Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Intoleranţe alimentare (video)

ro

05 Mar, 2014 09:41 2414 Marime text
Alimentația este un subiect delicat pentru ființele umane.
Pentru foarte mulți dintre noi – mâncarea a rămas singura sursă de plăcere – într-o lume nebună, haotică și aparent fără reguli – în care suntem purtați ca frunzele în vânt de valurile sociale și de mode (desigur, pentru că ne lăsăm purtați).

Obișnuințele alimentare și comoditatea – au devenit criterii importante de selectare a alimentației pentru mulți oameni. De aceea a și prins la public conceptul de ”fast-food” – pentru că oferă variante rapide, nici nu simți când te alimentezi (următorul nivel ar fi fost ”hrana prin perfuzie”! probabil) – și ai senzația de energie și putere pentru a continua goana în care te afli.

Starea de sănătate a oamenilor se degradează considerabil.
În ciuda tehnologiei avansate de care dispunem, a cantității impresionante de farmacii, spitale și medici specialiști – oamenii sunt mai bolnavi ca niciodată. Unul din 4 adulți suferă de cancer sau de o boală auto-imună. Din ce în ce mai mulți copii suferă de cancere și leucemii. Oboseala cronică, atacurile de panică și stările de rău – sunt ”normalul” unei populații care a uitat să se hrănească și a uitat să mai trăiască.

Schimbările cele mai grele se fac la nivelul obiceiurilor celor mai vechi.
Alimentația este una dintre ele.

Mulți oameni se confruntă cu ALERGII ALIMENTARE. Acestea sunt reacții intense ale corpului, declanșate de un răspuns exagerat al sistemului imunitar la o serie de proteine introduse în organism. La analize – ies anticorpi tip IgE împotriva anumitor categorii de alimente – și persoana este nevoită să excludă din alimentație acel aliment declanșator.
Simptomele ALERGIILOR alimentare sunt:
 fie respiratorii (strănuturi, nas curgând, ochi lăcrimoși, o criză precum rinita alergică)
 fie cutanate (se umflă pielea, fața, ochii, buzele, sau pielea pe mâini sau pe corp)
 fie digestive (dureri abdominale, crampe, gaze și diaree, cu stare de rău)
 pot fi și simptome foarte violente – tip șoc anafilactic – în care persoana aproape se sufocă și își pierde cunoștința după consumul alimentului care a declanșat alergia.
Când simptomele sunt atât de spectaculoase – atunci nevoia de a opri consumul alimentului respectiv este evidentă.
Alimentele care declanșează cel mai frecvent acest tip de neplăceri sunt:
 fructele de mare și peștele
 nucile, alunele și alte semințe
 glutenul (din făina de grâu, secară, orz, ovăz)
 alte proteine alimentare.
Doar fragmentele tip proteic declanșează reacții alergice.

În afară de alergiile alimentare, există o altă categorie de tulburări declanșate de alimente – numite INTOLERANȚE ALIMENTARE. În cadrul acestor tulburări, organismul formează anticorpi tip IgG împotriva anumitor alimente. Acești anticorpi pot produce o serie de neplăceri fizice – dar nu atât de intense și nu neapărat legate de un anume consum alimentar.
De regulă, intoleranțele alimentare apar datorită consumului ZILNIC, ANI DE ZILE – a acelorași produse proteice. Pentru că nu se face pauză nici măcar o zi – organismul suferă de un ”prea plin” datorat acelor alimente (structurilor proteice, mai ales) – și începe să creeze anticorpi împotriva alimentelor. Care, în timp, devin ”otrăvuri” pentru corp – în loc să fie ”nutrienți”.
Simptomele sunt adesea nespecifice:
 stări de rău, de lipsă de energie, de slăbiciune, de disconfort, apărute sau nu după mese ori după perioade de stres
 balonări, gaze, dureri abdominale, eructații (râgâieli), tulburări de tranzit (constipație, diaree, sau alternanță între cele două)
 dureri la nivelul ficatului sau fierii, apariția de calculi biliari, dureri de cap, migrene, senzații de greață, ocazional vărsături, indigestii mai frecvent
 scădere imunitară și răceli frecvent
 frecvente infecții urinare sau diferite alte tulburări urinare
 dureri articulare, slăbiciune musculară, pierderea rezistenței la efort fizic
 tulburări de somn, dificultăți de adormire, trezire peste noapte (cu foame – și nevoie de a mânca/ciuguli câte ceva)
 tulburări de comportament – iritabilitate, nervozitate, agitație, plictiseală rapidă, tulburări de atenție, concentrare, memorie, dificultăți de relaționare cu ceilalți
Așadar – simptomele intoleranțelor alimentare sunt foarte nespecifice – sunt comune cu simptomele epuizării suprarenalelor, sau sindromului de oboseală cronică sau altor tulburări endocrine ori metabolice.
Majoritatea oamenilor le trec cu vederea – sau le tratează ca fiind altceva decât sunt în realitate.

Am descoperit de curând existența în laboratoarele din România a testelor de intoleranțe alimentare. Unele dintre ele sunt extrem de scumpe (întrucât se fac în laboratoare din Anglia – doar se recoltează în România).
În schimb – am descoperit pe Internet (magazin virtual) un test rapid de intoleranțe alimentare – destul de ușor de procurat și făcut, destul de accesibil ca preț și orientativ ca și rezultate. http://www.food-detective.ro/ro

Și am propus mai multor pacienți să facă acest test – pentru ei și pentru copii lor, pentru a depista eventualele intoleranțe alimentare și a lua măsuri dietetice.
Am descoperit că majoritatea persoanelor au aceste intoleranțe alimentare – în diferite grade (de diferite intensități).
Testul rapid de intoleranță face o depistare coloristică a anticorpilor anti-anumite alimente.
Dacă reacția este de culoare albastru intens – atunci cantitatea de anticorpi împotriva acelor alimente este deosebit de mare.
Dacă reacția este albastru deschis – cantitatea de anticorpi este mai mică – dar totuși este.
Orice aliment împotriva căruia corpul face anticorpi NU ESTE ALIMENT – ci este UN AGRESOR împotriva corpului (sau cel puțin, așa îl percepe corpul în acel moment).

Soluția practică pentru rezolvarea intoleranțelor alimentare este să facem PAUZĂ la consumul alimentelor împotriva cărora corpul face anticorpi – măcar o perioadă de timp.
Când reacția este foarte intensă +++ – pauza este de circa 6 luni.
Dacă reacția este moderată ++ – pauza este de circa 3 luni.
Iar dacă reacția este mică + – pauza este de circa o lună.

Posturile ortodoxe de peste an – cu pauze variabile la alimentele proteice (carne, ou, lactate) – realizezază o prevenție a apariției intoleranțelor alimentare.
Poporul nostru a știut de mii de ani să se protejeze împtriva abuzurilor (”lăcomiei”).
Epoca tehnologică duce la dispariția cunoașterii străvechi.
Și justifică înflorirea problemelor de sănătate ale oamenilor – rupți de rădăcinile lor spirituale și culturale.

Am făcut o mică statistică a diferitelor tipuri de intoleranțe alimentare care au rezultat din analizele făcute de pacienții mei.
Testul rapid de intoleranțe alimentare testează prezența/absența anticorpilor tip IgG la 46 de alimente diferite (grupe de alimente, în anumite cazuri).

Mi-am notat rezultatele trimise de 20 dintre pacienți (adulți și copii) în urma testelor.
Pe locul 1 – ca intensitate și frecvență au apărut intoleranțele la laptele de vacă și oul integral (apărute la 18 din 20 persoane!).
Se consumă zilnic lactate și produse care conțin ou.
Ani de zile – fără pauză.
Pe locul 2 – ca intensitate și frecvență a apărut intoleranța la grâne – la grâu, la ovăz, la porumb, la orez și la gluten (în diferite combinații).
Din nefericire, oamenii consumă zilnic, fără pauză, ani de zile – pâine și produse de patiserie – iar mai nou – cereale la mic dejun. Se pare că nu sunt deloc ”sănătoase”, așa cum sunt prezentate de industria producătoare.
Porumbul este o cereală consumată direct sau indirect – zilnic, de toată lumea. Din porumb – sunt produse prin sinteză zeci și sute de produse chimice – printre care maltodextrina, guma xanthan, sorbitolul, sucroza, digliceridele, xylitolul și multe altele – care intră în componența tuturor sosurilor, ketch-upului, muștarului, dressing-urilor pentru salate, pateurilor și patiseriilor, dar și pastelor de dinți, cosmeticelor și produselor de curățenie (intrăm zilnic în contact cu ele).

http://documentare.digitalarena.ro/food-inc-2009/

Urmăriți documentarul de mai sus – dacă vă interesează cât de puțin să știți ce mâncați.
Pe locul 3 la intoleranțele alimentare – la pacienții mei au ieșit semințele precum migdalele, nucile, caju-ul, nucile braziliene, dar și alte alimente precum drojdia, mix-ul de leguminoase (fasole, mazăre, soia, linte, năut) și în două cazuri din 20 – citricele (portocale și lămâi) și 2 cazuri cartofi și țelină.

La nici unul dintre pacienții mei nu au ieșit intoleranțe la vreunul dintre produsele de carne sau pește, la vreun fruct (cu excepția citricelor) sau la legume (excepție cartofii și țelina).

Așadar – rezultatele acestor teste au fost extrem de interesante și evocatoare pentru mine.
Am realizat încă o dată care sunt alimentele cele mai toxice pentru oameni.
Care sunt alimentele împotriva cărora corpul reacționează frecvent cu producere de anticorpi.

Am înțeles de ce lactatele din vacă NU SUNT ALIMENTE BUNE pentru ființele umane.
Sunt alimente împinse către consum de către o industrie puternică și o publicitate agresivă.
Consumul lor zilnic este una dintre cauzele principale de blocaj ale sistemului limfatic și celui digestiv – cu apariția zecilor și sutelor de afecțiuni fizice.
Dacă ați putea lua o singură măsură de îmbunătățire a sănătății fizice – ar fi să faceți complet pauză la consumul de lactate – măcar 6 luni de zile. Indiferent că aveți sau nu intoleranță alimentară.

Dacă doriți să luați cea mai adaptată măsură de ajustare de alimentației la posibilitățile și nevoile corpului – atunci faceți un test rapid de intoleranțe alimentare și ”aranjați-vă” dieta următoarelor 6 luni în concordanță cu acest test.
Personalizarea dietei – funcție de sensibilitatea și posibilitățile corpului – reprezintă cea mai bună soluție pentru fiecare dintre noi.

Nu există DIETE bune pentru toată lumea.
Suntem unici – și este nevoie să ne facem profilul personal al posibilităților digestive ale corpului – făcând minim un test rapid de intoleranță alimentară.
Numai după aceea putem lua măsuri utile pentru a ne simți mai bine cu sănătatea.
Vă mai invit să vizionați un alt documentar important pentru a înțelege modalitatea de reacție a corpului omenesc la dietă.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YcEzB7evzKc#t=2
Sursa: http://www.centrulnatura.ro/intolerante-alimentare-nou/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii