Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect al MInisterului Sănătăţii Universitatea Ovidius ar putea prelua Spitalul Judeţean

ro

19 Jul, 2013 12:39 1710 Marime text
Marile spitale ar putea trece, din toamnă, în subordinea universităţilor de medicină. Rectorii le vor conduce din umbră şi chiar îi vor putea demite pe directori. Cercetarea şi investiţiile vor creşte însă.
Proiectul „unirii” se află în curtea Ministerului Sănătăţii, care trebuie să elaboreze o hotărâre în acest sens. Iniţiativa a venit de la Iaşi, unde rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a solicitat trecerea a cinci spitale în subordinea instituţiei. Noii „patroni” dispun de forţa pentru a face investiţii în spitale şi de a demara proiecte de cercetare, ca în Occident. Actul medical va fi însă finanţat, ca şi până acum, din fondul de asigurări.


Dintre unităţile medicale bucureştene, Spitalul Universitar e în cărţi să fie luat sub aripa UMF „C.Davila”. Rectorul Ioanel Sinescu spune că activitatea didactică şi de cercetare va beneficia cel mai mult de pe urma acestei mutări. „România e singura ţară unde pe diplomele rezidenţilor apare că au fost instruiţi de Minister, nu de o universitate. Ori, Ministerul nu formează specialişti”. Taxele studenţilor s-ar putea transforma în investiţii în spital. „Universitatea are posibilităţi mai mari decât spitalul de atragere a veniturilor proprii, pe lângă taxele studenţilor: fonduri europene, proiecte de cercetare”, a adăugat Sinescu. Rectorul şi Senatul universităţii vor face planul de management şi strategia de dezvoltare a spitalului, fără să mai fie nevoie de ordine de ministru. Se vor „certa” rectorii cu managerii spitalelor? „Cearta ar fi inegală.

Managerul e în subordinea rectorului, care, cu motivaţie obiectivă, îl poate demite”, spune Sinescu. Managerul de la Universitar agreează ideea contopirii şi oferă ca exemplu celebrul Spital AKH. „Eu am spus de multe ori că Spitalul Universitar îşi găseşte locul la UMF. Un exemplu de succes e AKH, spitalul Universităţii din Viena. Nici vorbă ca rectorii să devină baroni peste spitale, aceste lucruri trebuie evitate”, ne-a declarat medicul Cătălin Cârstoiu.


Şi Facultatea de Medicină din Galaţi ar putea prelua unele spitale. Nicolae Bacalbaşa, profesor în cadrul instituţiei, susţine că managementul spitalului va fi mai bun. „Universitatea din Galaţi are o vechime de 60 de ani, iar la nivelul Facultăţii de Medicină sunt capacităţi intelectuale şi manageriale care pot face treabă în spital”. Alte universităţi care ar urma să primească spitale sunt cele din Cluj, Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, Constanţa.

Sursa:Evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii