Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seară culturală de un mare succes la Muzeul „Callatis“

ro

13 Nov, 2010 19:59 4123 Marime text
p1610601.jpgVineri, 12 noiembrie 2010, ora 18.00, la sediul muzeului callatian, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, Teatrul Thaliamar şi Școala generală nr. 3 Mangalia, cu sprijinul Primarului Mihai Claudiu Tusac, au organizat o nouă seară culturală pentru cetăţenii Mangaliei şi nu numai.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menţionat motivele pentru care a fost organizată seara culturală în memoria lui Adrian Păunescu, după care a prezentat o scurtă biografie a poetului.
Elevii Teatrului Thaliamar, pregătiţi de Aura Stuparu, au recitat versuri ale marelui poet şi au aprins lumânări lângă tabloul cu chipul poetului, realizat de pictorul Gabriel Tora.

p1610696.jpgParticipant la eveniment, directorul Radio Neptun, Gheorghe Capăţână a declarat că Mangalia a întrecut Constanţa în ceea ce priveşte organizarea de manifestări culturale de calitate. În discursul său, el a evidenţiat şi calităţile de om politic ale lui Păunescu, dar şi marea sa energie creatoare. Alături de el a evoluat redactorul emisiunii Student de Constanţa, jurnalistul în devenire Maria Talvan. Pe acordurile muzicii intrepretate la chitară de institutor Mariana Butnaru, directorul Căpăţână şi tânăra sa colegă au dat viaţă unui moment poetic deosebit.
Un moment de excepţie a fost oferit de folk-iştii care au avut onoarea de a-l cunoaşte direct pe Adrian Păunescu şi care au cântat în spectacolele Cenaclului Flacăra: institutor Mariana Butnaru şi profesorul Walter Ghicolescu. În acompaniamentul celor din sală, ei au readus în atenţia spectatorilor cântece celebre dedicate părinţilor şi iubirii la malul mării. Dragostea lor pentru muzica folk a continuat şi după stingerea flăcării cenaclului, prin participarea la spectacole de acelaşi gen şi pregătirea copiilor şi tinerilor dornici să studieze chitara.
A urmat trupa de muzică folk, formată din Gabriel Tora şi Liviu Băiţel, alături de care au venit şi alţi tineri chitarişti, încă în formare, din Mangalia. Ei au interpretat, într-o manieră originală, cântece din repertoriul cenaclului, dar şi creaţii personale dedicate marelui poet. Artistul Gabriel Tora a schiţat cu penelul, în alb şi negru, imaginea poetului, în aplauzele publicului spectator.
Surpriza serii a fost însă o fetiţă de numai zece ani, din Costineşti, Ioana Bărbuliceanu. Cu o voce puternică şi cu un talent deosebit, Ioana a determinat publicul să se ridice de pe scaune şi s-o aplaude. Ea a mai intervenit în spectacol alături de veteranul Gabriel Tora, demonstrând că poate fura foarte repede acordurile de chitară şi se poate adapta unei game largi de tonalităţi şi genuri muzicale. Este un copil cu adevărat îndrăgostit de chitară, de cântec şi vers şi creaţiile ei personale au uimit prin maturitate compoziţională.

Prezent la spectacol împreună cu soţia sa, primarul Mihai Claudiu Tusac a vorbit despre viaţa şi personalitatea poetului Adrian Păunescu, despre puterea deosebită a acestui colos al artei contemporane în a atrage sute de mii de tineri într-un act de creaţie fără precedent în România. „Adrian Păunescu a fost perceput de contemporanii săi ca om politic, ca om de litere, ca iubitor al tinerilor şi ca un catalizator al actelor acestora de creaţie. El a încurajat tinerii să meargă pe calea artei, a trăirilor frumoase, iar ceea ce le-a dăruit el, nimeni nu le va putea lua. Generaţii întregi au crescut cu frumoasele cântece ale cenaclului, iar dispariţia sa prematură nu va face decât să readucă în atenţia tinerilor de atunci opera sa. Mai mult, văzând atâţia tineri aici în seara aceasta, sunt convins că se va forma un nou curent folk în rândul lor, iar cenaclul va reînvia", a declarat primarul municipiului Mangalia.
Au fost prezenţi elevi şi profesori din instituţiile de învăţământ din localitate, oameni de cultură din Mangalia, Costineşti, Eforie Nord şi municipiul Constanţa.
"Am dorit o întâlnire deschisă între iubitorii operei lui Adrian Păunescu, motiv pentru care spectatorii au fost invitaţi să intervină şi să recite din versurile celui care a aprins spiritul tinerilor în urmă cu trei decenii. Deşi ne plănuisem ca acest moment de muzică şi poezie să dureze aproximativ o oră, spectacolul a durat aproape trei ore, iar după retragerea spectatorilor, artiştii au continuat să cânte melodii din repertoriul cenaclului. Considerăm că Adrian Păunescu a meritat să i se dedice o astfel de seară culturală, în care poeziile sale, dar şi melodiile cenaclului, să fie readuse în atenţia publicului spectator. Ne propunem ca în fiecare după-amiază de vineri să organizăm câte o astfel de activitate culturală pentru cei interesaţi de muzica şi poezia românească, de tradiţiile şi cultura românească. Aşa cum, în această seară, sediul muzeului callatian a devenit neîncăpător, tot aşa ne dorim ca, şi pe viitor, activităţile culturale pe care le vom organiza, să aibe parte de acelaşi succes", a mai precizat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Data: 13.11.2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii