Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Washington Post, elogiu dedicat protestelor din România „Semnalul încurajator al democraţiei”

ro

09 Feb, 2017 00:00 2194 Marime text
Publicaţia Washington Post a publicat un articol dedicat protestelor din Piaţă Victoriei, în care elogiază modul în care au acţionat românii, titlul textului fiind „România, semnul încurajator al democraţiei”.
 
Jurnaliştii de la publicaţia americană îşi încep editorialul analizând modul în care evoluează democraţia în ţările din Europa Centrală şi de Est, scrie Washington Post.
 

„În timp ce în câteva ţări din Europa Centrală şi de Est democraţia se degradează, o contramişcare s-a stârnit spontan în România, o fostă ţară comunistă, de la Marea Neagră, cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori.
 
Pe parcursul săptămânii trecute, manifestasțiile a sute de mii de oameni au avut un impact colosal asupra capitalei Bucureşti, la fel şi asupra altor oraşe importante din România, constituind cele mai mari mişcări de stradă de la îndepărtarea regimului comunist din 1989.
 
Pilonul pe care s-au bazat aceste proste a fost unul simplu, direct şi, având în vederea istoria ţării, unul care te inspiră: o cerere a poporului că Guvernul să nu diminueze pedepsele pentru infracţiunile legate de corupţie”, arată Washington Post.

 
Apoi, jurnaliştii americani scriu despre OUG 13, despre cum pe 31 ianuarie, Guvernul a dat ordonanţa de urgenţă la miezul nopţii.
 

„Faptul că au mizat pe ideea că poporul va rămâne nepăsător asupra acestei decizii meschine s-a dovedit a fi o mare greşeală. Românii au acaparat străzile imediat, fiind încurajaţi de societatea civilă, BOR şi de preşedintele ţării, cel care a denunţat ordonanţă”, arată publicația.

 
În încheiere, cei de la Washington Post scriu că încercarea PSD de a promulga într-un al mod OUG 13, ar fi o mişcare periculoasă.
 

„Social-democraţii ar putea să să facă presiuni în continuare pentru a promulga orodonata prin intermediul acţiunilor parlamentare, dar atunci ar riscă să înfurie şi mai tare un popor care deja clocoteşte.
 
Românii au demonstrate că valorile democratice au prins rădăcini în ultimele două decenii, cu ajutorul aliaţilor europeni şi cel al Americii.
 
De acesta realizare nu beneficiază doar România, ci şi Europa, făcând-o mult mai stabilă şi sigură. Administraţia Trump ar trebui să ia în considerare acesta evoluţie a Românie, înainte de a propune destrămarea Uniunii Europene”, încheie Washington Post.


Sursa foto: Agerpres

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii