Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capitan secund si un cadet, ambii din Constanta - pe mana piratilor somalezi

ro

29 Dec, 2009 22:18 1762 Marime text

Astazi, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihalcioiu a declarat, pentru AGERPRES ca doi dintre cei 26 de marinari de pe nava sub pavilion britanic capturata de pirati, in Golful Aden, sunt romani. Potrivit acestuia cei doi sunt capitanul secund si un cadet, iar din primele informatii obtinute ei sunt din Constanta.

Nava St James Park, cu incarcatura chimica, a fost capturata, luni, in timp ce se indrepta spre Thailanda, venind din Spania, pe ruta maritima principala unde patruleaza nave internationale, a informat AFP, citand un oficial maritim kenyan.

Conform reprezentantul SLN, St James Park este a sasea nava cu romani la bord capturata de pirati, in anul 2009, pe coastele Somaliei si Nigeriei. La sfarsitul lunii octombrie, tancul petrolier Maran Centaurus a fost sechestrat de pirati in Golful Aden. Atunci, printre cei 26 de membri de echipaj de la bord s-a aflat si un roman din Tulcea.

„Navigatorul roman va petrece sfarsitul anului, probabil, sub custodia piratilor somalezi, pentru ca rapitorii cer in continuare foarte multi bani pentru eliberarea navei si a echipajului', a declarat Adrian Mihalcioiu, mentionand ca negocierile pentru eliberarea marinarilor sunt in derulare.

Potrivit AGERPRES, alti 24 de marinari romani, de pe patru vapoare, au fost eliberati in urma negocierilor intre autoritati si pirati, in schimbul unor recompense banesti. In cazul navei Maran Centaurus, sub pavilion grecesc, este vorba de un tanc de 300.000 tdw, incarcat cu titei, prima nava de o capacitate asa de mare. Cand a fost capturat, vaporul se indrepta catre Statele Unite ale Americii si are la bord un roman, noua greci si 16 filipinezi. „Este putin strategica negocierea pentru acest tip de nava. Este prima captura de aceasta marime si este una foarte importanta, asa cum, in 2007, a fost rapit de pirati un pasager cu aproape 8.000 de oameni la bord', a afirmat liderul sindical.

Dupa capturarea pasagerului, conform lui Adrian Mihalcioiu, s-a trecut la recunoasterea internationala a fenomenului pirateriei, iar Agentia de securitate a ONU a luat unele masuri de securitate. „Masurile luate constau in instituirea unui culoar de navigatie in zonele atacate de pirati, este o paza semiprotejata a tuturor navelor ce trec prin acest culoar, sunt convoaie care se formeaza in prezent, contra cost, ce sunt protejate de nave militare si care merg la o distanta de cel mult o mila marina una de cealalta", a precizat, pentru AGERPRES, Mihalcioiu.

Conform liderului SLN, numarul atacurilor pirateresti care au avut loc, in anul 2008, pe coastele Somaliei si Nigeriei, a fost de circa 300, mai mare cu 11%, comparativ cu anul 2007, in zeci de cazuri fiind vorba de atacuri armate.

Anul trecut, piratii au luat ostatici 889 de membri de echipaj din diferite tari, 11 marinari fiind omorati, 21 dati disparuti, iar 32 au fost raniti.

AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii