Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 5 ianuarie 2015 Ce sfinți sunt pomeniți în Ajunul Bobotezei. De ce este post negru

ro

05 Jan, 2016 02:34 1860 Marime text
În Ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ajunează total. În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ţine post negru.
 
Postul din ziua de 5 ianuarie datează din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post şi rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a două zi. Astăzi, creştinii postesc în această zi, pentru a putea gustă cu vrednicie din apă sfinţită - Agheasmă Mare.
 
Credincioşii gustă din Agheasmă Mare timp de 8 zile de la Bobotează, până pe 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele şi cântările Bobotezei, dar şi în zile de post, la îndemnul duhovnicului.
 
Sfântul Teopempt a fost episcop şi a trăit la sfârşitul secolului al III lea, în vremea împăratului Diocleţian. Pentru că a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat într-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi şi i s-a dat otravă. Rămâne în viaţă după toate aceste chinuri şi îl converteşte la creştinism pe vrăjitorul Teona. Pentru că nu au lepădat credinţă în Hristos, lui Teopempt i s-a tăiat capul, iar Teona a fost îngropat de viu.
 
Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfintei Sinclitichia;
- Sfântului Cuvios Grigorie din Acrită;
- Sfântului Cuvios Fostirie;
- Sfântului Mucenic Sais;
- Sfântului Mucenic Teoid;
- Sfintei Cuvioase Domnina;
- Sfintei Cuvioase Tatiana;
- Sfântului Cuvios Mucenic Româno din Carpensia.
 
Mâine, 6 ianuarie, prăznuim Botezul Domnului (Bobotează).
Sursa: CrestinOrtodox.ro 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii