Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cum să ne ferim de cele mai frecvente boli din sezonul cald

ro

02 Jun, 2015 00:00 1019 Marime text
Oamenii îşi petrec timpul în aer liber cel mai mult în sezonul cald. La picnicuri sau la plajă, în drumeţii sau pe munte, expunerea la razele soarelui şi activitatea fizică intensă în natură pot provoca numeroase afecţiuni.
 
Sheknows.com prezintă cele mai comune boli de vară şi cele mai eficiente modalităţi de prevenire a lor.
 
Arsurile solare provoacă disconfort şi pot strica vacanţa oricui. Acestea pot fi prevenite cu soluţii ce conţin de dioxid de titaniu şi oxid de zinc, care protejează pielea de razele UVA şi UVB. Produsele pentru protecţie solară care conţin cele două substanţe sunt mai puţin iritante decât alte loţiuni.
 
Boala de căldură este o afecțiune des întâlnită la oameni în vârstă, copii şi atleţi. Simptomele bolii sunt: slăbiciunea, oboseala, greaţa, durerea de cap, piele umedă şi rece, dar şi transpiraţia abundentă.
 
Printre semnele insolaţiei, se numără confuzia, delirul, pierderea cunoştinţei, convulsiile, lipsa transpiraţiei, pielea fierbinte şi uscată, temperatura în creştere.
 
Pentru a preveni ultimele două afecţiuni, sunt recomandate hidratarea şi desfăşurarea activităţilor la umbră, înainte de ora 10.00 sau după ora 14.00. Sunt indicate hainele lejere, în culori deschise.
 
Pentru a preveni intoxicaţia alimentară la mesele luate în aer liber, produsele din carne, lactatele şi ouăle trebuie să fie păstrate la rece. Temperaturile ridicate favorizează înmulţirea rapidă a bacteriilor. În plus, alimentele trebuie ţinute separat. Produsele alimentare care au stat mai mult de oră ore la soare trebuie aruncate.
 
Muşcăturile căpuşelor pot provoca boala Lyme. Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este să ne ferim de mediile unde se găsesc căpuşe, mai cu seamă zonele cu mult lemn şi cu iarbă înaltă. Dacă aceste zone nu pot fi evitate, sunt recomandate hainele deschise la culoare, care să acopere întregul corp, şi o şapcă sau o pălărie. O altă metodă de prevenţie este folosirea insecticidului. În cazul în care se întâmplă ca cineva să fie muşcat de o căpuşă, insecta trebuie îndepărtată cât mai repede. De obicei, căpuşele transmit boli abia la patru ore după ce au intrat în piele, transmite romanialibera.ro.
 
 
Deshidratarea. În timpul verii, organismul pierde foarte multă apă. Deshidratarea poate fi observată prin culoarea închisă a urinei sau prin senzaţia de uscăciune a gurii. În cazuri extreme, deshidratarea duce la slăbiciune, ameţeală, palpitaţii, confuzie, leşin şi lipsa transpiraţiei. Cea mai eficientă metodă de prevenire a deshidratării este consumul regulat de apă, evitarea alcoolului şi a produselor cu conţinut mare de zahăr. Alte metode de combatere a deshidratării sunt evitarea activităţilor fizice intense în cea mai caldă parte a zilei şi retragerea frecventă în spaţii cu aer condiţionat sau la umbră. 
 
Sursa: Sheknows.com, romanialibera.ro
Sursa foto: sanatate.bzi.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii