Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:41 18 12 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

BZI.ro 12 legume si fructe care trebuie consumate cu tot cu coaja

ro

27 May, 2015 00:00 1244 Marime text


Ganditi-va la antioxidanti ca la niste agenti care fac curatenie in corpul vostru, care utilizeaza toate resursele pentru a contracara efectele nocive ale alimentatiei proaste, ale poluarii, stresului, etc.

In plus, cojile de legume si fructe contin multe fibre, esentiale pentru tranzit, digestie, si protectia in fata cancerului de colon. Iata cateva legume si fructe care ar trebui consumate cu tot cu coaja:

Banana
Coaja de banana contine vitaminele B6 si B12, magneziu si potasiu, dar si mai multe fibre decat fructul propriu-zis. Un alt beneficiu al cojilor de banane este ca ele contin triptofan, care poate creste nivelul de serotonina - despre care stim ca are impact asupra starii de spirit. Un nivel bun de serotonina in sange poate ajuta la reducerea riscului de depresie.

Daca esti curajos, poti manca din prima banana cu tot cu coaja. Daca nu, fierbe coaja timp de cateva minute si mixeaz-o intr-un smoothie cu alte fructe.

Rosii
Ceea ce face coja de rosie atat de sanatoasa este licopenul, cel care da culoarea specifica. Este un antioxidant care se formeaza mai ales in rosiile gatite, fierte. Licopenul previne bolile de inima, imbatranirea prematura, cancerul si cataracta.

Morcovi
Daca pana acum te-ai obisnuit sa razi morcovii, ar fi bine sa renunti la acest obicei. Cea mai mare concentratie de fitonutrienti se gasesc in coaja si in stratul imediat de sub coaja. Este suficient sa clatiti doar morcovul foarte bine, inainte de a-l manca.

Ceapa
Foitele acelea ca de hartie pe care le aruncam la gunoi contin mai multi antioxidanti decat ceapa in sine. Sunt foarte bogate in quercetina, care poate reduce tensiunea arteriala si previne depunerea colesterolului pe artere.

Fierbeti cojile de ceapa in supe, tocane, iar inainte de servire le aruncati.

Portocale
Coaja portocalei contine de patru ori mai multe fibre decat fructul, dar si flavonoide care au proprietati antiinflamatorii, anticancer si antidiabetic. Un studiu din 2004 pe animale sugereaza ca aceste substante nutritive pot reduce colesterolul rau chiar mai bine decat unele medicamente.

Cartofi
Coaja cartofilor contine mai mult fier, calciu, potasiu, magneziu, vitamina B6 si vitamina C decar miezul. De exemplu, 100 g de coaja de cartofi contine de 7 ori mai mult calciu si 17 ori mai mult fier decat aceeasi cantitate de miez.

Articolul integral îl puteți citi pe BZI.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii