Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiatii record pentru acest an pe litoral

ro

03 Aug, 2010 15:22 1848 Marime text

radiatii_00431000.pngCodul roşu de radiaţii ultraviolete se extinde în România. După sud-estul ţării, astăzi, indicele de radiaţii va depăşi pragul de 8 şi în câteva regiuni din centrul României şi în Bucureşti. Mai mult, meteorologii anunţă că astăzi va fi înregistrat cel mai mare indice de radiaţii din acest an, la Mangalia şi Constanţa, de 8,5.

Indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului. Acesta se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete în condiţiile în care cerul este senin.

Scara indicelui este de la 0 la 11+. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor. Meteorologii spun că, pe timp de vară, valoarea normală a indicelului de radiaţii este între 6 şi 8. Începând de sâmbăta trecută însă, şi până astăzi inclusiv, indicele UV în sud-estul României s-a încadrat între 8 şi 10. Faţă de zilele trecute însă, un indice mare de radiaţii este înregistrat şi în unele zone din centrul ţării.

Astfel, cel mai mare indice de radiaţii, de 8.5, se înregistrează astăzi la Mangalia şi Constanţa. Indice foarte mare de radiaţii este înregistrat şi la Brăila (8,1) şi Galaţi (8,0).

Pentru prima oară în acest an şi Capitala intră sub cod roşu de radiaţii. Astfel, astăzi, în Bucureşti indicele de radiaţii va fi de 8,1.

Meteorologii avertizează că un indice de radiaţii ultraviolete peste 8 înseamnă un potenţial puternic pentru deteriorarea pielii şi a ochilor.

Expunerea prelungită la soare favorizează apariţia negilor, a pistruilor şi a cancerului de piele.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii