Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Antioxidanţii – rol, importanţă şi surse

ro

13 Aug, 2014 18:44 2643 Marime text
Antioxidanţii reprezintă o categorie de vitamine şi ingrediente nutritive care ajută organismul să scape de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor şi instalarea diverselor tipuri de cancer. Antioxidanţii sunt capabili să inhibe oxidarea altor celule, rup lanţul reacţiilor radicalilor liberi şi au rolul de a menţine sănătatea celulară a organismului şi de a reduce stresul oxidativ la nivel celular, ceea ce înseamnă prevenirea îmbătrânirii premature. 
 
Cei mai cunoscuţi antioxidanţi sunt carotenii, coenzima Q-10, acidul lipoic, polifenolii, glutationul, vitaminele A, C şi E. Organismul uman poate produce singur antioxidanţi, însă această capacitate descreşte odată cu înaintarea în vârstă. Antioxidanţii diferă în funcţie de dimensiunea lor moleculară, de solubilitate şi de cerinţele enzimatice.

Lipsa antioxidanţilor din organism poate duce la apariţia unor afecţiuni cronice, printre acestea numărându-se boala Alzheimer, cancerul, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul, infertilitatea, tulburările mentale sau artrita reumatoidă. De asemenea, printre simptomele deficienţei de antioxidanţi se află vindecarea lentă a rănilor sau ridarea excesivă a pielii. Cele mai importante surse alimentare de antioxidanţi sunt fructele de pădure, strugurii, roşiile, legumele crucifere, precum broccoli, fructele şi legumele rosii, galbene şi portocalii, nucile, mazărea, fasolea, morcovii, ceaiul verde.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii