Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre acidul folic sau Vitamina B9

ro

29 Aug, 2014 09:03 1557 Marime text
Acidul folic sau vitamina B9 contribuie la formarea celulor sănătoase, la producerea şi repararea ADN-ului şi joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos şi ale coloanei vertebrale la făt. Fiind o substanţă hidrosolubilă, nu rămâne mult timp în corp, din acest motiv trebuie luat în fiecare zi pentru a acţiona eficient.

În perioadele de creştere intensă, cerinţele corpului cu privire la această vitamină sunt mai mari. Acidul folic se găseşte atât sub formă naturală, în legumele verzi (broccoli, păstăi, mazăre, spanac), ouă, lapte şi în unele fructe (banane, căpşuni, zmeură, portocale), cât şi sub formă sintetică, în diverse complexe vitaminice şi în produse alimentare ca pâinea sau fulgii de cereale cu conţinut bogat de vitamine. 

Organismul uman absoarbe mai uşor acidul folic sintetic decât pe cel natural. Acidul folic este un nutrient important pentru dezvoltarea fizică, dar şi psihică a copilului. Necesarul din acest nutrient este crescut în timpul sarcinii şi al alăptării ulterioare naşterii. Prin urmare, femeile gravide sau cele care intenţionează să rămână însărcinate, precum şi cele care alăptează ar trebui să ia 400 mcg acid folic zilnic.

De asemenea, acidul folic oferă protecţie împotriva cancerului pulmonar, esofagian, gastric, pancreatic, de colon şi cervical uterin. În acelaşi timp, reduce riscul apariţiei infarctului miocardic, accidentului vascular ischemic, trombozei venoase, osteoporozei şi degenerescenţei maculare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii