Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimişirul – beneficii uimitoare pentru sănătate

ro

29 Sep, 2014 09:05 11567 Marime text
Cimişirul este un arbust longeviv care poate trăi până la 600 de ani, întâlnit în păduri, mai ales în cele aflate în zone calcaroase. În scop terapeutic, se folosesc rădăcinile, coaja şi frunzele, care se prepară sub formă de infuzie, decoct sau tinctură. Acesta conţine vitamina C, răşină, tanini şi o substanţă rară numită buxenină. Datorită efectelor sale antiinflamatorii şi antisclerotice, cimişirul este folosit în tratamentul cancerului, reumatism cronic, dischinezie biliara, colecistite, candidoză bucăla, plăgi atone şi infectate, veruci şi parazitoze intestinale.
 
Ceaiul de cimişir este recomandat în combaterea asteniei şi febrei, în tratarea afecţiunilor bilei şi ale ficatului. Buxenina, alcaloidul conţinut de cimişir, opreşte dezvoltarea celulelor canceroase. În acest scop, se foloseşte un decoct preparat din 30 de grame de rădăcină sau 50 de grame de frunze uscate, care se adaugă la un litru de apă. Se consumă zilnic câte trei ceşti. Buxina, obţinută din scoarţa acestui arbust, este folosită şi pentru întărirea sistemului imunitar. 
 
De asemenea, cimişirul este utilizat ca tratament pentru dependenţii de droguri, dar şi pentru cei infestaţi cu virusul HIV. Ceaiul de cimişir acţionează ca un calmant la nivelul sistemului nervos, combate crizele de isterie şi îmbunătăţeşte memoria şi puterea de concentrare. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii