Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:33 13 12 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Beneficiile pătrunjelului asupra sănătăţii

ro

19 Aug, 2014 12:09 1232 Marime text
Pătrunjelul face parte din familia rădăcinoaselor şi se înrudeşte cu morcovul, ţelina, feniculul şi mărarul, fiind, în acelaşi timp, aliment, condiment şi plantă medicinală. Acesta conţine mai multă vitamina C decât lămâia, dar şi vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K şi E, glucide, proteine, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu, ulei volatil, proteine, lipide şi flavonoizi. Pătrunjelul are proprietăţi antioxidante, detoxifiante, antialergice, antitumorale, antispastice, vasodilatatoare şi afrodisiace. De asemenea, are efecte antirahitice, antiscorbutice, vermifuge şi diuretice.
 
Pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, a infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei, astmului bronşic. Datorită proprietăţilor sale, tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifică secreţiile. Totodată, pătrunjelul întăreşte sistemul imunitar, menţine elasticitatea vaselor, asigură o bună funcţionare a aparatului genital şi neutralizează efectele intoxicaţiei cu tutun sau cu alcool.
 
De asemenea, pătrunjelul combate anemia, ajută la eliminarea toxinelor din organism şi este recomandat în toate afecţiunile ficatului, inclusiv în ciroze şi hepatite. Sucul proaspăt de pătrunjel este recomandat în timpul tratamentului cu citostatice, deoarece ajută la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor canceroase. Masca preparată din pătrunjel favorizează eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii