Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Până la urmă, laptele e de vină pentru moartea bebelușilor din Argeș?

ro

04 Mar, 2016 23:14 3662 Marime text
Corpul de control al ministrului Sănătății a depistat nereguli privind respectarea procedurilor de raportare a situațiilor privind bolile transmisibile și infecțiile nozocomiale, atât intra, cât și inter-instituțional în cazul copiilor din Argeș cu sindrom hemolitic-uremic. Cel puțin așa se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, care prezintă rezultatele acțiunii de control ce au fost înaintate Corpului de control al prim-ministrului.
 

"În privința acțiunilor derulate la nivelul structurilor locale, potrivit informării transmise de către DSP Dolj, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru alimente și furaje, DSP Dolj a informat ANSVSA în privința neregulilor constatate în urma verificărilor efectuate la o exploatație comercială de bovine din județul Dolj, care furnizează lapte crud pe raza județului Argeș", se arată în documentul cu pricina.

 
Astfel, la data de 26 februarie, o echipă de inspectori ai DSP Dolj, împreună cu medici veterinari de la DSVSA Dolj, a constatat că nu se efectuează triajul epidemiologic al mulgătorilor - cinci persoane - la ieșirea din tură, motiv pentru care societatea a fost sancționată cu amendă, în valoare de 3.000 de lei, conform HG 857/2011.
 
Totodată, la data de 2 martie, o echipă a DSP Dolj a constatat neconformități în privința structurii controlului medical periodic conform fișei corespunzătoare personalului încadrat ca îngrijitor de animale.
 

"Lucrătorii Ministerului Sănătății continuă activitățile legale, împreună cu specialiști din cadrul ANSVSA, pentru identificarea surselor de îmbolnăvire a copiilor cu SHU. Ministerul Sănătății și ANSVSA au încheiat Protocolul de Colaborare din data de 24 aprilie 2012, în scopul de a asigura funcționarea sistemului de control oficial al alimentelor și coordonarea adecvată a activităților specifice de către autoritățile competente semnatare, cu responsabilități în domeniul siguranței alimentelor și prevenirea riscurilor legate de siguranța alimentelor pentru sănătatea publică, a protejării intereselor consumatorilor și informarea corectă a acestora", precizează MS.

 
ANSVSA a fost desemnată ca instituție coordonatoare în îndeplinirea obiectivelor acestui protocol.
 

"Protocolul de colaborare între Ministerul Sănătății și ANSVSA s-a încheiat în vederea aplicării uniforme a Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului nr. 178/2002 privind siguranța alimentelor și a hranei pentru animale și a Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului nr. 882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor", mai precizează comunicatul de presă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii