cancerul pulmonar şi reduce simptomele unor boli.
 
Seminţele dovlecelului au proprietăţi antimicrobiene şi, în cazul în care sunt uscate, sunt recomandate în tratarea bolilor cauzate de paraziţi intestinali. Sucul de dovlecei reduce inflamaţia articulaţiilor şi ajută la recăpătarea mobilităţii normale a articulaţiilor. De asemenea, este recomandat persoanelor care suferă de reumatism şi poliartrită reumatoidă, deoarece stopează procesele degenerative. Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci când sunt consumaţi în stare crudă. Tăiaţi în cuburi mici, aceştia se pot pune în salate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii